IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PONOVO U SRBIJI STIŽU POZIVI ZA VOJNE VJEŽBE: Šta će biti ako se ne odazovu i kolike su im kazne… (foto, video)

Posljednjih sedmica na adrese građana Srbije, vojnih obveznika stižu pozivi za vojne vježbe.

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 29. VIII. 2023… 10: 38… PONOVO U SRBIJI STIŽU POZIVI ZA VOJNE VJEŽBE: Šta će biti ako se ne odazovu i kolike su im kazne… (foto, video)

Jednodnevne vojne vežbe su predviđene za septembar, dok će se višednevne vojne vežbe odvijati od 4. septembra do kraja oktobra.

Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se neko ogluši ili izostanak ne opravda, slijedi novčana ili zatvorska kazna.

Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je na svojoj stranici Informaciju o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojne vježbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane.

Jednodnevne vojne vježbe su predviđene za septembar, dok će se višednevne vojne vježbe odvijati od 4. septembra do kraja oktobra.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i metrijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Čitaj još:   Volodimir ZELENSKI SE POSVAĐAO sa RUMENOM Radevim PREDSJEDNIKOM BUGARSKE: Ne daj Bože da si na mom mjestu... (foto, video)

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosječne zarade u prethodnih 12 mjeseci prije pozivanja.

Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vrijeme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada Srbije.

Novčanom kaznom od 10.000 (166 KM) do 50.000 dinara (830 KM) ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu – naveli su iz Vojske Srbije.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE “SADEJSTVO 2020” “Oganj” grmi na Pešteru

izvor N1

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more