IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIČA O DŽEMALU BUKVIĆU: Državni JUNIORSKI PRVAK u ATLETICI brine se o 20 KRAVA… (foto)

U vremenu kada njegovi vršnjaci žude za novom tehnologijom, putuju, obilaze svijet, pa i razmišljaju da negdje daleko započnu novi život, 19- godišnji Džemal Bukvić iz Tomislavgrada, ne može zamisliti da na nekom drugom mjestu ostvaruje svoje snove.

TOMISLAVGRAD: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak,12. IX. 2023… 19: 38… PRIČA O DŽEMALU BUKVIĆU: Državni JUNIORSKI PRVAK u ATLETICI brine se o 20 KRAVA… (foto)

Kada završi obaveze u štali, počinje njegov trening. Svako jutro trči 10 do 20 kilometara.

A, snova ima ovaj vrijedni mladić. I ostvaruje ih.

Vrijedan je. Nije mu teško bilo šta raditi. I ponosan je sa svim što je do sada postigao. Život je pred njim pa i ostvarenje svega onog što je zacrtao jer, priznaje, po prirodi je takav: šta zamisli – realizuje.

Njegov dan počinje nešto iza četiri sata ujutro. I tako već godinama, tačnije od sednog razreda osnovne škole.

Završio je srednju školu. Taj završetak zbog njegovog postupka cijelog života pamtit će i on, i njegovi nekadašnji prijatelji iz školskih klupa.

-Iako sam imao položeno za auto i mogao doći automobilom, na svoju maturu sam došao traktorom. Bila je to baš atrakcija– smješkajući se priča ovaj simpatički mladić.

Ovaj svršeni srednjoškolac još kao dječak dan bi započinjao i završavao u štali. Brinuo se tada, čini to i danas, o 20 krava. Sada je stado veće no što je nekada bilo, ali to za ovog vrijednog mladića ne predstavlja problem.

Čitaj još:   BANJA LUKA: Četiri nova slučaja koronavirusa u BiH...(foto)

-Od sedmog razreda brinem o kravama, bavim se poljoprivredom… Meni, vjerujte, ništa nije teško raditi. Pošteno zarađujem jer želim sebi i svojima osigurati bolji život, stviriti ljepše uslove. Zidam, šalujem… sve što treba – priča nam na početku Džemal.

Voditi brigu o 20 krava nije nimalo lako. Kada ima drugih obaveza svakako da će mu pomoći ukućani.

-Raditi se mora, ali da mi je naporno do sada bih odustao od svega. Ja to volim i radim – ponosno nastavlja on.

Rekreativno bavljenje atletikom brzo je preraslo u profesionalno.

-Prije tri godine počeo sam profesionalno da trčim. 2022. godine postao sam juniorski prvak na 10 i 20 kilometara. Ove godine osvojio sam još jedan pehar postavši državni juniorski prvak na 10 kilometara. Ove nedjelje učestvujem u Sarajevu na državnom prvenstvu na 21 kilometar – priča nam on.

Kada završi obaveze u štali, počinje njegov trening. Svako jutro trči 10 do 20 kilometara.

-Time se ispunjavam i živim život kakav sam uvijek zamišljao. Zar ima šta ljepše od života provedenog u prirodi – zapitat će se on.

Veli da mu nikada nije palo na pamet da razmišlja da izvan Bosne i Hercegovine nastavi ispisivati stranice svog života.

Čitaj još:   POKUŠAJ SAMOUBISTVA: Vojnik, prerezao vene u školskom dvorištu, prijetio ljekaru i medicinskoj sestri...

-Lijepo mi je i ne planiram nikada otići iz BiH. Pa, gdje će mi biti ljepše?! Ne bih mogao zamijeniti neki  ‘vanjski’ život sa ovim trenutnim kakav imam. Uživam u prirodi, šetnji, trčanju… Privređujem i zarađujem – priča nam Džemal Bukvić.

(A.Saletović)

izvor Hayat.ba

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more