IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRHTE LJUBAVNICE, POLICIJA I SUDIJE: NALOŽENO VJEŠTAČENJE TELEFONA KRVNIKA NERMINA, KRTICE IZLAZE NA VIDJELO… (foto)

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dao je smjernice sigurnosnim službama da vještače mobilni telefon Nermina Sulejmanovića, trostrukog ubice iz Gradačca.

Vještačenje bi moglo da konačno otkrije s kojim sudijama i policajcima je Sulejmanović razgovarao, ko mu je bila ljubavnica i ko mu je od svih njih bio krtica i otkrio adresu na kojoj se krila njegova nevjenčana supruga Nizama Hećimović…

Vještačenje mobilnog telefona trostrukog ubice iz Gradačca moglo bi da otkrije još niz detalja: da li je imao saučesnike u stravičnom masakru, s kim je razgovarao prije zločina, koliko krtica je imao u pravosuđu i policiji, da li je neko znao da će ubiti Nizamu… Uopšteno saznaćemo i da li je sve ovo moglo da bude spriječeno.

Razumno je očekivati da će ovaj mobilni telefon biti kovčeg s blagom informacija za istražitelje masakra. Zna se da ga je Sulejmanović često koristio u komunikaciji i zbog objava na društvenim mrežama, koje su kulminirale direktnim prenosom ubistva Nizame emitovanom na Instagramu.

U telefonu se vjerovatno kriju Nerminove lične prepiske s mnogim osobama, fotografije, selfiji… ali i istorija internet pretrage, koja bi mogla da nam pokaže da li je i koliko dugo Nermin planirao zločin.

Nizamina tetka i sestra tvrde: Neko je odao lokaciju

Zijada Vuković Pamuković, tetka ubijene Nizame, ispričala je da je Nizama sedam dana bila kod nje sa djetetom prije nego što ju je ubica locirao.

– Osmi dan su izdali lokaciju, osmi dan je saznao gdje se krije – rekla je Zijada i ustvrdila da je samo policija znala mjesto na kojem se Nizama skrivala.

Zijada je dodala da porodica posjeduje dokument kojim je Nizami odbijena zaštita kada je je prijavila Nermina za nasilje id a je posljednji put to uradila prije šest dana.- Da su policija i sudstvo pravovremeno reagovali ova strašna tragedija koja nas je zavila u crno mogla je da se spriječi i Niza bi sada uživala pored svoje kćerke – poručila je Zijada Vuković Pamuković.

Oglasila se i sestra Nizame koja je napisala da Nizamu nije ubio samo Nermin.

– Ubili su je zajedno i njegovi ljudi iz institucija. Sutkinja koja je odbila prijedlog o zabrani prilaska. Doušnici iz MUP-a Gradačac koji su mu rekli s kojeg broja je prijavljeno nasilje u porodici – napisala je Emina.

Policajka odala lokaciju

Poslije masovnog ubistva je isplivala informacija da je policijska službenica MUP-a TK Dženana S. otkrila Nerminu gdje se nalazi njegova nevjenčana supruga Nizama i time ubicu poslala na vrata žrtve.

Čitaj još:   Potvrđeno iz Komemorativnog centra Tuzla: UBICA iz GRADAČCA Nermin Sulejmanović nije SAHRANJEN U TAJNOSTI! (foto)

Prema informacijama Avaza, lokaciju je, a što utvrđuju i MUP i Tužilaštvo, navodno otkrila policijska službenica o čemu je istog dana odmah MUP TK obavijestio postupajući tužiteljku.

Crna hronika objavio je da je Dženana bila u emotivnoj vezi za Nerminom, a ona je javno odbacila sve ove optužbe.

Inspektor pomagao Nerminu

Kancelarija glavnog tužioca i Uprava policije MUP Tuzlanskog kantona održali su hitan sastanak na kojem je bilo govora o postupanju institucija u vezi s prijavljenim krivičnim dijelom nasilje u porodici povodom slučaja Nizame Hećimović.

