IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crna Gora ODBILA da izruči bivšeg pukovnika ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Dmitrija Senina… (foto)

Ruska Federacija zvanično je danas obaviještena da je Crna Gora odbila da izruči bivšeg pukovnika ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Dmitrija Senina, prenosi portal RTCG.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 29. VIII. 2023… 18: 38… Crna Gora ODBILA da izruči bivšeg pukovnika ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Dmitrija Senina…. (foto)

Vjerovalo se da je pukovnik Dmitrija Senin umro. U međuvremenu su iz granične službe stigle potvrde da Senin nije prešao granicu ni na aerodromima ni na kopnenim graničnim prelazima

Dmitriju Senin se sudi u odsustvu, a prijeti mu do sedam godina zatvora zbog dezerterstva.

Sensin je iz Moskve otišao 22. februara 2017. godine. Dan kasnije, sa pasošem na ime Timur Kudasov, prešao je rusko-gruzijsku granicu na graničnom prelazu Gornji Lars, piše Soveršenno, prenosi portal RTCG.

Imovina bivšeg operativca odjeljenja „M“ FSB, prema tvrdnji tužioca, vrijedna 380 miliona rubalja otišla je u ruski trezor, uključujući 20 nekretnina i 11 automobila. Nakon nekog vremena, preko Moskovskog gradskog suda, članovi njegove porodice uspjeli su da vrate dva terenca, kao i jedan stan.

Čitaj još:   VESNA Pešić o Vučiću da opet postavi lidera SPS za šefa diplomatije: IVICA Dačić će opet čitati engleski ćirilicom... (foto, video)

Ruski mediji pišu da specijalne službe, nakon nestanka Senina, tri godine nijesu znale ili su se pravile da ne znaju da je njihov kolega pobjegao iz zemlje. Čak se vjerovalo da je pukovnik umro. U međuvremenu su iz granične službe stigle potvrde da Senin nije prešao granicu ni na aerodromima ni na kopnenim graničnim prelazima.

Tek u decembru 2020. operativci Odeljenja unutrašnje bezbjednosti FSB su saznali da Rus ima pasoš na drugo ime.

Šest mjeseci kasnije, 28. juna 2021. godine, bjegunac je stavljen na međunarodnu potjernicu, a 4. septembra 2022. zadržan je u Crnoj Gori.

Generalno tužilaštvo je podnijelo zahtjev za ekstradiciju, ali je Crna Gora odbila, pošto je bivši pukovnik FSB dobio politički azil zbog toga što je navodno proganjan u Rusiji iz političkih razloga, piše Soveršenno, a prenosi RTCG.

Razmatranje krivičnog predmeta protiv Senina u Rusiji biće nastavljeno u odsustvu. Planirano je da se na sljedećim ročištima ispita bivši pukovnik Ministarstva unutrašnjih poslova Dmitrij Zaharčenko.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 20. avgust 2018. godine

izvor Kolektiv.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more