IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILAN Pipun Knežević: Fotelja predsjednika Skupštine obećana je ALEKSI Bečiću, nije problem idemo u opoziciju… (foto, video)

Poštujemo princip sedam koji je donio PES…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljiivosti, vijesti, četvrtak, 17. VIII. 2023… 00: 58…  MILAN Pipun Knežević: Fotelja predsjednika Skupštine obećana je ALEKSI Bečiću, nije problem idemo u opoziciju… (foto, video)

ZBCG ima neformalne kontakte sa zvaničnicima Stejt dipartmenta, da razgovaraju sa njima i šalju jasne poruke i da je njima jasna pozicija ZBCG…

Milan KneževićMilan Knežević

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević rekao je gostujući u emisiji Klub A na A plus TV da mandataru Milojku Spajiću na posljednjem sastanku ispred ove koalicije predočeno da je ZBCG zainteresovana za ulazak u vladu čiju bi okosnicu pored njih činili Evropa sad i Demokratska Crna Gora, uz stranke manjinskih naroda koje su zainteresovane za stabilnu proevropsku Vladu.

Knežević je istako i da je cilj svih aktera konsultacija da što prije dođe do formiranja vlade kako se ne bi ponovio scenario prolongiranja kao u slučaju formiranja Krivokapićeve i Abazovićeve Vlade.

“Povodom rasporeda resora i raspored u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kao zao je da ZBCG očekuje a to je da će se vršiti na osnovu broja osvojenih mandata jer je to predviđeno članom sedam principa za formiranje nove vlade koje je ponudila PES sa kojim se ZBCG složio i koji je prihvatljiv svima koji pregovaraju za sastav nove vlade. Po tom rasporedu ZBCG bi trebalo da pripadne najmanje sedam resora i pozicija predsjednika Skupštine”, rekao je Knežević.

On je dodao da su u ZBCG spremni na kompromise, ali da očekuju da taj princip važi za ostale da treba da važi i za ZBCG. Knežević je poručio i da su spremni da idu u opoziciju ukoliko se ispostavi istinitom spekulacija da je u nezvaničnim dogovorima ta pozicija obećana lideru Demokratske Crne Gore i naglasio da o tome nije bilo riječi na jučerasnjim zvaničnim konsultacijama.

Komentarišući izjavu iz ambasade SAD za portal CdM, Knežević je rekao da je neimenovana i da su njen izvor “naši “ Amerikanci, budući da je Ambasadorka napustila Crnu Goru po isteku mandata.

Čitaj još:   MILAN Pipun Knežević: Prihvatljivi principi PES- a, nismo pričali o resorima... (foto)

“To su ljudi na -ić, možda neki Ivanović, možda neki Brajović, koje je instalirao DPS i koji djeluju kao DPS agentura unutar američke Ambasade i koji nikako ne mogu da prihvate činjenicu da je Milo Đukanović sišao sa vlasti”, rekao je Knežević i pozvao američki State department da posveti, kako kaže, posebnu pažnju korumpiranim agenturama DPS-a u zapadnim ambasadama koji su iz domicilnog stanovništa i koji žele da budu veći Amerikanci i od Bajdena i Trampa.

Naglasio je da su to kadrovi Milana Roćena.

Istako je i da ZBCG ima neformalne kontakte sa zvaničnicima Stejt dipartmenta, da razgovaraju sa njima i šalju jasne poruke i da je njima jasna pozicija ZBCG.

Istakao je da su već ranije iskazali spremnost da stave moratorijum na sporna pitanja, da je pitanje nezavisnost Crne Gore završeno i da neće vraćati državu ni u kakve federalne okvire, da se poštuju određene međunarodne obaveze, da neće preispitivati članstvo Crne Gore u NATO, da uvažavaju tu geopolitičku činjenicu iako su bili za vojnu neutralnost.

“Sav negativni narativ protiv koalicije ZBCG formiran je u ANB-u i to još u vrijeme kada su na čelu te institucije bili Duško Marković, Peruničić, Kentera. Građani su na izborima pokazali da više ne pije vodu ta vrsta stigmatizovanja koalicije ZBCG. Mi samo tražimo da se za nas ispoštuju demokratski standardi i pravila koja važe i u zemljama zapadne Evrope od kojih neke ispostavljaju uslove i vrše pritisak na određene pregovarače“, rekao je Knežević.

On je dodao da na ZBCG niko ne može da vrši pritisak “ni Rusija, ni Srbija, ni SAD, ni EU i da žele sa svima da pregovaraju.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković ostaje bez policijske zaštite... (foto)

“Nigdje nije zabilježeno kao u Crnoj Gori da pojedine ambasade, uključujući i njemačku, imaju takav opseg aktivnosti koji idu u pravcu sastavljanja nove vlade. To što bi moglo da se pokuša izvršiti kao neka vrsta spoljnog uticaja ili intervencije nigdje se ne može desiti bez u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji“, kazao je Knežević.

U tom kontekstu podsjetio je da su proteklom periodu iz određenih ambasada postavljali direktora ANB, direktora policije i razne ministre.

Naglasio je da i ZBCG želi da razgovara sa svima i da bude partner, ali na ravnopravnim osnovama. Istakao je i da mandatar na jučerašnje formalnom sastanku unije spominjao te pritiske.

BONUS VIDEO: MILAN KNEŽEVIĆ o učešću ZBCG u novoj vladi CG‼️ KLUB A+ sa Meli #aplustv #cg #politika

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more