IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Da li je “prošao voz” za ANDRIJU Mandića i MILUNA Pipuna Kneževića? (foto)

Koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ saopštila je juče da prihvataju već dva puta odbijenu neformalnu ponudu mandatara Milojka Spajića za ulazak u novu vladu koju je njegov Pokret ,,Evropa sad“ predlagao tokom dvomjesečnih pregovora sa tom koalicijom.

Stav ZBCG, kojim se dodatno komplikuju pregovori, iznijeli su lideri tog saveza Andrija Mandić i Milan Knežević na hitno sazvanoj konferenciji za medije, nakon što je PES javno saopštio da sa svim manjinama, Demokratama i Civisom ima većinu za formiranje vlade, te da čekaju završne odgovore SNP-a i Ujedinjene Crne Gore.

Po tom, prvo odbijenom a naknadno prihvaćenom prijedlogu, tri ministarstva – prosvjete, turizma, sporta i mladih, mjesto potpredsjednika vlade za kapitalne investicije i dva potpredsjednika Skupštine, te 40 odsto mjesta po dubini u upravnim odborima i ambasadama – trebalo bi da pripadne ZBCG-u.

U toj kolaciji ističu da je to ,,mnogo manje od onog što im pripada“, ali su spremni na kompromis sa jednim ciljem – da spriječe povratak DPS-a na vlast.

PING- PONG

Iako su u ZBCG očekivali da u prethodna dva dana na svoju adresu dobiju zvanični spisak sa funkcijama koje bi im pripale u budućoj izvršnoj vlasti, „Evropa sad“ je odlučila da svoju ponudu, koja u medijima egzistira već par nedjelja, objelodane, isprovocirani izjavom funkcionera ZBCG Slavena Radunovića da su tražili javnu ponudu zbog sumnje u Spajićevu iskrenost.

Ponuda je, kako su u PES-u rekli u prvom jučerašnjem oglašavanju, ,,važila dok nijesu zaključili da nema promjena u stavu ZBCG“.

– Zato smo tek prije dva dana dogovorili većinu sa kolegama iz Demokrata, Civisa, partijama manje brojnih naroda, a nadamo se sa SNP-om i Ujedinjenom Crnom Gorom koji su dobrodošli u 44. vladu – saopšteno je iz PES-a.

Uslijedilo je prepucavanje saopštenjima i reagovanjima sa dvije adrese, nakon čega je ZBCG organizovala vanrednu konferenciju na kojoj su predvodnici izborne liste te koalicije Milan Knežević i Andrija Mandić saopštili da ,,prihvataju ponudu PES- a“ i pozvali Spajića i predsjednika države Jakova Milatovića da se javno odrede prema ovom pitanju.

PONUDE

Nekadašnji lideri DF-a kažu da su, tokom pregovaračkog procesa, registrovali da je mandatar iste pozicije nudio i ZBCG- u i drugim političkim opcijama, zbog čega su i tražili da ponuda bude javna.

Posljednji sastanak sa Spajićem održali su ranije kada su, kako tvrde Mandić i Knežević, čvrsto i jasno dogovorili da im idućeg dana pošalje pisanu ponudu o mogućem ulasku ZBCG u vladu. Međutim, kažu da su o ponudi informisani juče putem saopštenja PES-a.

– Umjesto da dobijemo javnu ponudu, dobili smo informaciju da smo odbili ponudu koju nam je dao Spajić. Tek sada, u polemici koja se vodi između mandatara i ZBCG, čitava javnost je mogla da čuje kakva je ta ponuda koju je mandatar imao i ima za našu koaliciju.

Pristajemo na mnogo manje, ne zato što smo slabi, nego što mislimo da naredna vlada treba da spriječi povratak DPS-a na vlast ili direktno ili preko njihovih izaslanika koji treba da uđu u vladu. Upravo su te stranke punih 20-30 godina podržavale režim Mila Đukanovića, kao i na posljednjim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, a i vrše lokalnu vlast u nekoliko gradova sa DPS- om.

Oni dobro znaju koja je najveća prepreka i brana povratku te partije na vlast i zato žele da zaustave formiranje one prirodne i normalne vlade koju su izabrali građani 11. juna. U kontekstu naše velike borbe i žrtava koje smo priložili za slobodu i demokratiju, prihvatamo ovo što je javno ponuđeno od strane mandatara Spajića, spremni smo da sjednemo za sto i odbranimo narodnu volju – ocijenio je Mandić na konferenciji za medije.

Čitaj još:   "ZASTRAŠUJUĆI POSLJEDNJI KEC IZ RUKAVA": Nenad Kecmanović sugerira MILORADU Dodiku, da pozove VLADIMIRA Putina u pomoć… (foto, video)

U pitanju je manevarski potez ZBCG kojim se dodatno komplikuju pregovori i koji ima dva ključna cilja: da oteža Spajiću predstavljanje vlade pred poslaničkim klubom, ali i da pošalje poruku Milatovićevim snagama u GO PES da u subotu blokiraju već projektovano formiranje vlade bez ZBCG. Naravno, uz podršku Vučićeve medijske mašinerije u Crnoj Gori, ali i Srbiji.

PREKLAPANJE PONUDA

Njegov kolega Milan Knežević rekao je da bi obavijestili ranije javnost o ponudi Spajića da je ona postojala. Dogovor je, kako kaže, bio da, nakon konsultacija sa Spajićem, ZBCG sazove stranačke organe i da do ponedjeljka veče, 21. avgusta, saopšte da li prihvataju da uđu u vladu ili ne.