Sada se utvrđuje ko je od pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona javio Sulejmanoviću gde se nalazi Nizama Hećimović, koja se krila kod tetke, i kakva je uloga Dženane S, policijske službenice PU Gradačac, u celoj priči.

Policija i Tužilaštvo istražuju još jednog policijskog službenika koji je takođe imao kontakte sa Sulejmanovićem. Riječ je, navodno, o visokopozicioniranom inspektoru policijske stanice Gradačac.

Ova osoba, kako sumnjaju istražitelji, već duže vrijeme je bila u kontaktima sa Sulejmanovićem. Čak su zajedno išli u teretanu, a jedno vrijeme mu je bio i trener.

Sutkinja ga oslobodila optužbi

Mediji su ovih dana objavili riješenje Opštinskog suda u Gradačcu kojim se odbija predlog MUP-a da se Sulejmanoviću zabrani približavanje Nezimi. Četiri dana kasnije, Nermin Sulejmanović je ubio svoju nevjenčanu suprugu.

MUP Tuzlanskog kantona, Policijska uprava Gradačac, podnijela je zahtjev da se Nerminu Sulejmanoviću izrekne zaštitna mjera zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitna mjera zabrana približavanja žrtvi nasilja. Sud je to odbio.

Kako piše u zahtjevu, mjere zabrane MUP je zatražio nakon što je žena prijavila da ju je 3. avgusta oko 19.30 Sulejmanović napao i pretukao pa je zadobila povrede po licu i drugim dijelovima tijela. Žena je drugi dan podnijela prijavu protiv njega, pa se odselila iz kuće zajedno s bebom.

Potom je Sulejmanović nastavio da joj prijeti, zvao je i tražio da se vrati kući. Prijetio je i njenoj porodici i prijateljicama. Tri dana kasnije, 7. augusta, Nizama je dala izjavu u policiji u kojoj nije željela da priča o prebijanju, ali je podržala izricanje zaštitnih mjera ističući da joj Nermin prijeti i uznemirava je, kao i da je nasilan.

Slobodanka Kojić, predsjednica suda u Gradačcu, izjavila je jučer na konferenciji za novinare da je policija dostavila službenu bielješku, ali da ona nije dokaz ističući da je u tom podnesku bila Nizamina izjava gde je ona “koristila blagodet svjedočenja”.

Čitaj još:   POTOP U BEOGRADU... (foto i video)

– Tačno je da je policija podnijela zahtjev. U zahtjevu stoje određene činjenice. Kod svakog zahtjeva, sve činjenice koje stoje u tom pravnom aktu moraju se dokazati. Ovde nije bilo dokaza. Ja sam već rekla da je ovdje bila službena bilješka i da je bila izjava oštećene Nizame Hećimović gdje je koristila blagodet svjedočenja, znači odbila je da da izjavu.

Kad koristite tu blagodet svaka odluka suda bi bila nezakonita. Ja sam rekla u saopštenju, dokaze za sud prikuplja policija i tužilaštvo. Sud ne prikuplja dokaze. Mogli su se saslušati policajci, to je trebalo policija da uradi. Sudija ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu, već donosi odluku po tome šta je policijska stanica dostavila. Sudu se dokazi dostavljaju – rekla je Kojić.

Odranije poznat policiji

Nermin Sulejmanović nekoliko puta je prijavljivan za nasilje u porodici. Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, rekao je da je Sulejamanović od ranije poznat policiji i tužilaštvu.

On je rekao da je Sulejmanović više puta osuđivan za različita krivična dijela kao što su pokušaj ubistva, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti. Međutim, tokom svog obraćanja javnosti, Arnautović je rekao da je Sulejmanović imao prijave za nasilje u porodice.

– Ima tih prijava. Međutim, ono što moramo reći, jeste da su se uvijek koristile prednosti zakona, odnosno odustajalo se od svedočenja vezano za krivično djelo Nasilje u porodici – rekao je on.

izvor: hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more