IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVINARKA DŽENETA Sarić- KOZIĆ, odgovorila ELVEDINU Dinu KONAKOVIĆU: “Niko od mene ne može praviti novinara- poslušnika, pa ni šef bh. diplomatije”… (foto, video)

“Optužena sam onog dana na press konferenciji da sam ih nazvala izdajnicima kada sam postavila pitanje, što apsolutno nije istina”, kaže DŽENITA Sarić- Kozić….

SARAJEVO: BiH, Crna Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 29. VIII. 2023… 00: 38… NOVINARKA DŽENETA Sarić- KOZIĆ, odgovorila ELVEDINU Dinu KONAKOVIĆU: “Niko od mene ne može praviti novinara- poslušnika, pa ni šef bh. diplomatije”… (foto, video)

Moj odgoj i profesija mi ne dozvoljavaju da ne budem ljubazna i pristojna prema sagovornicima. Istina je i to da sam po prirodi temperamentna osoba, ali u većini situacija to potiskujem jer nije lijepo svugdje to pokazati”, navodi novinarka DŽENITA Sarić- Kozić 

Dženeta Sarić-Kozić

Elmedin Konaković

Dženeta Sarić-Kozić, novinarka Hayat TV novinarstvom se bavi od 2006.godine.

Završila je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, a u Informativnom programu Hayat TV radi od 2011. godine.

Dio mog posla je uvijek bio da idem na teren i da pravim priče koje moraju imati sve strane kako to novinarski postulati nalažu.

Mnoge zvaničnike, privrednike, ratne zločince i još mnogo drugih ljudi iz raznih branši trebala sam i morala pitati. Za neke su to, možda, bila nelagodna pitanja, neki su znali da “pakuju” odgovore, neki nisu htjeli odgovoriti… Tako to biva u novinarstvu.

Ali, ono što je uradio šef bosanskohercegovačke diplomatije i predsjednik jedne partije u petak 25. augusta 2023., izgalamio se na mene jer sam postavila pitanje drugom sagovorniku, nikad mi se do sada nije dogodilo.

Rekao mi je da sam ih ja nazvala izdajnicima jer sam postavila jedno logično novinarsko pitanje

Ovo je bio presedan u mojoj karijeri. Moj odgoj i profesija mi ne dozvoljavaju da ne budem ljubazna i pristojna prema sagovornicima. Istina je i to da sam po prirodi temperamentna osoba, ali u većini situacija to potiskujem jer nije lijepo svugdje to pokazati”, navodi novinarka Sarić-Kozić na koju se, zbog postavljenog pitanja drugom sagovorniku, u prošli petak obrušio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

BONUS VIDEO: ZA SVAKU OSUDU! KONAKOVIĆ BRUTALNO NAPAO NOVINARKU HAYATA DŽENETU SARIĆ-KOZIĆ

Aktuelnog ministra, kaže, poznaje kao političara, ali ništa lično, i to još od vremena kad je bio dio nižih nivoa vlasti i član Stranke demokratske akcije.

Naša saradnja je uvijek bila u okvirima profesionalnosti, bar što se mene tiče.

Nikada nije imao priliku da se ovako ponaša prema meni.

Čitaj još:   ESAD Rastoder: Dijasporo, uzmite bajrak slobode u svoje ruke, 2. aprila zaokružite MILO Đukanovića... (foto)

Biti političar, naročito onaj koji je dio vladajuće strukture, u demokratskom društvu kakvim se deklariše i ovo bosanskohercegovačko, ne znači da možete raditi i govoriti šta vam je srcu drago.

Biti političar znači biti staložen, odmjeren i nadasve mudar čovjek. Jer, kako kažu, tiha riječ se bolje čuje od neke galame.

Nije dopustivo, kako nama novinarima, tako i političarima da upućujemo pogrdne riječi. Optužena sam onog dana na press konferenciji da sam ih nazvala izdajnicima kada sam postavila pitanje, što apsolutno nije istina.

