IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VLADA (NI) JE NA POMOLU: Mandatar MILOJKO Spajić i dugo noćno putovanje… (foto, video)

Mandatar tvrdi da je dobio načelnu podršku poslaničkog kluba PES- a, predstoji Glavni odbor, ali i glavna bitka za većinu u parlamentu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 26. VIII. 2023… 13: 58… VLADA (NI) JE NA POMOLU: Mandatar MILOJKO Spajić i dugo noćno putovanje… (foto, video)

Prema informacijama Pobjede, sinoć je u dugoj diskusiji većina iz poslaničkog kluba prihvatila Spajićevo obrazloženje da su Nova i DNP ,,propuštili istorijsku šansu“ i da nijesu bili ,,korektni u pregovorima“.

MILOJKU Spajiću ostaje zadatak da danas, na sjednici Glavnog odbora PES-a, ubijedi ostale članove da je nova vlada sa 43 ili 44 poslanika- jedina preostala opcija. To, međutim, ne znači da je ,,načelna saglasnost“ koja je sinoć postignuta i konačna odluka Pokreta „Evropa sad“

Spajićevo dugo noćno putovanje

Sastanak Kluba poslanika Pokreta „Evropa sad“, koji je sinoć trajao duže od četiri sata iza zatvorenih vrata u suterenu stranačkih prostorija u Ulici Baku, okončan je načelnom podrškom mandataru Milojku Spajiću da formira 44. vladu Crne Gore uz podršku Demokrata Crne Gore Alekse Bečića, stranaka manjinskih naroda i SNP-a Vladana Jokovića, ali bez predstavnika Nove i DNP-a, partija bivšeg Demokratskog fronta.

Nakon kratkog slikanja sa mandatarom Spajićem, generalni sekretar PES-a Boris Pejović dao je, skoro sat iza ponoći, novinarima kratku izjavu, naglasivši da je višečasovni sastanak u stvari bio neka vrsta konsultativnog razgovora i da nije bilo nesuglasica o kojima su spekulisali pojedini prosrpski portali.

– Imali smo neformalne konsultacije. Postojala je apsolutna saglasnost oko svega, ove spinove koje smo imali priliku da čujemo tokom sastanka demantuje zajednička slika. Jedino gospođa Maida Šukurica – Gorčević nije tu. Sjutra (subota) imamo organe partije nakon kojih će se PES opredijeliti jednoglasno – kratko je saopštio Pejović.

,,PROJEKAT“ BEZ NOVE I DNP- A

Iz PES-a su ranije saopštili da za sada imaju dogovorenu većinu sa Demokratama, CIVIS-om i partijama manje brojnih naroda, kao i da čekaju odgovor Socijalističke narodne partije i Ujedinjene Crne Gore.

Mandatar Spajić se sinoć nije obraćao novinarima, a za danas u 17 sati zakazana je sjednica Glavnog odbora PES- a na kojoj će on definitivno saopštiti ko bi trebalo da čini njegovu vladu i principe buduće izvršne vlasti.

Kako je sinoć Predsjedništvo SNP-a odlučilo da žele biti dio nove izvršne vlasti, očito je da su poslanici PES-a, bez koalicionih partnera iz CIVIS-a i Ujedinjene, razmatrali odbacivanje stranaka bivšeg Demokratskog fronta iz buduće vlade. Ostaje nejasno, ako je bila apsolutna saglasnost, kako tvrdi Pejović, zašto je sastanak trajao duže od četiri sata.

Prema informacijama Pobjede, diskusija je bila žustra, ali je većina iz poslaničkog kluba, ipak, prihvatila Spajićevo obrazloženje da su Nova i DNP ,,propuštili istorijsku šansu“ i da nijesu bili ,,korektni u pregovorima“.

Spajiću ostaje zadatak da danas, na sjednici Glavnog odbora PES-a, ubijedi sve ostale članove da je nova vlada sa 43 ili 44 poslanika – jedina preostala opcija.

To, međutim, ne znači da je ,,načelna saglasnost“ koja je sinoć postignuta i konačna odluka Pokreta ,,Evropa sad“.

RAZMJENA VATRE

Da će biti još političke vatre, pokazuje i jučerašnji burni politički dan i žestoka razmjena optužbi i kontraoptužbi.

Čitaj još:   ZAGREB: Otkriveno kako je Srbin uspio da pobjegne iz bolničkog toaleta... (foto i video)

Od kako su u četvrtak Andrija Mandić i Milan Knežević naprasno prihvatili ponudu Milojka Spajića za koju su, samo dan ranije, rekli da je ,,ponižavajuća i ne odgovara narodnoj volji iskazanoj na izborima“, traje javni i tajni rat stranaka koje pretenduju da budu dio 44. vlade Crne Gore.

Prvo se juče ujutro oglasio lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović koji je optimistički poručio da bi sjajno bilo ako bi partije Mandića i Kneževića, ali i Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića, bile dio nove izvršne vlasti. Potom je lukavo zatražio da Spajić i PES dobro razmisle jer bi, u slučaju da PES odbije ZBCG, to bio – ,,pogrešan put“. Tako je iskusni i pregovorima vični Danilović

ostavio sve opcije otvorene, najvjerovatnije, da poboljša vlastitu i poziciju svoje partije u raspodjeli resora.

Da li je sve bilo koordinirano ili tek sticaj okolnosti, samo pedesetak minuta nakon Danilovićevog javnog poziva ,,na pomirenje“, oglasili su se iz koalicije ZBCG.

