IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Milanu LEKIĆU otpremina i novi radni odnos u RUP- u, uz zakonsku ZABRANU… (foto)

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, Lekić je u ponedjeljak raspoređen po rješenju na novo radno mjesto inženjera u proizvodnji, a naredne dvije godine na osnovu menadžerskog ugovora primaće 75 odsto od svoje zarade ili tri hiljade eura jer se odrekao otpremnine iz Rudnika uglja

Upravni odbor i menadžment Rudnika uglja Pljevlja na čelu sa kadrom Demokrata Dušanom Janjuševićem prekršio je zakon kada je dozvolio da 2021. godine tadašnji izvršni direktor Milan Lekić zasnuje radni odnos u toj kompaniji uprkos zakonskoj zabrani, saznaje Pobjeda.

– Pored činjenice da prilikom izbora Milana Lekića za izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja nije raspisivan javni konkurs, što je nadležni inspektor konstatovao u svom nalazu, u vrijeme zaključivanja ugovora o radu sa izvršnim direktorom Rudnika uglja 2021. godine postojala je zakonska smetnja za njegovo zaključenje jer Lekić nije vratio otpremninu – saopštila su Pobjedi dva izvora iz Rudnika uglja.

OTPREMNINA

Kako tvrde naši izvori, Lekiću je kao službeniku pljevaljskog Vodovoda isplaćena početkom 2017. godine otpremnina po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa u iznosu od 8.000 eura, koju on niti je prijavio kao smetnju za zaključivanje ugovora u Rudniku uglja, niti je vratio u DOO Vodovod.

Članom 21, stav 6, Zakona o radu propisano je da lice koje na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa uz isplatu otpremnine u društvu čiji je osnivač država, odnosno jedinica lokalne samouprave ne može zasnovati radni odnos u privrednom društvu čiji je osnivač država u roku od pet godina od dana isplate otpremnine, osim u slučaju da vrati cjelokupan iznos otpremnine.

– Kako je Lekić, iako svjestan činjenice da mu je u Vodovodu isplaćena otpremnina od 8.000 koju je i prijavio u svom imovinskom kartonu 2017. godine, zasnovao radni odnos uprkos zakonskoj smetnji za zaključenje ugovora, a otpremninu nije vratio pljevaljskom Vodovodu, to ova činjenica dodatno potvrđuje stav o njegovom nezakonitom radnom odnosu u Rudniku uglja – tvrde izvori Pobjede.

Čitaj još:   MAGARCI U CENTRU SARAJEVA? IZA OVOG PRIZORA SE KRIJE NEVJEROVATNA PRIČA: Građani su jako ljubazni... (foto, video)

PROPUST UO

To faktički znači da je Upravni odbor na čelu sa Demokratama pravno svjesno napravio ovaj propust i želio da prikrije svoju odgovornost kada su Lekića, shodno partijskim dogovorima, zaposlili nezakonito.

– Takođe, tako žele da sačuvaju koaliciju sa ZBCG u Pljevljima. Svjesni su da su načinili grešku i da ga nijesu razriješili na proceduralno propisan način. Nijesu poništili prethodno odluke Odbora direktora o nezakonitom imenovanju – navode izvori Pobjede.

Lekić je, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, u ponedjeljak raspoređen po rješenju na novo radno mjesto inženjera u proizvodnji, a naredne dvije godine na osnovu menadžerskog ugovora primaće 75 odsto od svoje zarade ili tri hiljade eura jer se odrekao otpremnine iz Rudnika uglja.

– Legalizovali mu radni odnos koji je bio nezakonit, pošto on nije ni preuzet nikakvim ugovorom iz Vodovoda u kojem je prekinuo radni odnos jer je uzeo otpremninu. Nijesu ispravili nezakonitosti koje je naložio inspektor o radu, već su je produbili. Lekić će, shodno menadžerskom ugovoru, naredne dvije godine da prima 75 odsto od svoje zarade ili oko 3000 eura mjesečno po nezakonitom, a neponištenom rješenju o imenovanju na mjesto izvršnog direktora. Trebalo je poništiti nezakonitu odluku o imenovanju, a ne ga samo razriješiti sa mjesta izvršnog direktora – zaključili su izvori Pobjede.

Lekić: Ako je bilo propusta, odgovoran je Upravni odbor

Smijenjeni izvršni direktor RUP Milan Lekić je juče u izjavi za Pobjedu kazao da, ako i ima propusta u njegovom ranijem imenovanju, da je o tome trebalo da vodi računa Upravni Odbor direktora i ukaže na to.

Čitaj još:   BORIS TADIĆ RAZOTKRIO VUČIĆA:"Vratio vreme Miloševića sa opasnim elementima..." (foto i video)

– Napustio sam pljevaljski Vodovod 2016. godine, a na mjesto izvršnog direktora Rudnika uglja sam izabran u aprilu 2021. Da li je tu neki mjesec falio da bi se ispoštovale zakonske odredbe – ne znam. Nije mi niko ukazao u tom momentu na eventualni propust – rekao je Lekić komentarišući navode o otpremnini.

– Menadžment i izvršni direktor Rudnika uglja su se odrekli otpremnina i ukinuli smo tu mogućnost. Sad kad odem u penziju, i ako ima tu neke formalne greške, sigurno nijesam oštetio nikoga jer bi otpremnina u Rudniku uglja bila velika – zaključio je Lekić za Pobjedu.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more