IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GABRIJEL Eskobar: Izbjeći da se u crnogorsku VLADU uvede antizapadna stranka… (foto)

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar je, komentarišući pregovore o novoj crnogorskoj vladi, kazao da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u domaćem političkom spektru.

“Međutim, vjerujem i da predsjednik Jakov Milatović i mandatar Milojko Spajić dijele te ciljeve i izazov je da bi trebalo da sastave vladu od stranaka za koje vjeruju da će ih ispuniti

. Postoje neki narativi koji veoma odmažu. Jedan je da bi isključivanje najveće anti-zapadne stranke bilo protivno volji naroda. To nije tačno. Voljom naroda se biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu. Drugi je da bi se isključili glasovi etničkih Srba.

Rekao bih da ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vlade ne postoji anti-srpsko raspoloženje. U stvari, priličan broj ima značajan dio birača koji su etnički Srbi. I na kraju, postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli.

To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo– ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima”, ukazao je Eskobar za Glas Amerike.

Čitaj još:   SASTANAK ESCOBARA I ĐUKANOVIĆA: "Ključni problem nestabilnosti regiona ne može biti riješen bez..."(video)

Na pitanje kako bi SAD reagovale kada bi koalicija “Za budućnost Crne Gore” bila dio vlade, Eskobar kaže da je bilo preporuka da Crna Gora treba da izbjegne da u svoju koaliciju uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku koja je i protiv Evropske unije.

“Razumijem da postoji mnogo pritiska koji dolazi s jedne strane. Međutim, bilo je mnogo preporuka, ne bih rekao zahtjeva, već preporuka iz SAD, Evropske unije, Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u svoju koaliciju uvede anti- NATO, anti-zapadnu političku stranku koja je i protiv Evropske unije.

Ako Crna Gora to uradi, onda bira da prihvati pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice. Ne mislim da je sada potrebno razmišljati o tome šta bi se posle dogodilo. Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje”, poručio je Eskobar.

On smatra da da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu.

“Naše ohrabrivanje je veoma otvoreno i javno. I naša očekivanja su veoma jasna građanima Crne Gore. Nisam siguran da su neki ljudi, koji vrše pritisak da druga stranka uđe u vladu, toliko transparentni i otvoreni o tome zašto je žele u vladi”, zaključio je Eskobar.

Izvor: Glas Amerike

Čitaj još:   BEJRUT: Dvije snažne eksplozije za sada 25 stradalih na stotine povređenih... (foto i video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more