IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POSJETA Parku prirode Blidinje, prirodni fenomen stvaran vjekovima, priča pustolova je sama po sebi i treba je doživjeti… (foto, video)

Prilazak i posjeta najmanjeg ledničko jezero u BiH, koje je poznato po imenu Crvenjak, priča je sama za sebe…

JABLANICA: BiH, Zanimljivosti, Putovanja, nedelja, 28. VIII. 2023… 12: 38… POSJETA Parku prirode Blidinje, prirodni fenomen stvaran vjekovima, priča pustolova je sama po sebi i treba je doživjeti… (foto, video)

Ljepote Blidinja nadaleko su poznate, a ova gotovo pa nestvarna prirodna cjelina „živi“ tokom cijele godine.

Među ljepotama Blidinja izdvojit ćemo Blidinjsko jezero, te Hajdučka vrata, čestu destinaciju planinara, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Europe. Iako je tema ljeto, ski- centar Risovac je zimska destinacija Blidinja itekako vrijedna pažnje i pomena.

Planina Čvrsnica smještena je u sjevernom dijelu Hercegovine. Jedna je od najviših planina u BiH i dio je Parka prirode Blidinje.

Jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje jesu Hajdučka vrata. Smještena na istočnom dijelu planine Čvrsnica, predstavljaju prirodni fenomen stvaran vjekovima.

To je zapravo kameni prsten (otvor) u stijeni, promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora, a nalazi se na rubu kanjona Dive Grabovice.

Hajdučka vrata se nalaze na 2000 m n/ v i odredište su brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu, koji odavde mogu uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu. Par stotina metara od Hajdučkih vrata nalazi se najmanje ledničko jezero u BiH. Jezero je poznato po imenu Crvenjak.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Grad, rekorder po broju rođene djece... (foto)

Zanimljiv je podatak da su ga stočari ovog kraja zvali „Lokva Crvenjak“. U jezeru živi triton, endemični vodozemac. Jedno je od rijetkih naših planinskih jezera čija je voda pitka. Sat hoda od “Hajdučkih vrata” udaljen je Dom “Vilinac”, kojim upravlja istoimeno planinarsko društvo.

Dom “Vilinac” je ujedno Dom sa najvisom nadmorskom visinom u BiH. Do Doma se dolazi isključivo pješke, a najkraća ruta iz podnožja traje oko tri i pol sata.

Naša naredna interesna sfera svakao biće nam Šetnja do Lukomira… Dobro, ne baš šetnja, ovo već spada i u planinarenje… Lukomir mnogi nazivaju posljednjim autohtonim bosanskim selom, a do Lukomira, nakon što automobilom dođete do Umoljana, još jedne seoske turističke destinacije, vode dvije staze koje vrve prirodnim pejzažima.

Osim šetnje, u Lukomiru možete i prenoćiti te bar nakratko iskusiti život na planini. Posebno iskustvo je razgovor sa stanovnicima Lukomira koji će vam rado ispričati o svom životu na ovom udaljenom mjestu.

Prvi od ovog ljeta prestaljenih čitaocima i pratiocima regionalnog portala iBalkan.net od naše saradnice i reporterke sa terena biće utisak i doživljaj ljepote Hercegovine i BiH prati ĐIĐA Bojadžić…

Čitaj još:   U Pazaru lišeno slobode, lice osumnjičeno za izazivanje opšte opasnosti...

BONUS VIDEO: Blidinje, novi nacionalni park ili park prirode…

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more