IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POLICIJA TESTIRALA PROHODNOST TUNELA U CENTRU PODGORICE: Specijalac kroz tunel ispod Vrhovnog suda, dopuzao u sud… (foto, video)

Policajac je, istovremeno, kamerom uspio da snimi taj, 30 metara dugi podzemni prolaz, kojim je šestero, za sada, nepoznatih osoba spojilo podrume privatne i zgrade Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda u centru Podgorice…

PODGORICA: Crna Gora, Cna Hronika, vijesti, četvrtak, 15. IX. 2023… 18: 58… POLICIJA TESTIRALA PROHODNOST TUNELA U CENTRU PODGORICE: Specijalac kroz tunel ispod Vrhovnog suda, dopuzao u sud… (foto, video)

Pripadnik Specijalne policijske jedinice danas se provukao kroz tunel koji je iskopan u privatnom stanu u podrumu zgrade u Njegoševoj ulici i koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici…

Autor Radmila Grbić

Libertasu je svw to ispričao jedan od policijskih službenika, koji je uključen u istragu, koja je pokrenuta nakon što je juče, jedan sat nakon ponoći, otkriven tunel u depou Višeg suda u Podgorici.

Danas ispred zgrade u kojoj je ulaz u tunel Foto: Libertaspress/Savo Prelević

“Istina, kolega specijalac je vitkije građe. Gojazni ne bi mogli proći tim tunelom”, rekao je taj policajac.

Tunel je, kaže, čitavom dužinom obložen drvenim podupiračima, koji su dodatno ojačani pur-pjenom.

“To se nije moglo završiti u kratkom periodu. Kako su uspjeli da pogode pravi izlaz do depoa, vidjećemo “, rekao je Libertasu sagovornik iz policije.

Jedina zvanična informacija koju su nadležni danas naveli je da je utvrđeno da je u iskopavanju tog tunela učestvovalo šestoro ljudi.

“Preduzimaju se intenzivne aktivnosti na identifikaciji tih šest osumnjičenih”, saopšteno je danas nakon sjednice Biroa za operativnu koordinaciju kojom je rukovodio ministar pravde, Marko Kovač, ujedno i koordinator biroa.

Otvor tunela u depou suda Foto: Vlada Crne Gore

Nedugo potom, prema nezvaničnim informacijama Libertasa, policija je u blizini Podgorice, u mjestu Botun, pronašla kombi, koji su, navodno, koristili osumnjičeni. Kombi je imao registarske oznake Tuzi.

“Više komada oružja, za koje se sumnja da je korišćeno za izvršenje krivičnih djela, nestalo je iz depoa Višeg suda u Podgorici”, rečeno je jutros Libertasu.

Niko od nadležnih i dalje ne zna tačan motiv obijanja sudskog magacina u kojem se čuvaju brojni dokazi iz krivičnih postupaka – droga, oružje, eksploziv, spisi…

Čitaj još:   PODRŠKA UKRAJINI: U Beogradu uništen mural posvećen Vladimiru PUTINU... (foto)

“Krađa tih dokaza, bjekstvo ili ubistvo nekog od pritvorenika prilikom njegovog boravka u Višem sudu u Podgorici, neki su od mogućih motiva prokopavanja podzemnog tunela”, kazali su Libertasu upućeni u istragu.

Kombi koji je danas pronađen Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Neprimijećeno iskopali 30 metara

Niko od nadležnih ne zna ni kako je neprimijećeno proteklo iskopavanje oko 30 metara dugog tunela, kojim su, prema posljednjim zvaničnim informacijama, šestoro osumnjičenih povezali podrume privatne i zgrade Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda u samom centru Podgorice.

Forenzičari su i danas izuzimali tragove. Pored ostalog, pretresali su i šut koji je pronađen u privatnom stanu u kojem je probijen tunel.

“Ništa još nemamo, vještačimo tragove”, nezvanično su kazali Libertasu u Osnovnom državnom tužilaštvu, koje je juče formiralo predmet povodom događaja u Višem sudu.

I dok predstavnici Vlade odgovornost za iskopavanje tunela svaljuju na čelnike suda, iz sudskih institucija odgovaraju da je bezbjednost u rukama Vladinog sektora.

“Nije nam svejedno. Kroz taj tunel mogao je neko da doturi eksploziv i da nas sve digne u vazduh”, rekao je danas jedan od zaposlenih u sudu.

Ni oni nijesu čuli nikakvu neobičajenu buku, kao ni nekoliko stanovnika zgrade, u čijem podrumu je pronađen otvor tunela.

Forenzičari u stanu Foto: Libertaspress/Savo Prelević

“Nikakvu neobičnu situaciju nijesmo primijetili, a što smo rekli i policajcima. Prije nekoliko noći sam vidio da neko iznosi crne vreće iz ulaza. Možda je to bila zemlja iz tunela, a možda i obično smeće”, ispričao je Libertasu jedan od stanara tog dijela grada.

Čitaj još:   ''Gdje ste miševi koji ste DIJANI LIZALI CIPELE'': Pita policajac...

Njegov komšija pretpostavlja da je tunel probijan tokom dana.

“Tada je veća buka u ovom dijelu grada, što zbog velikog broja ljudi, što zbog saobraćaja. Svakako, nikakve mašine se nijesu čule, osim ove koje rade na zgradi suda”, rekao je on.

Tako je bilo i danas. Uprkos istrazi i velikom broju policajaca, radnici su neometano rekonstruisali fasadu zgrade u kojoj su sjedišta Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda. O radovima na fasadi i krovu zgrade Vrhovni sud je obavijestio javnost 5. jula.

Da li su tada počeli i radovi pod zemljom, niko ne zna.

BONUS VIDEO: DNEVNIK: Tunel od 30 metara prokopan do depoa Višeg suda

izvor Libertas press.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more