IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEKSA Bečić: Dvije sjednice Skupštine, u septembru Vlada CRNE GORE… (foto)

Na osnovu potpisa poslanika partija koje će formirati 44. Vladu, a koje predvodi Pokret Evropa sad, čiji je predsjednik mandatar Milojko Spajić, naredne nedjelje će Skupštini Crne Gore stići predlog da Aleksa Bečić bude izabran za predsjednika parlamenta, saznaje “Dan” iz više izvora.

Kada stigne predlog za izbor predsjednika parlamenta, shodno poslovniku, predsjedavajući Skupštinom, a to je sada najstariji poslanik Milan Lekić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, zakazaće nastavak konstitutivne sjednice koja je počela 27. jula.

Pored izbora Alekse Bečića za predsjednika, očekuje se da na toj sjednici bude izabran i najmanje jedan potpredsjednik ili potpredsjednica parlamenta, kao i Administrativni odbor. To je neophodno kako bi novi predsjednik zakazao sjednicu parlamenta na kojoj će mandatar Milojko Spajić predložiti sastav svoje vlade i podnijeti ekspoze, odnosno predstaviti program buduće izvršne vlasti.

Inače, budući predsjednik Skupštine Aleksa Bečić nedavno je izjavio da se bez izbora predsjednika parlamenta ne može sazvati sjednica na kojoj bi se birala Vlada.

Čitaj još:   BEČIĆ OSTAO BEZ STOLICE ZA KOJU JE SRASTAO: Ljaljo parlament pretvorio u kičeraj... (foto)

– Za izbor predsjednika nema precizno definisanih rokova, ali mogu se izvlačiti indirektni rokovi, imajući u vidu da se bez izbora predsjednika Skupštine ne može sazvati sjednica na kojoj će se birati Vlada – rekao je Bečić.

Rokovi za izbor nisu precizirani, ali je jasan red koraka koji se mora napraviti kako bi država ušla u redovno stanje.

Parlament prvo mora biti u potpunosti konstituisan, a to znači da mora biti izabran i predsjednik parlamenta kao jedino lice koje je ovlašćeno da saziva sjednice, da bi se moglo ući bilo u redovno bilo u vanredno zasjedanje i da parlament počne da radi i funkcioniše.

Od trenutka kada predsjednik države dodijeli mandat mandataru za sastavljanje Vlade, on ima 90 dana da okonča taj posao.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more