IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTORIJSKI REVIZIONIZAM: MIJO Lekić i DARIJO Vraneš, bi da zatru činjenicu da su partizani oslobodili Pljevlja… (foto, video)

Dio nove vlasti planira da Dan opštine, Dan oslobođenja od fašizma mijenjaju manje poznatim istorijskim datumom– cilj diskreditacija antifašističkog pokreta iz Drugog svjetskog rata…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak,12. IX. 2023… 11: 38… ISTORIJSKI REVIZIONIZAM: MIJO Lekić i DARIJO Vraneš, bi da zatru činjenicu da su partizani oslobodili Pljevlja… (foto, video)

Dvadeset sedmi oktobar kao planirani novi dan opštine Pljevlja nije slučajno odabran jer se želi poništiti 20. novembar 1944. godine, dan kada su partizani oslobodili Pljevlja. Ključni cilj NSD je istorijski revizionizam jer žele da predstave, kao i u slučaju Budve, da je Pljevlja oslobodila srpska vojska koja je krajem Prvog svjetskog rata bila maltene okupaciona

Lekić i Vraneš bi da zatru činjenicu da su partizani oslobodili Pljevlja

Dio nove vlasti u Pljevljima, predvođen gradonačelnikom Dariom Vranešom i predsjednikom Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milanom Lekićem, planira izmjene Statuta opštine kojim bi se Dan opštine Pljevlja, koji se slavi 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke.

Te planove dijela nove vlasti otkrio je Milan Lekić u izjavi za Vijesti kada je najavio da će predstavnik NSD u opštinskoj komisiji predložiti izmjene statuta.

LEKIĆEVA ,,DVA CARSTVA“

Lekić je u obrazloženju naveo da su ,,Pljevlja 27. oktobra, na Svetu Petku, dva puta oslobođena, prvi put 1912. od Turske, a 1918. od austrougarske okupacije“.

– Pljevlja će vratiti dug istoriji i tradiciji, gdje će se, ako bog da, slaviti dan opštine na Svetu Petku, 27. oktobra, na dan kada su Pljevlja dva puta bila oslobođena od dva carstva – rekao je Lekić.

Tim povodom je u petak na sjednici SO bez prisustva predstavnika DPS- a formiran odbor za promjene statuta.

Naime, 27. oktobar kao planirani novi dan opštine Pljevlja nije slučajno odabran jer se želi poništiti 20. novembar 1944. dan kada su partizani oslobodili Pljevlja. Ključni cilj NSD je istorijski revizionizam jer žele da predstave kao i u slučaju

Budve da su Pljevlja oslobođena od srpske vojske koja je u periodu krajem Prvog svjetskog rata bila maltene okupaciona.

Obračun nove vlasti u Pljevljima sa tekovinama antifašizma traje još od uspostavljanja nove vlasti. Predsjednik Opštine Dario Vraneš prvi je gradonačelnik koji nije položio vijence na Stražici 13. jula za Dan pobjede nad fašizmom. Nova srpska demokratija godinama baštini ideologiju četnika Draže Mihailovića, dok su Pljevlja istorijski grad narodnih heroja i grad koji je dao skoro 2.500 ljudskih žrtava u borbi protiv fašizma.

Čitaj još:   OSVRT: Crna Gora na raskrsnici– možemo li imati i “jare i pare”?

Nova i Demokratska narodna partija same ne mogu izglasati novi dan opštine bez podrške koalicionih partnera – Demokrata i Pokreta ,,Evropa sad“.

BONUS VIDEO: Građani Sandžaka prije 79 godina u Pljevljima iskazali svoje samoopredjeljenje

URUŠAVANJE MEĐUETNIČKOG SKLADA

Pljevaljski odbor Demokratske partije socijalista saopštio je da se namjerom Nove srpske demokratije, da se 27. oktobar proglasi za novi dan Opštine Pljevlja, urušavaju građanski i multinacionalni odnosi u Pljevljima. Kazali su da je namjera NSD nova provokacija.

