IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ivana KORAJLIĆ i Nedžat AHATOVIĆ: Mile DODIK se neće predati bez borbe- čeka nas cirkus… (foto)

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH i Nedžad Ahatović, vojni i politički analitičar govorili su o potvrđenoj optužnici protiv Milorada Dodika, predsjednika RS- a...

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak,12. IX. 2023… 00: 18… Ivana KORAJLIĆ i Nedžat AHATOVIĆ: Mile DODIK se neće predati bez borbe- čeka nas cirkus… (foto)

Na konstataciju da je Dodik povukao ranije izrečenu prijetnju da će uhapsiti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta ako kroči u RS, a sada je ublažio priču te da je ovo moguće “razigravanje” pred Schmidtovu odluku o državnoj imovini Ahatović kaže:

S obzirom na to da optužnica protiv Milorada Dodika ne obuhvata rušenje ustavno-pravnog poretka BiH već samo neobjavljivanje odluka visokog predstavnika, to ne znači puno građanima BiH, ali ako je to početak kojim će naše državno tužilaštvo vratiti svoj dignitet, to je onda neki start, mišljenja je Nedžad Ahatović.

  • U slučaju Dodik će biti veliki politički pritisci, koji se već polako ispoljavaju. Dodik se neće predati bez borbe“-dodaje Ahatović.

Korajlić smatra da će se od cijelog ovog procesa napraviti jedan veliki cirkus, da će se predmet koristiti za političke svrhe, kako kaže, za dodatnu homogenizaciju Dodikovog glasačkog tijela.

  • Sve će se predstaviti kao proces protiv kompletnog srpskog naroda. Nemam povjerenje u pravosudne institucije da će ovo biti proces otklonjen od bilo kakvog pritiska i utjecaja-navela je Korajlić.

Na konstataciju da je Dodik povukao ranije izrečenu prijetnju da će uhapsiti visokog predstavnika ako kroči u RS, a sada je ublažio priču te da je ovo moguće ‘razigravanje’ pred Schmidtovu odluku o državnoj imovini Ahatović kaže:

Čitaj još:   DANIJEL Živković- DPS je juče okončao političku karijeru MILANA Kneževića... (foto)
  • Dodik je pretjerao. On je sam shvatio da je pretjerao. Visoki predstavnik, bez obzira kako ga vi doživljavali, legalan ili ne, on je tu zahvaljujući volji međunarodne zajednice. S obzirom na to da ima većinsku podršku Vijeća za implementaciju mira, mislim da je Dodiku to bumerang koji mu se vratio, budući da on kada ‘preleti’, obično se ne izvinjava i ne pravda, ali ovaj put je izgleda imao potrebu da to uradi, jer je vjerovatno upozoren sa viših instanci. Bilo kakva vrsta hapšenja ili deportacije, provjere da li njegovo osiguranje ima dozvolu za naoružanje – to su dječije priče.

Dodaje i da je Dodik naša politička realnost i da će se nastaviti služiti političkim provokacijama.

Korajlić smatra da se Dodik predomislio jer nije bilo osnove za bilo kakvo hapšenje.

  • Ta najava te uredbe u nekakvom afektu, niko je nije ni trebao shvatati ozbiljno. Ako ne znaju sigurnosne strukture na nivou BiH, ko ima dozvolu, bilo da se radi o domaćim ili stranim državljanima – onda one ne treba ni da postoje-navodi.

Ahatović  smatra da Dodik neminovno dolazi do svog političkog kraja.

  • Baziram to na ovoj nervozi. Je li to zbog finansijske ili političke situacije koja se njemu usložnjava za koju mi ne znamo. Vjerovatno se radi o nekim drugim aktivnostima koje su daleko od očiju javnosti. Nije to onaj Dodik koji cirkusa i od sve pravi komediju-dodaje. (FTV/ I.S.)
Čitaj još:   NA AHIRET PRESELIO REMZO KOVAČIĆ, VLASNIK ČUVENE PEKARE, PRAVIO JE NAJBOLJE LEPINE S KAJMAKOM...

BONUS VIDEO: Denis Zvizdić: Dodik kao braća Grimm, neće zabraniti ulazak Schmidtu

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more