IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA VELIKA: Umro je BERIZ Belkić, BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH… (foto, video)

Danas je u 77. godini života prestalo da kuca srce Beriza Belkića, bosanskohercegovačkog političara i bivšeg član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 15. VIII. 2023… 10: 58… TUGA VELIKA: Umro je BERIZ Belkić, BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH… (foto, video)

BERIZ Belkić je rođen u Sarajevu 8. rujna 1946. godine…

Prije nekoliko godina se povukao iz politike i nije se pojavljivao u javnom životu, a mir je pronašao u poljoprivredi na svom imanju u Prači.

Diplomirao 1989. na Ekonomskom fakultetu. Priključio se Stranci za BiH po 1996. godine, četiri godine poslije postao je potpredsjednik, a od 2012. je bio predsjednik Političkog savjeta.

Tokom svoje karijere bio na rukovodećim pozicijama u Domu mladih Skenderija i Saobraćajnom školskom centru. Bio je angažovan kao sekretar u SUP-u Ilidža, i načelnik jednog od odjeljenja.

Čitaj još:   TUGA VELIKA na zabavi i djevojačkoj večeri: Mladu Makedonku ubila struja u hotelskom bazenu... (foto)

Belkić je od 1996. bio ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, a potom od 1998. i premijer Vlade Kantona Sarajevo. Osam mjeseci tokom 2002. godine bio je i član Predsjedništva BiH.

Na Općim izborima 2000. godine izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a svoj mandat u ovom tijelu nastavlja i nakon izbora 2006. i 2010. godine…

Živio je u Sarajevu sa suprugom Azrom, sa kojom ima sina Admira.

Beriz Belkić: U politiku bih se vratio samo u slučaju ne daj Bože belaja

izvor iBalkan.net