IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Cijepa li se Crnogorska pravoslavna crkva?

Na današnjem Opštecrnogorskom zboru održanom na Dvorskom trgu na Cetinju za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve CPC izabran je episkop Ostroško- nikšićki Boris Bojović. Aktuelni mitropolit CPC Mihailo je ocijenio da je taj zbor propali politički miting, kao i da predstavlja gaženje Ustava CPC, te da su odluke koje su donijete pravno ništavne.

“Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorski – Njegovo Blaženstvo gospodin Boris”, saopšteno je danas nakon Opštecrnogorskog zbora na Cetinju.

Osim toga, na zboru su donijete odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Na zboru su donesene odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje, te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Čitaj još:   CETINJE: Mitropolit CPC MIHAILO obišao mjesto na kojem građani postavljaju zastave... (foto)

Mitropolit CPC Mihailo kazao je danas da se “uličnim mitinzima” ne može se smjenjivati mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara.

“Propali politički miting, odnosno bezuspješni puč održan u organizaciji ‘Odbora za očuvanje CPC’ 3. septembra 2023. godine na Cetinju nema nikakav legalitet i legitimitet i predstavlja gaženje Ustava CPC, te prema tome je pravno ništav i ne proizvodi nikakve posljedice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo Crnogorske pravoslavne crkve.

Uličnim mitinzima ne može se smjenjivati mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC, novi poglavar, te su ‘odluke’ bez ikakve važnosti za CPC”, poručuje mitropolit Mihailo.

Mitropolit CPC poručio je da će Crnogorska pravoslavna crkva, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, protiv prekršilaca unutrašnjeg reda i poretka “preduzeti kanonske, crkveno-ustavne zakonske mjere”.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more