Oni su, drugi put za manje od 24 sata, pozvali predsjednika Crne Gore i jednog od lidera PES-a Jakova Milatovića da ,,prisustvuje sjednici svojih stranačkih organa“ i da se decidirano izjasni hoće li ,,podržati formiranje vlade sa političkim subjektima sa izborne liste DPS- a“, misleći na Bošnjačku stranku i Hrvatsku građansku inicijativu koje su svojevremeno bile u savezu sa Demokratskom partijom socijalista.

Iz ZBCG nijesu zaboravili da spočitaju Milatoviću da im je – politički dužnik još od predsjedničkih izbora!

– Ko je dobio, a ko je izgubio na izborima 2. aprila? Nekoliko mjeseci nakon „istorijske pobjede“ izgleda da je pobijedio onaj za koga nam se tog dana učinilo da je izgubio- Milo Đukanović.

Ovo pitanje ne postavljamo da bismo unosili bilo kakve razdore u PES nego da provjerimo da li je Milatović i dalje onaj isti čovjek koga smo mi podržali u predsjedničkoj kampanji na jasnoj politici borbe protiv bivšeg korumpiranog i kriminalizovanog režima- kazali su iz ZBCG, uz važnu napomenu da u razgovorima sa Milojkom Spajićem nijesu mogli dobiti precizan odgovor da li će „kostur vlade činiti stranke koje su bile protiv DPS- a ili stranke koje su sve vrijeme bile jurišni odredi Mila Đukanovića“.

No, u koaliciji ZBCG nijesu samo upozoravali saopštenjima: smjena predsjednika Skupštine opštine Zeta Luke Krstovića bila je signal da su Mandić i Knežević podigli pritisak na Spajića i Milatovića pred sinoćnji sastanak poslaničkog kluba PES-a.

Uprkos ,,nagovorima“, Jakov Milatović se nije pojavio na sastanku, ali to ne znači da je već prihvatio Spajićev prijedlog. Milatović, po državnoj funkciji i ne treba da prisustvuje sastancima poslaničkog kluba, ali će biti zanimljiv njegov stav na današnjem Glavnom odboru PES- a.

PRIJE I POSLIJE ,,SMJENE U ZETI“

Nakon jučerašnjeg dana najjasnija je pozicija Demokrata, partije koja je bila bliska mandataru Spajiću. Bečić je bio rame uz rame sa Spajićem na svim pregovorima, ali je do sada bio blago uzdržan i ćutljiv kada se govorilo o učešću ZBCG, tek ponekad promrsivši da je potrebna ,,šira podrška“ novoj vladi.

Čitaj još:   HOROR, POKUŠAJ UBISTVA: Nikšićanin u kafani napao sugrađanina, sjekirom ga udario u glavu...

No, juče su Demokrate prelomile: nakon smjene njihovog predsjednika lokalnog parlamenta u Zeti, koalicija ZBCG je dobila oštar odgovor – bivši DF nije poželjan za partnera u novoj vlasti.

Demokrate su konačno „skinule rukavice“ i ocijenile da je odluka stranaka bivšeg Demokratskog fronta ,,da protivpravno, bez bilo kakvog uporišta u Poslovniku, Zakonu i Ustavu smijeni Luku Krstovića“ – pokazatelj ,,destruktivnosti, nestabilnosti i nedostatka bilo kakve vizije“ Mandića i Kneževića i dokaz da ,,taj politički subjekt ide u samoizolaciju i političku marginalizaciju“.

– Sva priča bivšeg Fronta o Kosovu je laž i magla – zaključile su Demokrate.

Da li su zaista Mandić i Knežević definitivno ispali iz igre, da li je čvrsto dogovorena nova vlada – tek treba da se odgonetne.

Čak ako i Milojko Spajić dobije danas na Glavnom odboru ,,zeleno svjetlo“ za formiranje ,,vlade male većine“, valja sačekati glasanje u Skupštini Crne Gore. Ipak je je ovo vrijeme neke nove Crne Gore ,,na koju se moramo naviknuti“. U prevodu na jezik svakodnevne realnosti: ovdje ništa nije gotovo, dok ne bude gotovo.

,,Igra skrivalice“

Iako je dan ranije najavljena sjednica poslaničkog kluba Pokreta ,,Evropa sad“ u prostorijama te stranke, novinari više medijskih kuća sinoć su se ,,prošetali“ više puta, od zgrade Skupštine do prostorija Pokreta „Evropa sad“ jer su im predstavnici te partije davali netačne informacije o mjestu gdje će održati sastanak.

KO JE SVE POD ZNAKOM PITANJA: Sveska jednog učesnika sastanka

Nakon prvobitne vijesti da će biti sastanak u prostorijama te partije, nedugo zatim je javljeno da će mjesto okupljanja biti u prostorijama parlamenta. Novinari su sa jednog mjesta jurcali na drugo, ali bezuspješno.

Novinari su ispred prostorija naišli na poslanicu Radinku Ćinćur koja je uporno odbijala da kaže gdje se sastanak održava, da bi se na kraju ,,zagonetka“ riješila kada su, kroz otvor suterena, uočeni poslanici PES-a.

Zbog čega su novinarima slate različite informacije, ostalo je sakriveno od javnosti.

Bonus video: MILOJKO Spajić predstavlja program i ciljeve vlade Crne Gore

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more