IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nekažnjeni crnogorski ratni zločinci okrvavljenih ruku šetaju slobodno među nama… (foto, video)

Na hiljade ubica, siledžija, koljača, pljačkaša iz Crne Gore koji su učestvovali u raznim zločinima,genocidima u Bosni i Hercegovini,Hrvatskoj,Kosovu vec 30 godina šetaju nekažnjeno crnogorskim gradovima i truju omladinu bolesnom fašističkom ideologijom

Tužilaštvo i istražitelji čine krivična djela prikrivanja najgnusnijih zločina, silovanja žena, klanja i ubijanja civila, čime i sami postaju saučesnici u zločinima jer ne rade posao za koji su plaćeni od nas građana.

Dok porodice žrtava zločina kako u Crnoj Gori tako i Bosni, Hrvatskoj, Kosovu tuguju i oplakuju svoju nevino ubijenu maloljetnu djecu, silovane ćerke, sestre, majke, supruge, ubijene očeve, braću, sinove, ubice se šetaju slobodno i ismijavaju se kada u medijima pročitaju za svoja nedjela, sprdaju se i truju i uče svoje potomke i omladinu da se zločin isplati, da mogu i oni da siluju, pljačkaju i ubijaju ,da neće biti kažnjeni!

Jedna od masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je u prvoj polovini ove godine po zamolnicama formiralo sedam predmeta zbog ratnih zločina, dok je jedan slučaj pokrenut po zahtjevu NVO Akcija za ljudska prava (HRA). U ovom periodu, SDT samoinicijativno nije formiralo nijedan predmet zbog ratnih zločina.

Još uvijek na slobodi: Palikuće, pljačkaši i ubice iz Crne Gore u napadu na  Dubrovnik

– U prvoj polovini 2023. godine nije zaprimljena nijedna prijava za poznate punoljetne učinioce (krivični upisnik “Kt-S”) krivičnih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom (ratni zločini), a iz ranijeg perioda bilo je optuženje protiv jednog lica i taj postupak je u toku pred Višim sudom u Podgorici – navodi se u polugodišnjem izvještaju o radu SDT-a.

Napominju da je u tom periodu formiran jedan predmet po zahtjevu Akcije za ljudska prava, kao i sedam predmeta po molbama, posredstvom međunarodne pravne pomoći. Po zahtjevu HRA, 8. marta je formiran predmet u vezi sa zločinom u Štrpcima. Taj predmet se, kako se navodi u izvještaju, nalazi u fazi izviđaja.

Čitaj još:   DOŽIVOTNA ROBIJA: Usvojen Tijanin zakon...

Ostali predmeti formirani su po molbama Bosne i Hercegovine (četiri) i Srbije (tri).

Po molbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine tražene su informacije da li se u SDT-u vodi istraga protiv određenih lica zbog krivičnih djela ratnih zločina, jedna molba je bila u vezi sa podacima za određeno lice. Tužilaštvo BiH zamolilo je crnogorske kolege i za saslušanje određenih lica u svojstvu svjedoka, a taj predmet se trenutno nalazi u fazi izviđaja.

U četvrtoj molbi koju je poslalo SDT- u u ovoj godini, Tužilaštvo BiH zamolilo je za dostavljanje podataka za određeno lice. U izvještaju SDT- a navodi se da su 28. juna odgovorili na molbu i da je predmet završen službenom zabilješkom

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu je putem dvije molbe tražilo saslušanje određenih lica. U jednom slučaju je dostavljen odgovor na molbu, a u drugom, gdje se traži ispitivanje određenog lica u svojstvu svjedoka, predmet se nalazi u fazi izviđaja.

Po molbi Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije traženi su podaci za određeno lice. Odgovor na molbu je dostavljen 27. juna i predmet je završen službenom zabilješkom.

Iz HRA navode da SDT u prvoj polovini 2023. godine nije pokrenulo nijednu novu istragu za ratne zločine koji su počinjeni devedesetih godina na području bivše Jugoslavije, te da još nemamo optuženih na osnovu komandne odgovornosti, pomaganja ili podstrekavanja, iako je zbog toga u prethodnoj godini svoju zabrinutost iskazao Komitet protiv torture, a u ovoj Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u zemlji (UPR).

Ratni zločini i agresija na Dubrovnik

– Ovakva inertnost tužilaštva uslovila je i da se amandmanima na Nacrt izvještaja EU vrati davnašnja kritika Evropske komisije da SDT mora početi sa proaktivnim pristupom istraživanju predmeta ratnih zločina i da je nakon tri decenije zaista krajnje vrijeme za pokretanje pitanja komandne odgovornosti nadređenih neposrednim izvršiocima – kazala je za “Dan” Bojana Malović, pravni savjetnik u HRA.

Čitaj još:   SRPSKI MEDIJI I ”OTVORENI BALKAN”: JAKOV Milatović potvrdio da sprema Crnu Goru za ”srpski svet”... (foto)

Za to je, kako ističe, neophodna i dobra regionalna saradnja, koje nema uvijek.

– Na tom polju i dalje problem predstavljaju predmeti u kojima pravni propisi i bilateralni ugovori između zamoljene države i države molilje ne rješavaju postojeću pravnu situaciju. Dobra regionalna saradnja dovedena je u pitanje i usled dugogodišnjeg nesprovođenja ekstradicionog postupka prema osuđenim izvršiocima ratnih zločina – rekla je Malović.

Napominje da SDT izviđa jedan predmet na svoju inicijativu, a radi se o predmetu protiv admirala Dragana Samardžića, koji su formirali u avgustu prošle godine.

– Međutim, već godinu dana čekaju na odgovor Hrvatske u vezi sa molbom koju su proslijedili i to je zapravo jedino što su učinili. Sudeći po njihovim izvještajima, Samardžića još nisu ni saslušali – navela je Malović.

izvor: kodex.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more