IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PONIŽAVAJUĆI DIPLOMATSKI PRESEDAN: Dritan ABAZOVIĆ odredio sam sebe da ide u Njujork… (FOTO)

Odlazeći premijer Dritan Abazović ipak će ove godine učestvovati na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija šefova država ili vlada u Njujorku, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade, na kojoj je usvojena platforma za učešće.

Abazović je prošle godine kao premijer predvodio crnogorsku delegaciju, ali je i ove godine odlučio da prisustovuje ovom događaju, iako će Crnu Goru na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku predstavljati -predsjednik države Jakov Milatović sa svojom delegacijom.

Do sada je u crnogorskoj diplomatiji važilo nepisano pravilo da našu zemlju jedne godine predstavlja premijer, a naredne, predsjednik države. Međutim, Vlada u tehničkom mandatu donijela je odluku da Abazović, kao rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova, ipak ode za SAD i sa sobom povede delegaciju koju će uglavnom činiti kompletan kabinet predsjednika Vlade.

Apsurdnost odluke vlade još je uočljivija kada se zna da je riječ o konferenciji šefova država ili vlada, što znači da iz jedne države nikada zajedno u Njujork ne idu i predsjednik i premijer.

Crna Gora će tako napraviti – diplomatski presedan.

ZABUNA

Da je ovakav potez Abazovića u najmanju ruku nekorektan sa aspekta diplomatskog protokola, ukazao je i crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je podsjetio da je do sada praksa bila da Crnu Goru na zasijedanju Generalne skupštine UN-a jedne godine predstavlja predsjednik, a naredne premijer, uz podsjećanje na Abazovićev prošlogodišnji odlazak na skupštinu UN-a.

– Odluka premijera u tehničkom mandatu da u funkciji koordinatora Ministarstva vanjskih poslova, a de fakto u funkciji premijera – nastupa sa posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore – naveo je Milatović.

Zasijedanje Generalne skupštine UN biće održano od 18. do 26. septembra 2023. godine.

Na platofrmi koja je juče usvojena na sjednici odlazeće Vlade odlučeno je da će Abazović imati niz bilateralnih susreta na različite teme.

– Predsjednik Vlade i rukovodilac rada Ministarstva vanjskih poslova će 78. generalnoj debati Generalne skupštine UN prisustvovati po procjeni, tokom svih dana boravka u Njujorku – stoji u Vladinom dokumentu.

U njemu se između ostalog navodi i da je Generalna debata pod okriljem UN-a, događaj na najvišem nivou „koji okuplja šefove država, vlada i ministre vanjskih poslova.“

Očito je da je premijer Abazović ,,uhvatio“ mogućnost da putuje u Njujork jer je – koordinator Ministarstva vanjskih poslova.

Čitaj još:   AVDA SIDRANA, posjetio general BiH Senad Mašović... (foto)

Iz MVP su sinoć kazali da delegacija broji minimalan broj članova.

– Generalna skupština UN-a okuplja šefove država ili vlada i ministre vanjskih poslova. Dosadašnja praksa je da Generalnoj skupštini UN-a prisustvuje ministar vanjskih poslova, bez obzira da li je šef delegacije premijer ili predsjednik. Tako je prošle godine delegaciju predvodio premijer Dritan Abazović, dok je član delegacije bio tadašnji ministar Ranko Krivokapić.

Godinu prije toga, šef delegacije je bio tadašnji predsjednik države, Milo Đukanović, a član delegacije je bio ministar Đorđe Radulović. Ove godine je, uz prethodni dogovor predsjednika Milatovića i premijera Abazovića, odlučeno da delegaciju predvodi predsjednik države, dok Abazović učestvuje kao koordinator MVP-a / navodi se u reagovanju.

DELEGACIJE OD 20 ČLANOVA

– Ovo predstavlja priliku za potvrdu posvećenosti Crne Gore principima i ciljevima Ujedinjenih nacija, miru i bezbjednosti, poštovanju ljudskih prava i dostizanju održivih razvojnih ciljeva. Učešće delegacije Crne Gore na 78. zasijedanju GS UN predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenih rezultata i prioriteta Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore u UN i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama.

Učešće će biti prilika da se ukaže na ostvareni napredak u oblasti sveukupnog razvoja Crne Gore, posebno na planu ekonomskog razvoja, vladavine prava i demokratizacije društva – piše u Platformi koju je juče usvojila Vlada.

Kako je dalje navedeno, delegaciju Abazovića činiće ambasador Vladimir Vučinić koji je otpravnik poslova u Stalnoj misiji Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku; Ana Rašović, šefica Kabineta predsjednika Vlade; ambasador Robert Markić, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova; Radovan Bogojević, v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova; Miloš Perišić, savjetnik predsjednika Vlade za medije; Radivoje Koprivica, savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije; Aneta Kankaraš, rukovoditeljka Kancelarije za održivi razvoj, Vlada Crne Gore; Damir Šabanović, i savjetnik u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku; Jovana Bubanja, treći sekretar u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku.

Abazović je, sa prilično velikim brojem saradnika učestvovao i prošle godine na ovom zasijedanju. Iz objavljenog sastava delegacije koju predvodi Abazović uočljivo je da je većina iz Generalnog sekretarijata Vlade, a ne iz Ministarstva vanjskih poslova.

Izvjesno je, dakle, da Abazović u Njujorku „sebe vidi“ u ulozi premijera, a ne koordinatora u MVP-u.

Čitaj još:   PODGORICA: Izvučeno tijelo ženske osobe iz vozila, koje je sletjelo u rijeku Moraču... (foto)

Delegaciju Milatovića koji Crnu Goru u svojstvu predsjednika predstavlja na ovogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN- a, činiće Ivana Pejović, šefica Kabineta predsjednika; Marija Lakić Barfus, savjetnica predsjednika za vanjsku politiku; Mladen Grgić, savjetnik predsjednika za ekonomsku politiku; Biljana Papović, savjetnica predsjednika za politički sistem i unutrašnju politiku; Ivan Šikmanović, savjetnik predsjednika za pravna pitanja; Olivera Vukajlović, savjetnica predsjednika za održivi razvoj; Milica Marinović, konsultantkinja za odnose za javnošću u Kancelariji predsjednika Crne Gore; Ivan Vučinić, oficir za protokol u Kancelariji predsjednika, kao i Milena Pejović Eraković, saradnica u Kabinetu predsjednika Crne Gore.

Dakle: iz Crne Gore će za SAD, u Njujork, putovati – 20 ljudi, ne računajući i obezbjeđenje, što znači da će crnogorska delegacija biti brojnija od delegacija najvećih svjetskih sila.

Vlahović: Nova epizoda sramote i blama

Povodom usvojene platforme o novom odlasku Abazovića i njegovih saradnika u Njujork, reagovao predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora i diplomata Miodrag Vlahović, rekavši da je riječ o neuobičajenom i neregularnom postupku.

– Prošle godine je Dritan Abazović vozio bicikl (bio šef delegacije). Sada ne treba da bude tamo, jer je šef delegacije Jakov Milatović. Nova epizoda sramote i blama – poručio je Vlahović.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more