Međutim, prema Kneževićevim riječima, očigledno je da neko još ne želi da koalicija ZBCG bude dio vlade, a da je mandatar pod određenim unutrašnjim i spoljnim pritiscima vodio ovakav pregovarački proces.

– Javnu ponudu od Spajića smo tražili jer je, počev od 11. juna, iste ponude davao i ostalim pregovaračkim ekipama iz redova i manjinskih i drugih stranaka. Tako je Ministarstvo prosvjete nuđeno i ZBCG i Ujedinjenoj Crnoj Gori, Ministarstvo sporta i omladine i nama i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), tako je Ministarstvo evropskih poslova nuđeno i nama i Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI).

Ministarstvo poljoprivrede je nuđeno i nama i Bošnjačkoj stranci (BS), tako je i potpredsjednik za regionalni razvoj i kapitalne investicije nuđen nama, ali i Albanskom forumu – istakao je Knežević.

Rekao je da su tražili javnu ponudu da bi se vidjelo ko želi iskreno da bude dio stabilne vlade, a ko želi da, kako je rekao, politički trguje ,,i na taj način lomi stranke manjinskih naroda, plašeći ih koalicijom ZBCG“.

– Zato smo mi tražili od Spajića da ovaj pregovarački proces ne bi podsjećao na Tuški put i goveđu pjacu, da se jasno odredi prema onome što smatra da bi ZBCG trebalo da dobije. U svim razgovorima smo mu stavili do znanja da smo spremni na određene ustupke. Zato smo obavijestili javnost da nijesmo dobili zvaničnu i konačnu ponudu od Spajića i da su sve prije toga bili spinovi – dodao je on.

Sada, kada su prihvatili ponudu, Knežević kaže da Spajić nema nikakav izgovor ako mu je, kako ističe, stalo da ima stabilnu većinu od 56 poslanika, dođe do reforme u pravosuđu, zatvaranja poglavlja 23 i 24. Pozvao je i Milatovića da se izjasni o njihovom konačnom stavu, podsjećajući predsjednika države da ne bi bio na toj funkciji da nije bilo glasova ZBCG.

– Zato ga i ja pozivam, pošto nalazi vremena da se dopisuje sa Vladom Georgievim, da pjeva pjesme „Montenegrina“, da se odredi prema ovom veoma važnom pitanju jer je i dalje jedan od lidera PES- a. Da li ostaje pri onome što je saopštavao nama odmah nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, onda kada je od Mandića i mene tražio podršku za drugi krug predsjedničkih izbora?

Čitaj još:   LIDERI PROSRPSKIH PARTIJA POZVALI BOŠNJAKE: “Vrijeme je za OTVOREN RAZGOVOR...

Da li ostaje pri onome što je saopštavao: da je potrebna saradnja sa ZBCG, a ne sa satelitima Mila Đukanovića, ili ćemo doći u situaciju da čestitamo Milu Đukanoviću na formiranju vlade? Jer ovako formirana vlada je najveći uspjeh Mila Đukanovića, čak i veći nego da on bude na njenom čelu – poručio je Knežević.

ODBIJANJE PES- a

Nakon obraćanja javnosti Mandića i Kneževića, iz Pokreta „Evropa sad“ su poručili da neće podleći ničijoj namjeri da opstruira i odlaže proces formiranja nove vlade i tako ugrožava implementaciju programa „Evropa sad 2“.

– Nakon jutrošnjeg manipulativnog saopštenja ZBCG-a i javne optužbe na račun PES-a kako Milojko Spajić fingira pregovore, te da nije poslao nikakvu ponudu za učešće u 44. vladi, imamo priznanje lidera ZBCG-a da ponuda postoji, koja je danas navodno prihvaćena – stoji u saopštenju PES-a.

Kako navode, radi se o izuizetno neozbiljnom pristupu i dokazu da ovaj subjekat (ZBCG) olako etiketira i optužuje one sa kojima bi navodno da sarađuje u novoj vladi.

Pokret „Evropa sad“ danas će održati sjednicu poslaničkog kluba na kojoj bi trebalo da se razgovara o prijedlogu za sastav Spajićevog kabineta. U subotu je zakazana sjednica Glavnog odbora PES-a na kojoj će se takođe raspravljati o prijedlogu mandatara o formiranju nove crnogorske vlade.

U međuvremenu je iz SNP-a saopšteno da su dobili novu ponudu koja uključuje dva resora i preko svog funkcionera Vasilija Laloševića saopštili da će biti dio vlade. Konačna odluka bi trebalo da bude donesena na Predsjedništvu SNP- a.

Spajić obećavao konkurse, sad ,,poklanja po dubini“

Milojko Spajić poruke koje je slao u izbornoj kampanji kao nosilac liste PES-a ne primjenjuje u praksi kao mandatar. Njegov Pokret „Evropa sad“ juče je saopštio da je koaliciji ZBCG, pored ostalog, za učešće u 44. vladi ponuđeno i 40 odsto pozicija „po dubini“.

Ne tako davno Spajić je poručio da će sve funkcije, osim članova vlade, nakon izbora, biti određene na javnim pozivima i konkursima.

– Ili naš Pokret neće učestvovati u izvršnoj vlasti – poručio je Spajić koji će, ukoliko se postigne finalan dogovor, biti stub nove vlade.

Izvor: Pobjeda

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more