IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VATROSLAV Belan: Protesti pod okriljem vjere pomogli MILOJKU Spajiću da dođe na vlast, LP ne zanima krvna grupa ministara… (foto)

“Da li treba da završimo sa istorijom parlamentarnog života sa 30. avgustom i da oni koji su tada formirali većinu dobiju pravo, da svake četvrte godine odlučuju ko će biti premijer”

„Od tada pa evo do danas ne umijemo kao politička elita, kao oni koji su dobili povjerenje od građana, kao i cjelokupno crnogorsko društvo da nađemo ispravno rješenje“, kaže Belan. 

Komentarišući izjave lidera ZBCG, koji se pozivaju na izbornu volju građana koja je, kako oni kažu, iznevjerena i da se radi o izdaji Belan je podsjetio „da su građani dali mandat partijama koje su ušle u Skupštinu Crne Gore, a na mandaturu je da sastavi Vladu u skladu sa njegovim programom“.

„Gospodin Spajić u nazivu svog pokreta ima riječ Evropa. Da li će on ispoštovati ono što je u samom nazivu njegovog pokreta ili ne, vidjećemo. Izdaja, koja? Izdaja od 30. avgusta. Da li mi treba da završimo sa istorijom parlamentarnog života sa 30. avgustom i da oni koji su tada formirali većinu dobiju nekakvo pravo da bez izbora svake četvrte godine između sebe odlučuju ko će biti premijer, to su besmislice“, istakao je Belan.

Belan se osvrnuo i nedavne auto-litije koje je on nazvao “auto-protestima”.

„To, nažalost, nije ništa novo. Mi se sa tim suočavamo od 2019. godine. Činjenica je da su ti i takvi protesti, pod okriljem vjere, religije pomogle i gospodinu Spajiću da dođe na vlast“, kaže Belan.

Čitaj još:   VATROSLAV Belan: Stvar je jasna kao dan... (foto)

Osvrćući se na izjave političkih lidera ZBCG da „Srba nema u Vladi“ kazao da je to „zamka koju ne smijemo da progutamo“.

„To je rezultat onih koji su učestvovali u promjenama 2020.godine da mi danas govorimo o nacionalnoj strukturi Vlade. To je direktan udar na koncept građanske i sekularne države Crne Gore. Upravo je cilj velikosrpske politike, nacionalista da mi sada govorimo koga ima, a koga nema“, kazao je Belan i dodao da „etničkih Srba nema u Vladi je besmislica”. 

“Sa pozicije LP i mene lično ne zanima me krvna grupa ministra u Vladi Crne Gore, mene zanima poštovanje Ustava Crne Gore, gradnja građanske Crne Gore, evropska Crna Gora, ekonomski razvoj države, sloboda svakog pojedinca i zaštita prava svih etničkih grupa u Crnoj Gori.“

Belan se osvrnuo i na nedavne izjave predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da bi on Vladu sastavio drugačije.

„U redu, primili smo k znanju koje su želje predsjednika Milatovića, ali znaju se i njegova ustavna ovlašćenja“, naveo je Belan. 

Na pitanje da li smo bliži izborima ili novoj Vladi, kaže da ćemo „dobiti neku Vladu.“

„Zavisno ko će biti konstituent vidjećemo koliko će trajati. Vlada sa PES-om, manjinama, bez koalicije Za budućnost Crne Gore, iako brojčano manja, njoj bi dao nešto duži rok. Vjerujem da svi ovi konstituenti, plus Za budućnost Crne Gore, ako bi dio političkih predstavnika partija manje naroda uopšte ostao u Vladi, ne vidim mogućnost da ta Vlada bude jedinstvena, a toj Vladi bih dao kratak rok.

Čitaj još:   VATROSLAV Belan: Velikosrbi nikako da nauče- Crnu Goru niko nije predao, niti će se ona predati... (foto)

Treba procjenjivati ono što su dobre sugestije naših zapadnih partnera da li je sada interes crnogorskog društva bez budžeta idemo na nove izbore. Libralnoj partiji, kao opozicionoj, interes je izaći na nove izbore “, zaključio je Belan.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more