IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Snimljen trenutak udara grom na aerodromu u DUBROVNIKU: Avioni nisu mogli da slete zbog nevremena… (foto, video)

Dubrovačka župa je u toku dana dobila 40 litara kiše po metru kvadratnom…

DUBROVNIK: Hrvatska, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 30. VIII. 2023… 00: 58… Snimljen trenutak udara grom na aerodromu u DUBROVNIKU: Avioni nisu mogli da slete zbog nevremena… (foto, video)

Centar mediteranskog ciklona sa sjevera Italije pomerio se uveče iznad sjevernog Jadrana, pa se i u narednih 36 sati očekuje dalja nestabilnost…

U vremenu od 19 do 20 časova na jugu Dalmacije formirala se relativno kratkotrajna ali jaka grmljavinska linija koja je prošla dubrovačko područje.

Dubrovačka župa je tako u toku dana dobila 40 litara kiše po metru kvadratnom. Nevrijeme je nešto prije 20 sati pogodilo područje Aerodroma Dubrovnik, a jedan grom je udario u neposrednu blizinu piste.

Drugog dana uticaja pomenutog ciklona na vremenske prilike, temperature vazduha u Dalmaciji su konačno značajno pale. Tako su se najviše dnevne vrednosti u utorak kretale od samo 19°C u zagorskom delu do 28°C na jugu.

Dan je obeležio veoma jak vetar koji je u Dalmaciji mestimično imao olujne udare. Na primer, u Splitu su zabeleženi udari od 90 km/ h, a na dubrovačkom aerodromu do 79. Vetar je stvarao probleme u pomorskom saobraćaju, pa su otkazane brojne katamaranske linije. Ovako jako oštar i nizak pritisak nije česta pojava u avgustu i tipičan je za novembar, piše Dalmacija danas.

Čitaj još:   SARAJEVO: U FBiH od korona virusa zaražene još 173 osobe dva smrtna slučaja... (foto)

Gotovo da nema dela zemlje gde danas nije bilo padavina, ali su bile veoma neravnomerno raspoređene. Tako je palo od samo jede litre do čak 91 litre po metru kvadratnom, koliko je palo u Niškome, u zaleđu opštine Klis. Tamo je grmljavina donela obilne padavine posle 16 časova, kada je za samo sat vremena palo preko 50 litara kiše, pa je mestimično bilo i obilnih pljuskova.

– Jako je grmjelo i sijevalo. Grom je udario otprilike stotinu metara od nas – rekao je i drugi čitatelj.

24sata

Meteorolozi i za danas prognoziraju promjenljivo i vrlo nestabilno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujna nevremena.

Tokom srede svuda na Jadranu biće veoma nestabilno, a očekuju se i jača grmljavina, posebno u drugom dijelu dana.

BONUS VIDEO: Udar munje u zračnu luku Dubrovnik

(Telegraf.rs)

Čitaj još:   BORIS Mugoša: Ostavka DRITANA bila bi odgovoran potez; JESU LI TE FOTELJE TOLIKO VRIJEDNE, ZAPALILE SE...
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more