IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Topi se podrška MILOJKA Spajića: Nakon Ujedinjene CG, upitna podrška još nekih poslanika sa liste PES- a? (foto)

Upitna je podrška još nekih poslanika sa liste Pokreta Evropa sad, nakon što je Ujedinjena Crna Gora (UCG) odbila da podrži formiranje vlade mandatara Milojka Spajića za koju bi glasalo 44 poslanika.

Tu informaciju prenijela je TVCG, pozivajući se na nezvanična saznanja. Spajić je nakon maratonske sjednice Glavnog odbora Evrope sad (PES) u subotu veče najavio većinu od 44 poslanika, ističući da na savez “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) ne računa kao na konstituenta nove vlade.

Nezvanične informacije sa sjednice Glavnog odbora PES-a ukazuju da makar dvoje poslanika nijesu podržali aktuelni predlog mandatara, ali više detalja nije poznato. UCG je najavila da neće dati podršku, a ostaje da se vidi kako će da reaguju poslanici iz Civisa i Alternative. 

Spajić je u subotu najavio i da će biti nastavljeni pregovori sa liderima partija na koje računa kao na konstituente nove vlade. On je rekao i da će čelnik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić biti predsjednik Skupštine. 

Po pitanju statusa koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Spajić je saopštio u subotu veče javno da na njih ne računa. 

“Oni su odbili pet puta naše ponude, poslije toga kada su pristali i više ne vjerujemo u iskrenost njihovih namjera. Mislimo da oni samo lažno nude, odnosno lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onog trenutka kada smo imali većinu i to je apsolutno jednostavna stvar, mislim da im ne možemo vjerovati”, kaže Spajić.

Čitaj još:   Vic dana Mujo i Fatina slika u kahvi ili u kafani...

Jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić rekao je da ovaj postupak pokazuje da mandatar pokušava da po svaku cijenu istisne ZBCG iz vlade. Pozvao je predsjednika države Jakova Milatovića da se oglasi. 

“U našu iskrenost se sumnja, a u Mehmeta Zenku, sa liste DPS-a ni najmanje. Spajiću se posebno dopada iskrenost Bošnjačke stranke, koja je zaista iskreno i u punom kapacitetu radila da na predsjedničkim izborima Milo Đukanović pobijedi a da izgubi Jakov Milatović, kao kandidat pobjednika izbora od 30. avgusta. Da su se pitali političari iz Bošnjačke stranke, Milatović danas ne bi bio predsjednik Crne Gore, a Spajić ne bi bio mandatar”, rekao je Mandić.

Dio aktuelnih planova mandatara neće biti Ujedinjena Crna Gora, koja je bila partner na listi PES-a na junskim parlamentarnim izborima.

“Prvo, sasvim je nejasno čiji su to mandati u ovom trenutku. Drugo, mi imamo samo jedan mandat, ali i samo jedan obraz i glavu kojom samostalno promišljam”, naveo je Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

Spajić, čelnik Evrope sad, dobio je od predsjednika države Jakova Milatovića 10. avgusta mandat za formiranje nove vlade. Ima rok od 90 dana da formira vladu.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: Građani ne vjeruju u MILOJKOVE bajke... DRITAN nije političar, on je virus, on nema politiku, već dijagnozu... (foto)

Pri sadašnjem stanju, dio nove vlade mogli bi biti Evropa sad, Demokratska Crna Gora, stranke manje brojnih naroda, to jest, BS, HGI, Albanski forum, Albanska alijansa. Tu je i SNP Crne Gore. Možda i DUA, čiji je lider Mehmet Zenka. 

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more