U skladu sa pokušajem da se multietničkim Pljevljima nametne drugačiji nacionalni karakter, kako se već nasilno pokušavalo tačno prije tri godine, kada su građani koji nijesu srpske nacionalnosti zastrašivani, novo opštinsko rukovodstvo predvođeno Vranešom iz partije Andrije Mandića, sprema se da 27. oktobar, dan koji se u pravoslavnom crkvenom kalendaru obilježava kao Sveta Petka, izglasa za Dan opštine

. Do sada je grad obilježavao svoj praznik, 20. novembra, u čast oslobođenja Pljevalja u Drugom svjetskom ratu. Ali ‘oslobodioci’ spremaju novu provokaciju svojim sugrađanima. Narednih dana ćemo pratiti i obavještavati javnost kako će se stranke koje se žele predstaviti kao građanske, postaviti prema prijedlogu da se na svaki način, pa i ovakvim izborom dana koji će opština slaviti, multietnička Pljevlja ‘prevaspitaju’ – zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: LITIJA ,,SVETA PETKA,,I KRSNA SLAVA GRADA PLJEVALJA 27.10.2019.

Tošić: 20. novembar– simbol borbe zajedničkih predaka

Šef Kluba odbornika DPS-BS Marko Tošić kazao je za Pobjedu da nijesu delegirali člana za rad u Komisiji koja će se baviti izmjenama Statuta Opštine Pljevlja jer ne žele da daju legitimitet urušavanju sekularizma i zatiranju antifašizma u Pljevljima. On je napomenuo da 20. novembar, koji se decenijama obilježava kao Dan opštine Pljevlja, predstavlja ono za šta su zajednički preci položili svoje živote.

– Sa pijetetom se odnosimo prema žrtvama naših zajedničkih predaka koji su dali svoje živote u prošlosti da bi mi danas živjeli u slobodnim Pljevljima i iskazujemo poštovanje prema pravoslavnom prazniku Sv. Petra, ali isto tako cijenimo i činjenicu da su Pljevlja grad narodnih heroja, grad koji je u Drugom svjetskom ratu dao gotovo dvije i po hiljade ljudskih života u borbi protiv fažisma – istakao je Tošić.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Ni poslije dvije godine nije dobio svog zaštitnika građana "Ombubsmena"... (foto, video)

On dodaje da inicijatori izmjena Statuta žele da recikliraju teme na talasu kojih su, ogromnom manipulacijom vjerskim osjećanjima birača, uspjeli da osvoje vlast u Pljevljima.

U kontekstu svih prethodnih dešavanja u Pljevljima nimalo ga ne iznenađuje odnos, kako kaže, tzv. građanskih partija, misleći prvenstveno na Pokret ,,Evropa sad“ i Demokrate.

– Nebrojeno puta do sada su pokazali šta misle o antifašizmu i međuvjerskom skladu u našem gradu. Žalosno je to što ove dvije partije na nivou države, a posebno sada u procesu formiranja 44. vlade, se predstavljaju kao glavni promoteri evropskih vrijednosti i čuvari međuetničkog i međuvjerskog sklada u Crnoj Gori – istakao je Tošić.

Smatra da u gradu koji već vjekovima baštini međuvjerski sklad nije pametno vjerski praznik odrediti za praznik grada.

– Praznici treba da nas spajaju i okupljaju, a ne da iz nečijeg hira i zle namjere još više dijele građane i budu praznici jedne grupe građana– naglasio je Tošić.

Iz svih navedenih razloga uputio je apel partijama koje se deklarišu kao građanske da odustanu od nauma, kako je rekao, slučajnog predsjednika Opštine Pljevlja i da se zajednički bave rješavanjem brojnih problema građana Pljevalja.

– A ne da ih nakon svakog skupštinskog zasijedanja “obradujemo” nekim novim poskupljenjem – zaključio je za naš list Tošić.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more