IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Knežević- MRAK KVAZIVJERSKE ZATUCANOSTI: Sve više dokaza da je takozvana SPC potpuno odstupila od hrišćanstva i pravoslavlja… (foto, video)

Osim toga što je parapolitička organizacija koja se odrekla izvorne vjere i potpuno posvetila širenju mržnje, podjela i velikosrpstva, takozvana SPC sve više u javnosti širi praznovjerje, srednjevjekovno mračnjaštvo i stimuliše sujevjerje kod zavedenih i religijski nepismenih simpatizera

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 15. IX. 2023… 17: 58… BALŠA Knežević- MRAK KVAZIVJERSKE ZATUCANOSTI: Sve više dokaza da je takozvana SPC potpuno odstupila od hrišćanstva i pravoslavlja… (foto, video)

Najnoviji slučaj koji dokazuje ovu tvrdnju desio se nedavno, uoči finala teniskog turnira US Open, gdje je igrao srpski teniser Novak Đoković.

Piše: Balša Knežević

Regionalna, ali i svjetska javnost iz dana u dan dobija sve više dokaza koji idu u prilog tvrdnji da je takozvana Srpska pravoslavna crkva (SPC), potpuno odstupila od hrišćanskih i pravoslavnih načela.

Takođe se pokazuje da je potpuno opravdano što je sve više istini privrženih ljudi, nazivaju onako kako to činjenično stanje nalaže – svetosavska sekta (SS).

Odavno je poznato, a i na mnoštvu dokaza zasnovano stanovište, da takozvana SPC nije hrišćanska organizacija, već parapolitička sekta, inspirator zločina, ratnohuškanja i glavna obavještajno-propagandna karika u širenju militantnog velikosrpskog nacionalizma.

Međutim, osim toga što je parapolitička organizacija koja se odrekla izvorne vjere i potpuno posvetila širenju mržnje, podjela i velikosrpstva, takozvana SPC sve više u javnosti širi praznovjerje, srednjevjekovno mračnjaštvo i stimuliše sujevjerje kod zavedenih i religijski nepismenih simpatizera.

Najnoviji slučaj koji dokazuje ovu tvrdnju desio se nedavno, uoči finala teniskog turnira US Open, gdje je igrao srpski teniser Novak Đoković.

Dva službenika SS održala su ritual ’’krvi i tla’’, takozvani moleban, da bi stimulisali Đokovića. Oni su pod okriljem mraka kao simbola srednjevjekovnog mračnjaštva, pred desetinama prisutnih, izvodili nešto što je najviše ličilo na pagansku bajalicu.

”Još se molimo da gospod bog da blagoslov svoj na slugu božijeg Novaka’’, poručio je jedan od službenika svetosavske sekte u toku mračnog, idolopokloničkog rituala ’’krvi i tla’’.

Kolike su razmjere sujevjerja i hule na hrišćanskog i pravoslavnog Boga od strane službenika SS, najbolje govore redovi iz Jevanđelja po Mateju u kojima je navedeno kada se i kako upražnjavaju molitve.

Ostrog, 21. januara 2022. – fotografija niske rezolucije – Mitropolija crnogorsko primorska objavila je na svojoj fejsbuk stranici fotografiju Nova Djokovica u manastiru Ostrog. FOTO TANJUG/ STR/ bg

Matej 6.

  1. I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemjeri, koji rado po sinagogama (danas crkvama, manastirima, hramovima) i na raskršću ulica stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaista vam kažem: Primili su platu svoju.
  2. A ti kada se moliš, uđi u klijet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti, i Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno.
  3. A kada se molite, ne praznoslovite kao neznabošci, jer oni misle da će za mnoge riječi svoje biti uslišeni.

Ritual kakav je gore naveden, predstavljaja školski primjer praznoslovljenja i direktnog kršenja jevanđeljskog učenja od strane službenika SS. Jer uzvišeni institut pravoslavne molitve svodi na puko praznoslovljenje za pomoć teniseru da dobije meč. Pošto su ovakvi bogohulni rituali učestala pojava u takozvanoj SPC, sasvim je jasno da se radi o mračnjačkoj, antihrišćanskoj organizaciji koja stimuliše sujevjerje, praznovjerje, vjersku zatucanost i neznanje. 

Čitaj još:   Hronično ste umorni, a možda je problem u ovome... (foto)

To je još jedan dokaz sektaškog i antihrišćanskog karaktera takozvane SPC, koja zahvaljujući tajnim službama, korumpiranim političarima, kriminalcima i zavedenim članovima uspjeva da se održi kao crkva.

Fanatični pripadnici takozvane SPC izvode paganski ritual ”kri i tla”

Nesporne podudarnosti svetosavlja i sektašenja

Portal Aktuelno već godinama iznosi neosporne argumente da nazivanje organizacije koja se vodi pod akronimom SPC ”svetosavskom sektom”, nije puko etiketiranje, već nominalna kategorizacija iza koje stoje nesporne činjenice.

Prema društveno usvojenoj definiciji, sekta (lat. secta i lat. sequi) je izdvojena ili zatvorena grupa ljudi koja čvrsto slijedi svoja uvjerenja, najčešće religijska ili mistična.

