IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJSKUPLJA RASA U SVIJETU, ŠTENE KOŠTA I DO DVA MILIONA EURA… (foto, video)

Najskuplji pas u svijetu štene je zlatnog tibetanskog mastifa za koje je jedan Kinez izdvojio čak dva miliona dolara (oko dva miliona eura).

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 03. VIII. 2023… 10: 38… NAJSKUPLJA RASA U SVIJETU, ŠTENE KOŠTA I DO DVA MILIONA EURA… (foto, video)

Legende o njegovom porijeklu. Jedna od njih kaže da su u centralnu Aziju stigli prateći Atilu Biča Božjeg, a postoji i ona koja kaže da je tibetanski mastif “božji pas” jer predstavlja transformaciju tibetanskog sveštenika u psa.

Štene je prilikom prodaje imalo 90 kilograma i bilo je visoko 80 centimetara.

Izraz mastif Evropljani su koristili za sve velike pasmine pasa, pa se nadjenuo i ovoj pasmini, koja je zapravo tibetanski planinski pas ili himalajski planinski pas. Kako kaže i naziv, pasmina potiče iz Tibeta, gdje su se (uključujući područje Himalaja) koristili kao psi čuvari stoke, ali i kuća svojih gospodara.

Sve do sredine XX vijeka pasmina koja je poznata i pod nazivom “Do Khyi” u Evropi je bila gotovo nepoznata, a upravo evropski uzgajivači najzaslužniji su što nije izumrla.

Čitaj još:   PREKO DANA VRELO, UVEČE TOTALNI PREOKRET: Sprema se JAKO NEVRIJEME, Kiša u počinje tačno u...

Postoji nekoliko legendi o njegovom porijeklu. Jedna od njih kaže da su u centralnu Aziju stigli prateći Atilu Biča Božjeg, a postoji i ona koja kaže da je tibetanski mastif “božji pas” jer predstavlja transformaciju tibetanskog sveštenika u psa.

Nakon spektakularne prodaje od dva miliona dolara (oko dva miliona eura), uzgajivači su se bacili na uzgoj ovih pasa, ali ispostavilo se da su veoma skupi za održavanje. Tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njegova socijalizacija zahtijeva mnogo vremena.

Ova vrsta smatra se jednom od najzdravijih pasmina psa, s obzirom na to da je tokom procesa evolucije bio otporan na većinu bolesti. Nevjerovatan je podatak da tokom svog života u većini slučajeva ova pasmina psa ne oboli ni od jedne bolesti.

Video pogledajte i OVDJE.

BONUS VIDEO: Tibetanski Mastif Pas– Sve O Tibetanski Mastif Pasmini Pasa!

izvor iBalkan.net
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more