IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CIRKUS PUTUJE PREKO BARE! Šalju dvije delegacije na Generalnu skupštinu UN, Jakov MILATOVIĆ se hitno oglasio: “Zabuna i neozbiljnost”… (foto)

Vlada CRNE GORE je usvojila platformu MVP- a za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 78. zasjedanja Generalne skupštine UN- a.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 10. IX. 2023… 00: 58… CIRKUS PUTUJE PREKO BARE! Šalju dvije delegacije na Generalnu skupštinu UN, Jakov MILATOVIĆ se hitno oglasio: “Zabuna i neozbiljnost”… (foto)

Crnu Goru, državu koja ima 650.000 stanovnika, na novo zasiedanju Generalne skupštine UN u Njujorku predstavljaće dvuhe delegacije: jednu predvodi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, a drugu premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović iskoristio je poziciju koordinatora Ministarstva vanjskih poslova (MVP) da i ove godine otputuje u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN- a.

Nakon objave informacije da će Abazović predvoditi Vladinu delegaciju, predsednik države Jakov Milatović je na društvenoj mreži Iks (Tviter) napisao da Abazovićeva odluka ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore.

– U skladu s dosadašnjom praksom, Crnu Goru na zasedanju Generalne skupštine UN-a jedne godine predstavlja predsednik, a naredne premijer. Prošle godine je delegaciju predvodio premijer, tako da ove godine delegaciju predvodi predsednik. Odluka premijera u tehničkom mandatu da u funkciji koordinatora MVP-a, a de fakto u funkciji premijera, nastupa s posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku, unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore – napisao je Milatović.

Čitaj još:   TRAGEDIJA, NOVI PAZAR: Maloljetnik smrtno stradao tokom rođendana, škola proglasila dan žalosti...

Iz njegovog kabineta je najavljeno da će on predvoditi delegaciju Crne Gore na zasedanju Generalne skupštine UN-a i Samitu o ciljevima održivog razvoja.

– Na marginama ovog Samita planirani su brojni susreti s visokim zvaničnicima drugih zemalja, akademskom zajednicom i crnogorskom dijasporom. U cilju jačanja angažmana i vidljivosti Crne Gore u multilateralnom sistemu, a kroz planirane aktivnosti na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine UN-a, delegacija predsednika Crne Gore posebnu pažnju će posvetiti promociji kandidature naše države za članstvo u Savetu bezbednosti UN-a u periodu 2026-2027. godine – piše u najavi.

Iz MVP-a su, u reagovanju na Milatovićeve navode, saopštili da će Abazović, kao koordinator tog resora, učestvovati na ministarskim sastancima u Njujorku.

– Imajući u vidu dinamiku, važnost i broj multilateralnih događaja koji se, tokom debate, održavaju potrebno je prisustvo i istupanje MVP-a. Svi ti važni sastanci su navedeni u Vladinoj platformi, ako se ona čita bez spinovanja. Takođe, uzimajući u obzir ustavna ograničenja predsednika, a da vlada vodi unutrašnju i vanjsku politiku, važno je, i nužno potrebno, prisustvo ministra, u ovom slučaju koordinatora MVP-a – istakli su, dodajući da je u Abazovićevoj delegaciji “minimalan broj članova“.

Vlada je juče usvojila platformu MVP-a za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 78. zasedanja Generalne skupštine UN-a, koja se održava u Njujorku od 18. do 26. septembra. U toj platformi navedeno je da će u Njujork putovati dvije crnogorske delegacije, što je do sada nezabeležen slučaj. U delegacijama će biti po deset članova, odnosno 20 ukupno.

Do sada se prilikom odlazaka na zasjedanje Generalne skupštine UN-a praktikovao sistem rotacije, odnosno to da jedne godine državu predstavlja premijer, a druge predsjednik. Ta praksa se, kako se vidi iz Vladinih platformi, uglavnom poštovala, mada je bilo izuzetaka.

Čitaj još:   TUGA SARAJEVA: Izgubio bitku za život ugledni hirurg prim. dr. Abud Sarić... (foto)

Nema objašnjenja zašto je Abazović odlučio da putuje u Njujork, ako je praksa da ove godine tamo ode predsednik, da li je tačno da je premijer navodno bio prijavio da će on predvoditi crnogorsku delegaciju, kako će premijer i njegov tim putovati u SAD, te zašto se država izlaže nepotrebnim troškovima sa slanjem dvije delegacije.

Iz MVP-a su sinoć saopštili da je dosadašnja praksa da Generalnoj skupštini UN-a prisustvuje ministar tog resora, bez obzira da li je šef delegacije premijer ili predsjednik. Međutim, onda je nejasno zašto je delegacija premijera odvojena i zašto su u njoj njegova šefica kabineta, dvojica savetnika i službenica Generalnog sekretarijata Vlade.

izvor (SD)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more