IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Poznati meteorolog objavio prognozu do kraja augusta i šta nas čeka početkom septembra… (foto, video)

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj prognozi najavio je da će u narednim danima biti više sunca, ali da su lokalno mogući pljuskovi.

SARAJEVO: Regija, Zanimljivpsti, vijesti, četvrtak, 17. VIII. 2023… 17: 58… Poznati meteorolog objavio prognozu do kraja augusta i šta nas čeka početkom septembra… (foto, video)

Objavu meteorologa prenosimo u cijelosti:

Narednih dana više sunca ali i dalje lokalno mogući pljuskovi. Od vikenda pa sve do oko 25. augusta stabilno i toplo uz maksimume iznad prosjeka. Poslije 25. augusta moguća jača destabilizacija uz osvježenja.

U četvrtak i petak će visisnki ciklon oslabiti, ali će se nad nama u višim slojevima atmosfere i dalje zadržati manja količina nestabilnog vazduha. Uz znatno više sunca u toku dana bit će uslova i za grmljavinske pljuskove i to prije svega nad Vojvodinom, zapadom Srbije, istokom Hrvatske i istokom BiH kao i na jugu Srbije.

Padavine će biti izrazito lokalnog karaktera i zahvatat će male oblasti ali tamo gdje se jave mogu za kratko vrijeme dati i oko 30 mm taloga uz pojavu tuče/grada. Nepogode se ne očekuju. Vjetar će biti slab, samo u zoni pljuskova na kratko jak, sjeveroistočni.

Čitaj još:   ZAPOMAŽE Premijer Vlade u tehničkom mandatu Krivokapić: SDT hitno da reaguje povodom krivične prijave protiv 46 poslanika... (foto, video)

Do vikenda dnevni maksimum od +26 do +31 stepen Celzijusa. Za vikend i tokom prvog dijela sljedeće nedjelje pretežno sunčano, uglavnom suho i relativno toplo uz maksimume od +28 do +33, a na jugu regiona i do ko +36 stepeni Celzijusa. Ovo su makismumi koji su iznad prosjeka ali ne predstavljaju tako velik ekstrem kao što se to u većini tabloida pokušava prikazati.

Vjetar će biti slab. Oko 25. augusta slijedi izmjena sinoptike koja bi nam zatim trebala donijeti destabilizaciju atmosfere uz češću pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a bit će uslova i za lokalne nepogode.

Kraj augusta bi trebalo obilježiti malo svježije i nestabilno vrijeme. Kako cluster ECMWF-a oko 26. augusta ima signal za razvijanje uragana pred istočnom obalom SAD-a, tu situaciju treba pratiti jer bi ona mogla dirigovati kako će se vantropski sistemi Atlantika ponašati krajem mjeseca.

Do oko 26. augusta relativno toplo, ponegdje i vrlo toplo uz rjeđe pljuskove osvježenje uz češće pljuskove se očekuje oko 25. augusta.

Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode”, navodi se u objavi.

Čitaj još:   NJEMCI ZAUSTAVILI AUTOBUS IZ ZVORNIKA, OSTALI U ŠOKU: "Ovo je prava TEMPIRANA BOMBA"- Putnici morali sami da se snađu... (foto) 

BONUS VIDEO: Kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca i tokom septembra

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more