IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Testirana radna nedjelja od četiri dana: Rezultati su jako dobri… (foto, video)

Da li je moguća radna nedelja od 4 dana? Test je dao odgovor da 100 odsto zadataka se uradi u četiri dana za istu platu…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivoti, ponedeljak, 04. VIII. 2023… 10: 58… Testirana radna nedjelja od četiri dana: Rezultati su jako dobri… (foto, video)

Koncept četvorodnevne radne nedjelje u kojem zaposlenici primaju 100 odsto plate za 80 odsto uobičajenih radnih sati uz održavanje 100 odsto produktivnosti posljednjih godina postaje sve popularniji širom svijeta.

Veliki međunarodni eksperiment s četverodnevnom radnom nedjeljom pokazao je da se takav koncept rada isplati i poslodavcima i zaposlenicima, tako da je velika većina kompanija koje su učestvovale u njemu odlučila da se više neće vraćati na stari sistem, piše Index.hr.

Štoviše, pokazalo se da su zaposlenici koji su radili po tom konceptu u nastavku eksperimenta koji je produžen sa šest mjeseci na godinu dana uspjeli uspješno obaviti sve dodijeljene zadatke uz dodatno skraćenje radnog vremena.

Što je duže eksperiment trajao, to se radno vrijeme više skraćivalo

Drugim riječima, što su ljudi duže radili na nove, učinkovitije načine, to su im radne nedjelje postajale kraće.

Nakon šest mjeseci radnici su izjavili da su manje iscrpljeni, da im se zdravlje poboljšalo te da su zadovoljniji poslom, a pritom su svoje prosječno radno vrijeme smanjili za oko četiri sata, na 34 sata nedjeljno.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 25. februar 2019. godine

Oni koji su nastavili po istom rasporedu punih 12 mjeseci dodatno su skratili radno vrijeme na oko 33 sata nedjeljno, tvrde istraživači. U isto vrijeme nastavili su izvještavati o boljem mentalnom i fizičkom zdravlju te ravnoteži između posla i privatnog života.

To su pokazali rezultati eksperimenata sprovedenih tokom proteklih 18 mjeseci u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, a potvrdila su ih i iskustva iz Australije i Novog Zelanda.

U novim eksperimentima učestvovale su različite firme iz različitih industrija, od neprofitnih organizacija, preko dizajnerskih agencija, do proizvođača.

100 odsto zadataka u četiri dana za istu platu

Koncept četvorodnevne radne nedjelje u kojem zaposlenici primaju 100 odsto plate za 80 odsto uobičajenih radnih sati uz održavanje 100 odsto produktivnosti posljednjih godina postaje sve popularniji širom svijeta.

Neprofitna organizacija 4 Day Week Global, koja sprovodi testiranja ovog koncepta i sarađuje s vladama kako bi im pomogla u oblikovanju odgovarajućih politika, objavila je nedavno četvrtu fazu svojih istraživanja, čiji je fokus bio na dugoročnom uticaju ovih eksperimenata.

Čitaj još:   DINKO Gruhonjić: Hajka na ANDREJA Nikolaidisa, BOBANA Batrićevića i mene dio je istog scenarija iza kojeg stoje zvanični i crkveni Beograd... (foto)

BONUS VIDEO: Da li je moguća radna nedelja od 4 dana?

izvor indrx.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more