IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BUREK NAJBOLJE OSLIKAVA U KAKVOM STANJU JE DRŽAVA… (foto, video)

Svugdje poskupljenje, sve je poludilo kazala je jedna građanka Sarajeva anketa o poskupljenjima. Nije ništa rekla što već ne znamo i na tu informaciju smo navikli, ali kada „osjetimo na koži“, onda shvatamo ozbiljnost situacije…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, vijesti, četvrtak, 15. IX. 2023… 12: 58… BUREK NAJBOLJE OSLIKAVA U KAKVOM STANJU JE DRŽAVA… (foto, video)

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juni 2023. iznosila je 1.262 KM, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM

Tako je i sa cijenama koje divljaju u Bosni i Hercegovini, a najbolji indikator tome dešava se kada „računicu bacimo na papir“.

Tako je i sa cijenama koje divljaju u Bosni i Hercegovini, a najbolji indikator tome dešava se kada „računicu bacimo na papir“.

Kroz primjer bureka pokušat ćemo slikovito prikazati naše stvarno stanje u društvu, „porast“ plaća i „smanjenje“ nezaposlenosti.

Screenshot

Znamo da je cijena jednog bureka danas 3 KM. Ako bi četveročlana porodica svaki dan jela burek, jedan obrok bi koštao 12 KM. To bi značilo da dnevno toj porodici je potebno 36 KM.

Za mjesec dana porodici je potrebno 1.116 KM ako bi jeli za obrok samo burek, bez jogurta ili bilo čega drugog. To je već luksuz, da se malo našalimo.

Čitaj još:   PADAĆE U BOSNI I U HERCEGOVINI…: Kad se vrijeme mijenja...

Prema posljednjim podacima, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u prvom polugodištu 2023. godine iznosila je 1.262 KM.

Prema dostupnim podacima, više od polovine zaposlenih u BiH prima platu nižu od prosječne zbog čega dolazimo do jednostavnog zaključka da više od pola stanovnika Bosne i Hercegovine nema ni za burek!

POTROŠAČKA KORPA 3.322,90 KM

Ilustracija

Ako ni prethodno pojašnjenje nije dovoljno onda iznos potrošačke korpe Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će potvrditi i crniji scenario.

Sindikalna potrošačka korpa u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec august 2023. godine iznosi 3.322,90 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juni 2023. iznosila je 1.262 KM, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 37,98 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 17,94 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Dok nadležne institucije po nama uriniraju uzimajući novac iz naših ionako praznih džepova, ministar „za sve poslove“ nas ubjeđuje da pada kiša. (E.Fejzović)

Čitaj još:   SRAMOTA: Edis pred kamerama, ispipao Draganu, grizao, hvatao a onda tvrdio i da nisu imali neku vrelu akciju... (foto i video)

BONUS VIDEO; Boşnak burek tüm durumlar için bir tarif

izvor HAYAT.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more