IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GORDANA Radojević- Popis bi mogao pokazati da Crna Gora ima 700.000 STANOVNIKA… (foto, video)

Za 10 godina više od 74.000 stanovnika je napustilo Crnu Goru i trend iseljavanja se nastavio i u 2022. kada se, prema podacima Društva statističara i demografa Crne Gore, iselilo više od 1.900 osoba.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak,11. IX. 2023… 11: 18… GORDANA Radojević- Popis bi mogao pokazati da Crna Gora ima 700.000 STANOVNIKA… (foto, video)

No, prema riječima Gordane Radojević, veliki broj ljudi je, uglavnom zbog prinudnih migracija, stigao u Crnu Goru, posebno u posljednje dvije godine, pa se može desiti da nakon popisa u novembru imamo 700.000 stanovnika.

Gordana Radojević iz Društva statističara i demografa u Jutarnjem programu TVCG kaže da se u Crnu Goru za posljednjih 10 godina naselilo 66.000 osoba, a to su uglavnom državljani Rusije, Ukrajine i Turske.

“Uglavnom su u pitanju prisilne migracije i može se očekivati da će to stanovništvo ostati da živi ovdje. Ako oni otvore vrata našim popisivačima na predstojećem popisu u novembru, i izjasne se da žele da nastave da žive u Crnoj Gori, može se doći do toga da imamo 700.000 stanovnika, bez obzira na državljanstvo, porijeklo, nacionalnost. S obzirom da imamo oko 100.000 izbjeglica trenutno, hipotetički ta situacija će promijeniti ukupnu veličinu, ali i strukturu našeg stanovništva”, objašnjava Radojević.

Čitaj još:   Sin ubio oca: Posvađali se i potukli, onda je došlo do ubistva...

Napominje da trend iseljavanja i pad nataliteta ukazuje da Crna Gora polako ulazi u zonu depopulacije. Broj stanovnika se, kaže, uvećavao nešto malo do 2018, ali onda imamo negativni trend, koji je posebno bio izražen tokom pandemije 2021. godine.

“Više faktora utiče na ovaj trend, ekonomija je jedan od njih, ali nije i presudna, jer i najveće zemlje u Evropi, poput Njemačke, imaju pad natalitata. Činjenica je da kod nas taj faktor značajno utiče na smanjenje stanovništva”, kazala je GORDANA Radojević.

BONUS VIDEO; U Crnoj Gori neslaganje o etničkom izjašnjavanju na popisu stanovništva

izvor Kolektiv.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more