IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆEV POLTRON NASTAVLJA HAJKU: Crnoj Gori i S. Makedoniji će se obiti o glavu priznanje Kosova, kao što je Ukrajini… (foto)

“Otvorena pandorina kutija”: Oštre poruke srpskog ministra i predsjednika SNS- a

Ministar odbrane Srbije i predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević kazao je da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući nezavisnost Kosova, ističući da to predstavlja miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

– Ogriješili ste se i to će vam se obiti o glavu, kao što se u Ukrajini obija o glavu svima koji su promovisali Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu. Otvorili ste pandorinu kutiju. Smiješni su vaši birokratski odgovori da je Kosovo sui generis, da je to poseban slučaj. Ne vjeruje vam ni Aljbin Kurti, ni Tirana u to – rekao je Vučević za TV Pink.

On je mišljenja da postoji velika međunarodna podršku za stvaranje Velike Albanije, ističući da to nije pitanje samo za Srbiju, već i za njene komšije.

– Da li naši prijatelji u Sjevernoj Makedoniji mirno spavaju? Da li mirno spavate? Oni misle da su u NATO paktu i su time riješili svoje probleme… To je mantra i Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Oni kad su postali članice te kolektivne bezbjednsoti, ondosno NATO Alijanse, misle da su riješili sve svoje probleme i da više ništa ne može ništa da im se desi.

Čitaj još:   ALEKSANDAR Bogdanović: Slijede dinamične aktivnosti i potpuna mobilizacija biračkog tijela...

Morate pogledate ono što je u istoriji, razumijete malo druge okolnosti i razumijete ono što se dešava u njihovom dvorištu. Ne želimo da vodimo njihovu politiku, to je pitanje za njih. Ali možemo da konstatujemo da 25 odsto Albanaca ima 50 odsto vlasti u Sjevernoj Makeodniji. Ako je to ok Makedoncima, i nama je, samo ćete očigledno imati politiku koja neće vidjeti Makedoniju kao njihovu državu – naglasio je on.

Vučević ocjenjuje da postoji svealbanski konsenzus za svenacionalno ujedinjenje, a da “naivni Srbi misle da se to ne može desiti i da nema promjena granica”.

– Uvijek je važila mantra da nema promjena granica, pa su se mijenjale. Ne bih mirno spavao, ali to je pitanje za Skoplje, a i neka Podgorica dobro vidi šta će da radi. Vidim da je najveće pitanje za njih sad da li smiju srpske strane, ili srpska stranka, ili koalicija da uđe u vlast sa, uslovno rečeno, nekim malim ministarstvima.

U Sjevernoj Makedoniji 25 odsto Albanaca ima 50 odsto vlasti, a u Crnoj Gori 30 odsto Srba ne može da ima dva ministarstva ili ijedno. Oni kažu da se miješamo u unutrašnje stvari. Vi se miješate u naše unutrašnje stvari– priznali ste Kosovo, ima li goreg, nepristojnijeg i otvorenijeg miješanja u unutrašnje stvari– zaključio je Vučević.

Čitaj još:   VELIKO BRAVO: Lana Pudar šesta na planeti...

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more