IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SLOBODAN Raković: VLADIMIR Božović nema zvanje ambasadora, lažno se predstavlja… (foto)

Vladimir Božović, koliko je meni poznato, nikada nije bio zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i samim tim nije ni mogao da dobije zvanje ambasadora, ističe u razgovoru za portal N1 karijerni diplomata Slobodan Raković, komentarišući fotografiju koju je na Fejsbuku podijelio bivši ambasador Srbije u Podgorici.

Raković kaže da je vidio Božovićevu porodičnu fotografiju ispod koje se potpisao kao ambasador, dodajući da smatra da je u pitanju lažno predstavljanje.

„Ono što mi je prvo upalo u oči jeste grb. Iako imam zvanje ambasadora, grb nikad ne bih stavio jer on predstavlja simbol države i zna se gdje se stavlja i kako se koristi. Nije sporno da u Božovićevoj objavi ima elemenata lažnog predstavljanja.

To ne mora nužno da znači da ste se okoristili, ali kada koristite simbole i zvanja koje nemate vi se lažno predstavljate. Da li to za sobom vuče neke sankcije ne bih znao jer nisam pravnik. Drugo, on je ispred svog imena stavio titulu dr, a to se nikad ne radi. Uz to, citirati Njegoša, a ne staviti navodnike, u najmanju ruku je degutantno“, navodi Raković.

Sagovornik portala N1 objašnjava ko može imati zvanje ambasadora i kako se ono stiče.

Čitaj još:   Kabinet predsjednika CRNE GORE: Božović se predstavlja kao ambasador, tražićemo zabranu ulaska u zemlju...

„Kada postanete ambasador, to vam ostaje kao zvanje. Ako vas imenuju za ambasadora, imate samo funkciju ambasadora, ali nemate zvanje. Nije to vaše zanimanje, nije to vaš čin. Inače, Božović i defakto više nije ambasador jer je ukazom predsjednika države opozvan prije mjesec i po dana. Dakle, on nije ambasador ni po jednom osnovu“, zaključuje ovaj karijerni diplomata.

Kako je nastao presedan u diplomatskoj praksi…

Slobodan Raković kaže da se samo jednom u jugoslovenskoj diplomatskoj praksi desilo da je neko postao ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova, a da prije toga nije bio ambasador u inostranstvu.

„Taj izuzetak bio je Milan Milutinović, koji je postao ambasador u za vrijeme vlasti Slobodana Miloševića. Diplomatska praksa je bila da vas postave za ambasadora u nekoj državi nakon što dobijete čin ministra savjetnika, a zvanje ambasadora dobijate tek po povratku u zemlju“, objašnjava Raković.

Raković naglašava da su diplomatska pravila regulisana diplomatskom praksom, kao i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

„Kao karijerni diplomata počeo sam od pozicije atašea i trećeg sekretara, pa sam godina kasnije došao do zvanja ambasadora. To vam je kao u vojsci, da biste došli do čina generala morate krenuti od potporučnika. Mimo toga možete postati general samo u ratnim uslovima, kada postajete ratni general. Još nisam čuo da u diplomatiji postoji ratni ambasador“, slikovito opisuje Raković.

Čitaj još:   PRED Vimbldon, Goran Ivanišević u Noletovom timu: Kada on pozove, sve ostalo se odlaže...

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more