Sekta se najčešće formira nasuprot osnovnoj grupi iz koje je potekla, razvijajući učenje, odnosno mističnu dogmu, koja je po uvjerenju njenih članova ispravnija u odnosu na učenje osnovne grupe. Članovi sekte obično imaju čvrstu organizaciju i jedinstvene obavezne rituale.

Samim apriori uvidom u društveno usvojenu definiciju sekte i sektašenja, postaje jasno da postoje nepobitne podudarnosti između svetosavlja, koje u Crnoj Gori zastupa takozvana SPC i sektašenja.

Svetosavlje kakvo je zastupljeno u Crnoj Gori, ima sve karakteristike izdvojene i zatvorene grupe koja funkcioniše po principu zilotizma i ima svoje jasne političke ciljeve. Kao takva ova dogma, osim što zadovoljava prvi uslov da bude svrstana u kategoriju sekti, automatski ispunjava i drugi uslov – da je formirana nasuprot osnovnoj grupi iz koje je potekla– hrišćanskoj i pravoslavnoj grupi vjerskog učenja.

Da agresivno, političko svetosavlje koje zastupa organizacija koja se vodi pod akronimom SPC nema nikakve veze sa pravoslavljem i hrišćanstvom dokazali smo u prethodnim tekstovima, koje možete naći na ovim linkovima:

Svetosavska crkva u službi antihrista (1): “Što me kušate, licemjeri”

Svetosavska crkva u službi antihrista (2): “Ocem svojim ne zovite nikoga na zemlji, jer je u vas jedan Otac, na nebesima

Svetosavska crkva u službi antihrista (3): “Vidiš trun u oku brata svoga, a brvno u oku svome ne osjećaš”

Svetosavska sekta u odnosu na državu

U tekstovima koji se nalaze na gore navedenim linkovima nedvosmisleno je dokazano da takozvana SPC krši gotovo sve postulate jevanđeljskog učenja koji su osnova hrišćanstva i zasniva se na iskrivljenoj verziji vjersko-političkog  fanatizma inspirisanog nacionalizmom i neočetništvom.

Proglašavaju za sveca osobu koja je podržala genocid u Srebrenici

Ova organizacija takođe nije registrovana u državi Crnoj Gori, pa prema svim zakonima  reciprociteta, takozvana SPC je strano tijelo i od države mora biti tretirana kao nepriznata parapolitička organizacija koja funkcionište mimo svih zakonskih propisa i institucija.

Takozvana SPC takođe ima tendenciju da funkcioniše po sopstvenim zakonima i pravilima koja će, za njene funkcionere, biti iznad državnih zakona, što su priznali kada je lider ove organizacije Porfirije Perić izjavio da će takozvani temeljni ugovor, koji je na prevaru potpisan prije godinu, ”biti iznad lokalnih zakona”.

Dakle, ako takozvana SPC ne priznaje državu i želi da bude iznad njenih zakona, po automatističkom reciprocitetu ni država ne priznaje tu organizaciju. To je veoma važan segment da bi jedna organizacija bila proglašena sektom.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: VELIKOSRPSKI PEČAT NA CRNOGORSKOM RASKOLU- Beograd preko SVETOZARA Marovića pokušava da izbriše CPC... (foto)

Ritualni kriterijumi

Što se tiče kriterijuma da članovi sekte obično imaju čvrstu organizaciju i jedinstvene obavezne rituale, takozvana SPC to takođe ispunjava. Ritualna posvećenost njihovih članova i čvrsta organizacija lako su bili uočljivi u toku političkih litija koje su vođene 2020. godine, kada su u čvrsto organizovanoj hijerarhiji pripremane političke litije koje su slijedile ritualne običaje neočetničke ideologije ”krvi i tla”.

Koliko su članovi i simpatizeri SS fanatično odani praznovjerju, najbolje nas je uvjerio video sa početka teksta gdje je ispoljena esencija jevanđeljskog praznovjerja.

Jer koristiti pravoslavni ritual molitve da bi se u nekom sumanutom, sujevjernom smislu pomogao sportista da ostvari željeni rezultat, je čisti sektaški, čak i crnomagijaški cermonijalni princip.

Ispunjeni svi kriterijumi za proglašavanje SPC za ”svetosavsku sektu”

S obzirom da sekta funkcioniše mimo zakonskih propisa neke države, i to kao nezavisna cjelina koja ima svoje zasebne zakone i rituale, jasno je da takozvana SPC ispunjava sve kriterijume da bude proglašena sa ”svetosavsku sektu”.

Takođe, gore navedeni argumenti ukazuju da takozvana SPC dogmatski potpuno odudara od hrišćanstva i pravoslavlja, pa je i taj argument za proglašenje sektom ispunjen.

Na kraju treba još pomenuti da je lice po kojoj je doktrina ”svetosavske sekte” dobila ime – Rastko Nemanjić, alijas Sveti Sava, klasičnom  korupcijom dobio svoju crkvenu titulu. Godine 1219. Nemanjić je kupio priznanje Žičke arhiepiskopije od nikejskog cara i Vaseljenskog patrijarha koji se u doba krstaških ratova sklonio u Nikeju. Tada je samo Rastko Nemanjić proglašen arhiepiskopom i dobio alterego Sveti Sava.

Sve ostale priče o viševjekovnom trajanju takozvane SPC su čista laž.

izvor aktuekno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more