IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Izvještaj nezavisnog revizora, najviše duguju Vektra Jakić i Termoelektrana… (foto)

Opština Pljevlja treba da otpiše potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti za koje su iskorišćene sve mjere naplate predviđene zakonom.

PLJEVLJA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, nedelja, 13. VIII. 2023… 19: 15… PLJEVLJA: Izvještaj nezavisnog revizora, najviše duguju Vektra Jakić i Termoelektrana… (foto)

To se konstatuje u Izvještaju nezavisnog revizora o predlogu završnog računa budžeta Opštine Pljevlja za prošlu godinu, koji su nedavno usvojili odbornici lokalnog parlamenta.

“Imajući u vidu da se u evidenciji nalaze i potraživanja koja datiraju od 2003. godine pa nadalje, potrebno je da Opština razmotri otpisivanje potraživanja za koja su iskorišćene sve mjere naplate, predviđene zakonom”, navodi se u mišljenju nezavisnog revizora.

Iz lokalne uprave “Vijestima” nijesu odgovorili da li će otpisati potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti i za koji će period to uraditi.

U Zakonu o poreskoj administraciji propisano je da pravo na naplatu poreza zastarijeva u roku od pet godina od isteka godine u kojoj je porez utvrđen. U istom roku zastarijeva i pravo na naplatu kamate i troškova postupka. Rok zastarjelosti prava naplate poreza prekida se bilo kojom službenom radnjom preduzetom od strane poreskog organa. Rok zastarjelosti ne teče za vrijeme dok traje postupak kod suda ili u slučaju kada se poreski obveznik, fizičko lice, nalazi izvan Crne Gore neprekidno u trajanju dužem od šest mjeseci.

Na kraju prošle godine Opština Pljevlja imala je nenaplaćenih potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti u iznosu od 10.066.681 euro.

Čitaj još:   NIKOLA Rovčanin: PLJEVLJA sinoć bila najzagađeniji grad na svijetu...

Potraživanja po ovom osnovu veća su za preko milion eura u odnosu na kraj 2022. godine kada su iznosili nešto preko devet miliona eura.

Od ukupnog iznosa nenaplaćenih potraživanja krajem prošle godine oko 3,9 miliona eura dugovala su pravna lica, a većinu građani Pljevalja.

Najviše 2,5 miliona eura, po osnovu poreza na neporetnost, duguje kompanija Vektra Jakić, u kojoj je proizvodnja prekinuta krajem decembra 2018. godine.

Dug Termoelektrane Pljevlja krajem prošle godine po istom osnovu iznosio je 735.129 eura, Montenegro cement kompani duguje 362.000 eura i Rudnik uglja 248.082 eura.

Od ukupnog iznosa nenaplaćenog potraživanja 4,95 miliona eura se odnosi na porez na zemljište, a 5,12 miliona eura za porez na građevinsko zemljište.

U Opštini su kazali da su prošle godine donijeli 36.268 poreskih rješenja od kojih je 116 za pravna lica.

Opština je prošle godine donijela 51 rješenje o prinudnoj naplati poreza, ali Uprava lokalnih javnih prihoda nije sprovodila postupak prinudne naplate zbog mogućih advokatskih troškova, s obzirom da je Ustavni sud u martu prošle godine ukinuo Uredbu o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Po osnovu poreza na nepokretnost Opština Pljevlja prošle godine od fizičkih i pravnih lica prihodovala je skoro dva miliona eura od čega se na porez na građevinske objekte odnosi 1,5 miliona eura.

Čitaj još:   Vučić objavljuje danas ime mandatara za sastav nove vlade... (foto i video)

Iz lokalne administracije tvrde da je ukupan prihod po osnovu poreza na nepokretnost ostvaren u iznosu od 70 odsto planiranih sredstava.

Od pravnih lica naplaćeno je 1,6 miliona eura poreza na nepokretnosti, a od građana, nepunih četiristo hiljada eura.

izvor Kodex.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more