IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić– JAKOV Milatović: Je li ovo vrhunac političke sapunice ili slijedi još obrta… (foto)

Hronologija jednog raskola- U početku bješe tihi razdor

Kako je rok za predlaganje nove Vlade kraći, tako na površinu u sve većoj mjeri izlaze nesuglasice između predsjednika države Jakova Milatovića i mandatara za njen sastav Milojka Spajića. Ne bi to, doduše, bilo ništa čudno da njih dvojica istovremeno nijesu i ključni rukovodioci iste partije.

Mimoilaženje njih dvojice datira znatno duže i u odnosu na junske parlamentarne izbore, ali je kulminaciju doživjelo proteklih dana. Kako je došlo do ove tačke – u kojoj Milatović povremeno djeluje kao saveznik ZBCG, a Spajić preuzima ulogu ‘zaštitnika’ većinskog stava unutar PES – najbolje će se vidjeti iz osvrta na njihove izjave, ali i pojedine aktivnosti iz minula tri mjeseca.

Jedina zajednička aktivnost– sječenje torte

Tokom izborne večeri, Spajić je ponovio kako neće sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA, no nije ni na jedan način isključivao koaliciju “Za budućnost Crne Gore”.

Nedugo pošto su parlamentarni izbori završeni, osvanule su Spajićeve i Milatovićeve zajedničke fotografije. Na proslavi prve godišnjice rada Evrope sad sjekli su zajedno tortu, što je bila njihova prva zajednička aktivnost u nekoliko sedmica.

Podsjetimo, svemu tome prethodila su mimoilaženja nakon predsjedničkih izbora, pa će se mnogi sjetiti i sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora, pri čemu je jedna zakazana u periodu kada je Milatović službeno bio van Podgorice.

“Periodična komunikacija”

Diveći se po društvenim mrežama lojalnosti Momira Bulatovića, Milatović je krajem juna poslao i jednu konkretniju poruku vezanu za odnose sa Spajićem.

“Sa Spajićem imam periodičnu komunikaciju, vidjeli smo se na rođendanu Evrope sad”, poručio je on gostujući na televiziji Vijesti.

No, još je jednu zanimljivu poruku poslao te noći – u svjetlu afere Do Kvon, kazao je kako će njegova odluka o mandataru za sastav nove Vlade zavisiti i od odluke tužilaštva povodom tog slučaja. Svjesno ili ne, Milatović je tada dao legitimitet priči za koju je dio Evrope sad tih dana tvrdio da je iskonstruisana, a zbog čega je – uostalom – Spajić ostao tvrdokoran u stavu da sa Građanskim pokretom URA neće praviti nikakvu postizbornu saradnju.

“PES će biti jednoglasan”

Premda se Spajić nije pojavio ni na prijemu povodom Dana državnosti kojeg je organizovao Milatović, predsjednik države je 13. jula poručivao kako je “siguran da će se unutar PES jednoglasno dogovoriti o imenima budućih ministara”.

Nije se Spajić ni na jedan način oglašavao o relacijama sa Milatovićem, ali je u drugoj polovini jula počeo pregovore o novoj Vladi sa potencijalnim partnerima. Među njima je bila i koalicija ZBCG.

Elem, nije trebalo da prođe dugo, a da iz ZBCG odbiju prvu Spajićevu ponudu. Već tada je bilo jasno – iz pomenutog su bloka željeli mjesto predsjednika Skupštine, no problem je bio u tome što od iste pozicije nijesu odstupale ni Demokrate.

Posljednji razgovor– zato što je bio obavezan

I nakon svega toga, došao je 31. jul – kako će i sam Milatović ustvrditi, tog je dana posljednji put razgovarao sa Spajićem. Vjerovatno zato jer je bio u obavezi da popriča sa njim. Jer, bio je to početak konsultacija o formiranju nove Vlade.

Čitaj još:   HOROR: Muškarac, stradao u eksploziji dinamita kod Raške... (foto)

“Mislim da smo ubijedili predsjednika države da imamo većinu”, kazao je Spajić po izlasku iz Plavog dvorca.

I bio je to gotovo jedini Spajićev javni nastup tih dana.

“Ako ne sastavi Vladu– da vrati mandat”

Najzad, 10. avgusta, Milatović je predložio Spajića za mandatara, navodeći kako su ga podržale partije koje u zbiru imaju 44 poslanika.

“Dio subjekata, u prvom redu oni iz ZBCG, istakli su spremnost da podrže Spajića nakon eventualnog dogovora o budućoj Vladi”, rekao je Milatović tada.

Ako Spajić ne bude mogao da sastavi Vladu, nadovezao se Milatović, može da vrati mandat.

Zakuhavanje

Gotovo istovremeno, Spajić je održao dva sastanka – jedan sa Demokratama i partijama manje zastupljenih naroda, a odmah zatim i sa predstavnicima ZBCG. Pri čemu su i tom drugom, sa Spajićeve strane stola, prisustvovale Demokrate. Pojedini su se zaključci, tako, mogli iznijeti i zahvaljujući samoj fotografiji sa sastanka.

