IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Đukanović: MILOJKO Spajić kontradiktoran, potencijalni protesti bi imali marginalan uticaj… (foto)

Koalicija ”Za budućnost Crne Gore” može da bude toliko nezadovoljna da će pokušati da onemogući vlast na lokalnom nivou u različitim opštinama i to je vrlo izvjesno, ocjenjuje za Dnevno politička analitičarka, Nikoleta Đukanović.

“Vidjećemo koliko će se njima to isplatiti, budući da smo se na državnom nivou uvjerili koliko je koalicija ZBCG i ostalih partija većine od 30. avgusta neprirodna. Zapravo, vidjeli smo na državnom nivou da se teško moglo govoriti o takvoj koaliciji zbog osjetljivih spoljnopolitičkih pitanja. Ipak, ona je vrlo brzo i vrlo lako formirana na lokalnom nivou, pogotovo u Podgorici. Ubrzo su napravili dogovor sa unaprijed raspoređenim funkcijama i pozicijama”, istakla je NIKOLETA Đukanović.

Kako je ocijenila, koalicija ZBCG je svjesna svojih potencijala u slučaju ponovljenih izbora i i diskutabilno je da li će biti toliko rezignirani i da li će se ponašati osvetnički, pa onemogućiti Pokretu Evropa sad da vrši vlast na lokalnom nivou ili će, ipak, zadržati pozicije na koje su došli na vrlo lak način.

Alternativa i Ujedinjena Crna Gora, koje su bile u predizbornoj koaliciji sa Pokretom Evropa sad poručile su da neće dati bezuslovnu podršku toj partiji za formiranje Vlade, već su tražili određene uslove za to. Podsjećamo, iz Alternative je saopšteno da neće podržati Vladu u kojoj bi ključni konstituent bio Bošnjačka stanka, a UCG da neće podržati Vladu koja ima podršku 44 poslanika, uz poziv da Spajić pregovore o formiranju Vlade “vrati na početak”.

Naša sagovornica napominje da i na primjerima koalicija URA– Demokrate i DUA– DPS vidimo da predizborne koalicije u Crnoj Gori nisu dugoročne.

“Danas je teško govoriti šta će se desiti, jer je proces pregovaranja bio jako netransparentan prema građanima. Meni je jako nejasno da li je Spajić napravio platformu formiranja vlade sa svojim koalicionim partnerima sa kojima je ostvario toliku podršku, pa onda razgovarao sa drugim partnerima”, kaže Đukanović i dodaje da je mišljenja da je odgovor negativan, jer već sada reaguju partije sa kojima je PES bila u predizbornoj koaliciji.

Đukanović tu pojavu vidi kao posljedicu neiskustva i manjka političke vještine, ali i manjka političke dosljednosti prema tim potencijalnim sagovornicima o tome šta jesu principi vlade i koje im se pozicije nude.

Čitaj još:   STIŽE HAOS: Prvi na udaru, turski i grčki dio Egeja...

“Mislim da je Spajić bio kontradiktoran i prema građanima i prema onima sa kojima je razgovarao. Ako se sjetimo obećanja da će samo ministarske pozicije biti političke, a onda rekao da je bivšem DF- u ponudio 40% mjesta po dubini, onda vidimo da nije bio dosljedan i da nije imao namjeru da ispuni ono što je građanima obećao”, ocjenjuje naša sagovornica, uz pretpostavku da je takvih obećanja bilo i prilikom razgovora sa ostalim partijama, ali da je to teško zaključiti jer nema precizne informacije.

Đukanović smatra da je moguće ostvariti podršku od 42 poslanika.

“Da li će na tome ostati ili će se i ta podrška početi rušiti kao kula od karata, zavisi od toga šta je on sve obećao i na koji način je bio dosljedan u svojim obećanjima jednima i drugima”, navodi Đukanović.

Napominje da veća politička podrška nije postojala ni ranije i da je DPS u nekom trenutku imao većinu od 45 poslanika.

Prema njenom mišljenju, to nije dovoljno za izbor pravosudnih funkcija, ali dodaje da ni mnogo veća podrška – više od 50 poslanika ne garantuje lak izbor pojedinca za date funkcije. Zato što su partije, kako ističe, do sada pokazale da neće glasati za nekog ko ima iskustvo, znanje i integritet već će glasati onu ličnost koja je njima podobna – ne ni koaliciji, nego njihovoj partiji.

“Mislim da će za naimenovanje tako važnih funkcija trebati jedan širi kompromis partija gdje treba da ide država i na koji način, a ne samo vlada koja će imati veliku podršku”, mišljenja je Đukanović.

Kako je istakla, ne bi je začudilo da dođe do većeg sukoba između partija sa kojima je mandatar Spajić pregovarao.

“Nisam sigurna je li posrijedi samo političko neiskustvo i nevještost ili neka njegova nedosljendost. Ako je tačno ovo za što ga optužuje bivši DF, moguće da je nedosljednost, ali vjerujem da je istina negdje na pola”, ocjenjuje ona.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ PORUČIO: Ako se ne odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru, biću na CETINJU 5. septembra (video)

Ističe i da ne zna kakvi će biti tačno potezi koalicije ZBCG ,ali da misli da su radikalni potezi poput protesta nerealni, jer vladu formira onaj ko ima većinu.

Prema njenim riječima, sami su krivi što su inicirali i podržavali koncept ekspertske vlade, a nisu odgovarali građanima zašto taj koncept nije uspio.

Napominje da, iako koalicija ZBCG nije participirala u toj vladi dobili su veliki broj mjesta po dubini u upravnim odborima državnih preduzeća i institucija.
“Sada im se dešava isto, ostvaruju dobar rezultat, dali su podršku Jakovu Milatoviću na predsjedničkim izborima, ali zbog određenih okolnosti ostale partije ih neće, ne žele ili nisu u prilici da formiraju vladu sa njima”, ocijenila je sagovornica portala Dnevno.me.

Ipak, prema njenom mišljenju, radikalniji potezi se mogu odraziti na saradnju na lokalnom nivou. Ne isključuje mogućnost i da koalicija ZBCG pokrene pitanje novih izbora. Potencijalni protesti imali bi marginalan uticaj, zaključuje Đukanović.

izvor. standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more