IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA I ŽALOST: Klanjana dženaza BERIZU Belkiću, na posljednji ispraćaj došli ŽELJKO Komšić, BAKIR Izetbegović, DENIS Bećirović… (foto, video)

Na Gradskom groblju u Sarajevu klanjana je dženaza Berizu Belkiću, bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je preminuo 16. augusta u 77. godini…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 18. VIII. 2023… 16: 58… TUGA I ŽALOST: Klanjana dženaza BERIZU Belkiću, na posljednji ispraćaj došli ŽELJKO Komšić, BAKIR Izetbegović, DENIS Bećirović… (foto, video)

Prethodno je u Velikoj sali zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana komemoracija.

Posljednjem ispraćaju Beriza Belkića prisustvovali su, osim porodice, brojni prijatelji, građani, zvaničnici, političari, između ostalih Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović…

Beriz Belkić je rođen u Sarajevu 8. septembra 1946. godine. Diplomirao je na ekonomskom fakultetu 1989. godine, a od 1996. je bio član i dio najužeg rukovodstva Stranke za BiH.

Čitaj još:   SJENICA: TUČA U KLADIONICI MERIDIJAN (video)

Kao kandidat ove stranke imenovan je i za člana Predsjedništva BiH. Ovu dužnost je obavljao u periodu od kraja marta 2001. do općih izbora u oktobru 2002. godine. Također obavljao je i niz drugih funkcija, među kojima je član Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ministar za izbjeglice i socijalnu politiku Kantona Sarajevo i druge.

Po isteku mandata u PSBiH 2006. godine povukao se iz politike. Živio je u Sarajevu sa suprugom Azrom, sa kojom ima sina Admira.

izvor iBalkan.net/ Faktor.ba