IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA VELIKA ŠIROM BOSNE: Zna se datum Dženaze BERIZU Belkiću, obaviće se na Gradskom groblju u Sarajevu… (foto)

BERIZ Belkić, rođen je u Sarajevu 8. septembra 1946. godine. Diplomirao je na ekonomskom fakultetu 1989. godine, a od 1996. je bio član i dio najužeg rukovodstva Stranke za BiH…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, ćetvrtak, 17. VIII. 2023… 10: 58… TUGA VELIKA ŠIROM BOSNE: Zna se datum Dženaze BERIZU Belkiću, obaviće se na Gradskom groblju u Sarajevu… (foto)

Po isteku mandata u PSBiH 2006. godine povukao se iz politike…

Dženaza Berizu Belkića, bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je preminuo jučer u 77. godini, obavit će se u petak, 18. augusta, u 17 sati na Gradskom groblju Lav u Sarajevu.

Rođen je u Sarajevu 8. septembra 1946. godine. Diplomirao je na ekonomskom fakultetu 1989. godine, a od 1996. je bio član i dio najužeg rukovodstva Stranke za BiH.

Kao kandidat ove stranke imenovan je i za člana Predsjedništva BiH. Ovu dužnost je obavljao u periodu od kraja marta 2001. do općih izbora u oktobru 2002. godine. Također obavljao je i niz drugih funkcija, među kojima je član Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ministar za izbjeglice i socijalnu politiku Kantona Sarajevo i druge.

Beriz Belkić je od 1996. bio ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, a potom od 1998. i premijer Vlade Kantona Sarajevo. Osam mjeseci tokom 2002. godine bio je i član Predsjedništva BiH.

Čitaj još:   Opozicija u CRNOJ GORI negoduje: Gdje je ministar, ovo su sve 'njegove' tačke, zašto nije u Skupštini? (foto)

Na Općim izborima 2000. godine izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a svoj mandat u ovom tijelu nastavlja i nakon izbora 2006. i 2010. godine…

Živio je u Sarajevu sa suprugom Azrom, sa kojom ima sina Admira.

Beriz Belkić je prepoznatljiv po izjavi: U politiku bih se vratio samo u slučaju ne daj Bože belaja

Po isteku mandata u PSBiH 2006. godine povukao se iz politike. Živio je u Sarajevu sa suprugom Azrom, sa kojom ima sina Admira.

izvor iBalkan.net