IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Snažan zemljotres razorio Maroko, poginule najmanje 800 osoba: Totalni haos katastrofa… (foto, video)

Snažan zemljotres pogodio je tokom prethodne noći marokanske planine Visoki Atlas usmrtivši najmanje 632 ljudi, dok je 329 povrijeđeno, saopštila je marokanska državna televizija. Uništeno je dosta zgrada a stanovništvo je u panici napuštalo kuće.

MAROKO: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 09. IX. 2023… 09: 58… Snažan zemljotres razorio Maroko, poginule najmanje 800 osobA: Totalni haos katastrofa… (foto, video)

Ighil, planinsko područje s malim poljoprivrednim selima, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša. Potres se dogodio nešto iza 23 sata po lokalnom vremenu

Snažan zemljotres pogodio je Maroko u petak. U nekoliko gradova je uništio pojedine zgrade i najtjera ljude da napuste svoje domove.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Više od 600 ljudi poginulo je u snažnoj zemljotresu jačine 6,8 po Rihterovoj skali koji je pogodio Maroko, saopštio je Geološki zavod SAD. Geofizički centar Maroka saopštio je da je zemljotres bio jačine 7,2 stepena sa epicentrom u oblasti Igil u Visokom atlasu.

Evropska unija (EU) spremna je da podrži Maroko nakon zemljotresa u kojem je poginulo najmanje 296 ljudi, poručio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. “Moje misli su sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom i sa spasiocima uključenim u operaciju potrage. EU je spremna da podrži Maroko u ovim teškim trenucima”, napisao je Mišel na Tviteru /Twitter/.

Marokansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je broj poginulih preliminaran i da su 153 osobe povrijeđene. Većina smrtnih slučajeva registrovana je u planinskim predjelima do kojih je bilo teško doći.

Čitaj još:   ALEK Barović: Novogodišnja čestitka... (foto)

Stanovnici Marakeša, najbližeg velikog grada epicentru, rekli su da su se neke zgrade srušile u starom gradu, koji je pod zaštitom Uneska, a lokalna televizija je prikazala slike srušene minarete džamije sa ruševinama koje leže na smrskanim automobilima.

Marokanski geofizički centar saopćio je da se zemljotres dogodio u području Ighila u planinama Visokog Atlasa s magnitudom od 7,2. Geološki institut SAD procijenio je magnitudu potresa na 6,8 i rekao da je bio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara.

Čitaj još:   ANDRIJA Klikovac: Na odbornicu ANĐELE Mićović prešao virus opsesije DPS- om... (foto)

bonus video: Morocco Earthquake LIVE: Powerful 6.8 magnitude earthquake hits Morocco causing deaths, damage

izvor iBalkan.net/ agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more