IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOŠ Bešić: MILOJKO Spajić proigrao ZBCG- “Na lokalnom nivou biće osvetničkih poteza DF- a” (foto)

Glavni odbor Pokreta Evropa sad, nakon šestočasovne rasprave, donio je u subotu veče većinom glasova odluku da podrži prijedlog mandatara Milojka Spajića da 44. Vlada bude formirana bez predstavnika koalicije ,,Za budućnost Crne Gore”.

Tim povodom za Mediabiro govorio je analitičar Miloš Bešić, koji je kao većina javnog mnjenja prognozirao ulazak ZBCG u Vladu.

-Mislim da ću podijeliti stav većine građana da je čitav proces bio prilično mučan. Nekako, većina se nazirala od početka i mislim da se tu taktički desilo da je Bošnjačka stranka ,,podigla ulog”. Onda se desila klasična teorija igara pa je Spajić proigrao DF ne bi li poslao poruku Bošnjačkoj stranci da nije nužno da oni uopšte budu u Vladi.

Konsekventno tome, BS je spustila cijenu svog uloga, a DF napravio pogrešnu kalkulaciju. Kao i mnogo puta do sada pogriješili su u političkoj procjeni i umjesto da blanko prihvate prvu ponudu koju im je dao gospodin Spajić, mislili su da mogu da dobiju više. Međutim, gospodin Spajić je prihvatio Bošnjačku stranku sa promijenjenim parametrima. Slijedi prihvatanje prve ponude Spajića od strane ZBCG,ali već je bilo kasno- ističe Bešić.

Kako kaže, bilo je za očekivati da će se stvoriti jedna ovakva Vlada.

-Ono što nije bilo za očekivati je da će predsjednik Demokrtaske unije Albanaca Mehmed Zenka dati podršku Vladi. Mnogi kažu da podrška od 44 poslanika nije dovoljna. Podsjetiću da ni jedna Vlada dok je DPS bio na vlasti nije imala veću podršku.

Tako da je to potpuno normalno stanje u kome Vlada treba da radi. O suštinskim odlukama koje traže većinu od preko 49 poslanika, u toj situaciji morate da imate konsenzus sa strankama koje nisu u vlasti. Ja tu ne vidim problem. Ti kvorumi, kao što je kvalifikovana većina, nisu izmišljeni reda radi.

Nisu izmišljeni ni da jedna partija koja ima većinu donosi takvu vrstu odluke. Težina tih odluka podrazumijeva da imate u vidu stavove opozicionih partija. Ponavljam, zato zaista ne vidim nikakav problem zašto ova i ovakva vlast ne bi mogla da napravi kompromis sa opozicijom- navodi Bešić.

Kao najveći problem ove Vlade, Bešić vidi dva ključna spekta.

-Prvi je velika očekivanja građana i to ova Vlada mora da zna. Obećanja PES-a u toku izborne kamšanje su bila krupna i ukoliko ih brzo ne ispune biće u ozbiljnom problemu sa stanovišta legitimiteta. Drugi problem ima dva aspekta. Imate PES kao neiskusnu stranku sa jedne strane i iskusne političke vukove sa druge.

Čitaj još:   BRZI ODGOVOR BEOGRADA: Skandal depeša iz Srbije zbog maltretiranja crnogorskih poslanika... (foto)

DPS sa jedne strane i DF sa druge. Kada imate tako ozbiljne opozicione i iskusne opozicione igrače a nemate političko iskustvo u Vladi, uvijek možete imati potencijalni problem. Niži je nivo u podjeli vlasti ukoliko DF nije u Vladi. Manjinska Crna Gora i DF su na suprotnim pozicijama. Srebrenica, Kosovo, rat u Rusiji… Da je DF u Vladi, po svim tim pitanjima bi bila veća disonancija po svim tim pitanjima-, kazao je Bešić.

Dodao je da je sada rano spekulisati o tome da li će ulaskom Bošnjačke stranke a isključivanjem ZBCG biti smanjeni disonantni tonovi ili će, suprotno tome, oni biti više izraženi unutar samog PES-a pa i kroz Vladu, zbog nezadovoljstva dijela članstva Spajićevom odlukom.

-Srbija se nije eksplicitno miješala. Stav zvaničnog Beograda je bio problematičan. Njihov stav je bio ,,ako nemate DF u Vladi, znači da nemate srbe u Vladi”. A to apsolutno nije tačno. Za DF je glasalo četrdeset i nešto hiljada građana. Srba u Crnoj Gori je oko 200 hiljada.

Znači 160 hiljada srba su reprezentovani u partijama koje su sada na vlasti. To je vrlo bitno da kažemo. Srbi ne glasaju DPS. Glasali su Demokrate, PES i DF.

Zato taj argument nije dobar. Srbi su predstavljeni u Vladi. Ne možete izjednačiti DF sa Srbima. Zato ni stav Srbije da Srba nema u Vladi nije tačan. DF je odmah smijenio predsjednika skupštine u Zeti. To je znak da će na lokalnom nivou biti tih ,,osvetničkih” poteza.

Nemali broj članova DF-a je na važnim pozicijama i za očekivati je da negoduju i pokušaju da destabilizuju sistem.Mislim da će im se to vratiti kao bumerang. Napravili su strateški loše poteze i moraju da podnesu cijenu. Prvi je bio poslije 20. avgusta kada su eksplicitno morali da kažu da nema Vlade bez DFa.

Drugi je sada, kada su tražili više od ponudjenog, a trebali su da prihvate. Dakle, ukoliko krenu sa destabilizacijom i protestima, neće moći ništa da urade. Građane interesuje samo obećano. Mislim da to nije dobar stav u politici i da treba da odustanu-, poručio je Bešić.

Ko su rezervni Spajićevi igrači u slučaju da dio poslanika, ipak, odluči da ne podrži njegovu Vladu u znak podrške ZBCG?

-Većina partija je podržala Spajićevu Vladu ali uz nekoliko njih koji su uslovili Spajića da napravi Vladu sa DFom. Da li oni mogu da ugroze stabilnost Vlade? Mogu. Da li će se to dešavati, ne mogu da spekulišem. Spajić sigurno ima neke alternative koje bi mogle skupo da ga koštaju.

Čitaj još:   UHAPŠENA DADILJA: Šamarala dječaka u igraonici , kamere sve snimile... (video koji uznemirava)

Ne vidim druge osim DPS ili SD. Malo me iznenadilo da od kada je objavljeno da Vlada ima podršku 44 poslanika, oni koji su ga ucjenjivali su tihi. Sačekaćemo da vidimo kako će se dalje ponašati jer je teško bilo što procijeniti i spekulisati. Izvjesno je da određeni broj poslanika koji može da ugrozi stabilnost Vlade je na listi gospodina Spajića i podržava DF u Vladi i sve vrijeme je podržavao-, poručio je Bešić.

Podsjetimo, lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić dobio je sinoć podršku većine članova Glavnog odbora partije za sastav nove Vlade, koja ipak neće imati širu podršku u parlamentu za ključne reforme.

On je nakon sastanka rekao da je “par članova GO bilo protiv, a par uzdržano”, ali da je različito mišljenje normalno. Sastanku GO nije prisustvovao zamjenik lidera PES-a i predsjednik države Jakov Milatović koji je ranije rekao da se neće miješati u proces sastavljanja Vlade.

Podršku da sastavi Vladu samo od partija koje su ga podržale za mandatara, Spajić nije dobio od poslanica PES-a Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović.To je, kako je kazao, ona većina koja ga je podržala za mandatara – Demokrate, Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Ujedinjena Crna Gora, CIVIS, albanske partije i PES.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more