Porazno je, neprimjereno, neetično i krajnje nedopustivo da šef bh.diplomatije sebi dozvoli onakvu vrstu vokabulara, pa i ponašanja. Svi su to mogli i čuti i vidjeti.

BONUS VIDEO: UMJESTO ODGOVORA DOBILA SALVU UVREDA: NAŠA NOVINARKA ŽRTVA VERBALNOG NAPADA KONAKOVIĆA

Kada ste političar, morate imati mudrosti koja vam neće dozvoliti da pokažete svaku stranu karaktera, pa i onu lošu”, navodi novinarka Dženeta Sarić-Kozić.

Ističe da je Hayat televizija više od 30 godina u domovima mnogih Bosanaca i Hercegovaca. Može je neko voljeti ili ne voljeti, kaže, ali “ova televizija opstaje svih ovih godina”.

I na ovako malom bh. tržištu, na kome je mnogo medija, opet Hayat čvrsto stoji jer je na dobro postavljenim temeljima. Da nije bio takav svih ovih godine, ne bi trajao ovoliko koliko traje”.
Na pitanje kako će se u budućnosti odnositi prema političaru koji ju je usred pitanja pokušao ušutkati, Dženeta Sarić-Kozić navodi da je nakon napada koji je u petak doživjela od gospodina Konakovića “digla glavu još visočije” samo s jednim motivom – da nastavi raditi svoj posao kao što ga je radila i do sada.

Kada sam upisivala Fakultet političkih nauka u Sarajevu, profesor Besim Spahić me je upitao šta bih uradila kao novinar ukoliko bi mi neko prijetio i ušutkavao me, te da li bih tu informaciju objavila. Tada sam odlučna kazala DA.

I evo danas se sjećam tog obećanja profesoru i nastavljam raditi posao, a dio njega je da pitam, istražujem, informišem, objavljujem ma o kome da se radi”.

Nakon “razgovora” sa šefom bh.diplomatije pitala se, kaže Sarić-Kozić, da li je ispravno postupila u toj situaciji..

Zaključila sam da jesam. U suprotnom bih odobravala sve ono što je on rekao, između ostalog da mi drugi pišu pitanja, da ih (njih iz tzv.Trojke) nazivam izdajnicima i slično.

Čitaj još:   PREGOVORI NA RUBU PROPASTI: Čović traži tri “osigurača”, ne pristaje na smanjenje ovlasti Doma naroda FBiH... (foto, video)

Pokušaj stvaranja poslušnika i kontrola medija, od strane pojedinih političara, znači da šutite, da radite onako kako njima odgovara. Ja na to ni kao profesionalac, a ni kao osoba ne pristajem.

Lično i profesionalno dostojanstvo nemaju cijenu”, poručuje, osvrćući se na događaj od od prekjučer kada se šef bh.diplomatije

Elmedin Konaković, ujedno i predsjednik jedne političke partije, negodujući zbog pitanja upućenog premijeru Vlade Federacije, obrušio na novinarku Dženetu Sarić-Kozić i Hayat TV u kojoj je zaposlena.

To što je Konaković, očigledno u nedostatku argumenata, ponudio i svoje učešće u odbrani BiH, Sarić -Kozić, je odbila da komentira.

“I ja imam ratnu biografiju, ali o njoj nikad ne govorim. Moja lična karta su moj karakter i moj rad”, poručuje

Dženeta Sarić-Kozić se u razgovoru za Politicki.ba zahvaljuje svima koji su joj ovih dana dali podršku. Prije svih menadžmentu Hayat TV kao i kolegama iz redakcije.

Ogromnu podršku sam dobila od kolega i iz drugih redakcija, od građana iz svih krajeva naše Bosne i Hercegovine. Među onima koji su mi dali podršku su i udruženja bh. novinara, a bilo je i onih iz svijeta politike koji poznaju moj rad. Teško je sada nabrojati sve one koji su mi pružili podršku i zato, svima kažem VELIKO HVALA”, poručuje novinarka Dženeta Sarić-Kozić, piše Politički.ba.

IZVOR (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more