“Želimo da formiramo Vladu koja će u predstojeće četiri godine napraviti posao kojim će promijeniti Crnu Goru”, istakao je jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić po održanom sastanku.

Međutim, umjesto formiranja Vlade, počelo je dodatno da se zakuvava na relaciji Spajić-ZBCG. Dok su iz pomenute koalicije pozivali Milatovića da se hitno oglasi, on je svu odgovornost adresirao na Spajića.

“Odgovornost za dalji proces formiranja Vlade leži na mandataru i političkim subjektima koji vode pregovore”, kratko je rekao.

Jedinstveno bez jedinstva, ali i Milatovića

Spajić je tih dana okupljao poslanike PES, kako bi im predstavio ideju o formiranju Vlade.

“Jedinstveno grabimo ka “Evropi sad 2” – minimalne penzije 450 eura, a prosječne 600, minimalne zarade 700, prosječne 1.000”, poručivao je Spajić nakon sastanka.

I dok je on objavljivao selfije sa nasmijanim saradnicima u partijskim prostorijama, na kraju je ispalo kako nijesu baš svi tako jedinstveni.

Milatović optuživao i članstvo PES

Uslijedio je Glavni odbor PES, Milatović se nije ni pojavio. No, protivljenje Spajićevoj ideji o formiranju Vlade bez ZBCG doživljeno je kao plod Milatovićevog uticaja na dvije poslanice te stranke.

“Vidio sam da su imale drugačiji stav, nijesam iznenađen njihovim stavovima. Čudi me da mnogi ljudi koji su krišom iznosili slične stavove nijesu bili glasniji. Slične stavove imali su i mnogi članovi predsjedništva PES… Šta se u međuvremenu desilo, to treba pitati njih”, kazao je proteklih dana Milatović.

Nije se na tome zaustavio. Dodao je Milatović i kako u Evropi sad ima onih koji mijenjaju teze.

Na optužbe funkcionerke partije iz Pljevalja kako radi na cijepanju Evrope sad, Milatović je kratko rekao da ne bi volio da ispadne da su je “instruirali iz Podgorice”.

Milatovićev centaršut ka iskusnom špicu

I najzad, nakon niza indirektnih poruka o ZBCG i njihovom učešću u novoj Vladi, Milatović je ove sedmice poslao i jednu sasvim direktnu.

“Smatram da put koji je trasiran treba realizovati, treba pozvati i konstituente, tu mislim i na ZBCG i na URA i na partije manje brojnih naroda”, naglasio je Milatović.

Čitaj još:   “Čuj i luk naplaćuju 1 KM”? Gosti ogorčeni jer ĆEVAPI koštaju 10 KM... (foto)

Bio je to savršen centaršut ka, ispostaviće se, iskusnom špic igraču. Andrija Mandić odmah se oglasio, i to putem Radio televizije Srbije.

“Njihov najpopularniji političar, predsjednik Crne Gore (Milatović), je neko ko je dobio 220.000 glasova i koji je potpredsjednik te partije, sinoć je jasno saopštio kako bi trebalo da se formira vlast i to je ono što je za nas bitno”, obznanio je Mandić.

Kazao je i kako će “sačekati par dana”, ali nije propustio da pomene i lidera jedne od partija manje brojnih naroda, koje se proteklih dana često targetiraju u političkim istupima predstavnika ZBCG.

“Poslije njegovog obraćanja mi smo donijeli odluku da sačekamo par dana, da li to ostavlja određene posljedice i da li to poziva i priziva ljude iz PES-a da možda promijene ono što je saopštio Ervin Ibrahimović, da nema koalicije sa koalicijom ZBCG”, istakao je on.

Spajić ćuti, ali je sve glasniji- Krivokapić

Spajić se ovih dana nije oglašavao, no vrlo je zanimljivo kako je više poruka u njegovu korist poslao – Zdravko Krivokapić.

Poručivao je bivši premijer kako Spajić mora što prije napraviti Vladu, a onda je osuo paljbu po koaliciji ZBCG, sa kojom još od dana obavljanja vlasti nije u naročitoj ljubavi.

“Tokom trajanja od milošte nazvanog avanturizma – manjinska vlada, tadašnji DF se nije bunio, nije mahao pričom da su Srbi ostali van vlade, nije vodio kampanju lične diskreditacije, niti je dijelio brojeve telefona poslanika koji su namjerili da glasaju 43. vladu zajedno sa DPS-om. Dubina ih utišala, a prijetnje blokadama saobraćajnica su ostale na nivou blefa”, kazao je juče Krivokapić.

I dok smo u septembar ušli sa sve vidljivijim razdorom između Spajića i Milatovića, ali i Spajića i ZBCG, vrijeme polako teče. Od momenta kada je Spajiću povjeren mandat da sastavi Vladu, prošla su 24 dana, pri čemu je zakonski rok ograničen na 90.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more