IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI DAN, NOVI SKANDAL U REŽIJI PREMIJERA: Dritan ABAZOVIĆ, zgazio ustavne nadležnosti i preuzeo istragu o rupi u Višem sudu… (foto, VIDEO)

To je isto kao da tužilaštvo vodi obrazovnu i penzionu politiku. Novi dan, novi udruženi napor u obesmišljavanju institucija, urušavanju povjerenja u njih i zatiranju demokratije i koncepta podjele vlasti.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 15. IX. 2023… 18: 58… NOVI DAN, NOVI SKANDAL U REŽIJI PREMIJERA: Dritan ABAZOVIĆ, zgazio ustavne nadležnosti i preuzeo istragu o rupi u Višem sudu… (foto, video)

Danas je održan sastanak Vijeća za nacionalnu bezbjednost kojim predsjedava premijer Abazović. Nakon sastanka, premijer se obratio novinarima.

Foto: Vlada Crne GoreFoto: Vlada Crne Gore

Po ko za koji put, premijer je izašao van svojih ustavnih nadležnosti. Po ko zna koji put, imitirao je predsjednika Srbije, koji je u našem sjevernom susjedu i policajac i premijer i ministar spoljnih poslova i ministar vojni, a i sendvič – majstor.

Ominpotentni  Abazović, koji je jedan dan Šerlok Holms koji rješava slučaj novog Baskervilskog psa što kopa rupe po podrumima podgoričkih sudova, drugi dan neformalni šef crnogorske bofl- kopije MI6, a treći dan slijepi putnik u delegaciji za Njujork, te govornik u Ujedinjenim nacijama, po ko zna koji put je zgazio nadležnosti tužilaštva i oteo istragu u slučaju „tunel u Višem sudu“.

Abazović: „Brzo ćemo riješiti slučaj“. Ko je to „mi“, na koga premijer misli? Varvari? Rotari klub Ulcinj? Šahovski klub Zabjelo? Masoni? Anonimni alkoholičari? Premijerova viber grupa? Ili, možda, pod „mi“ premijer misli–  vlada?

Da podsjetimo: vlada se ne bavi rješavanjem „slučajeva“. To rade istražni sudija i tužilac. Koji daje nalog policiji– šta da rade.

DRITAN Abazović sa tim nema ništa. Kada je Abazović doveo delegaciju na mjesto zločina u Višem sudu i tamo (namjerno ili ne) uništio dokaze, bilo je to kao da se desi ubistvo i na mjesto zločina umjesto tužioca i policije stigne premijer sa kamerama, pa saopšti kako će istraga biti vođena i ko će biti kriv. Doslovce tako.

Čitaj još:   BRAVO za Sedmu crnogorsku brigadu: Razbili su ‘gvozdeni’ četnički puk Pavla Đurišića avgusta 1944. na Krnovu... (1) (foto, video)

Vlada je izvršna vlast. Skupština zakonodavna. Pravoduđe – sudska. Odvojenost vlasti, a pod tim se, između ostalog misli na to da premijer ne kontroliše tužioce i sudije, i da on sa njima nije „mi“, od vitalnog je značaja za demokratiju. Gdje nema toga, nema demokratije. A u Crnoj Gori, eto, očito nema.

Abazović koji vodi istragu u podrumu Višeg suda jednak je skandal kao da tužilaštvo vodi penzionu i obrazovnu politiku. I to svakome, pa i Abazoviću i njegovim klimoglavima, mora biti jasno.

Premijer se tu ne zaustavlja. Nego daje sugestije zaposlenima u sudu, kao da oni čiste apartmane kod njega: „Nema niko zakonsku obavezu, ali moja preporuka je, da bi makli sumnju sa sebe, da zaposleni iz Višeg suda, počevši od predsjednika, odu na poligraf. To je moja prijateljska sugestija“.

Još jednom: sveti demokratski princip tri odvojene grane vlasti. Kada premijer sudijama preporučuje poligraf, to je isto kao da sudije premijeru preporuče da ode na poligraf i odgovori na pitanje vezana za „slučaj 21 milion“. I tako makne svaku sumnju sa sebe.

Da bi bilo kristalno jasno: to što je premijer Abazović predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, ne daje mu nikakve ingerencije nad tužilaštvom i sudovima, još manje ingerenciju da vodi istrage. Premijerova ambicija je, i to je posve jasno: Abazović te tuži, Abazović ti sudi. Ali čak i demokratija sa tunelom i promajom što bije u krsta, kakva je crnogorska, nije toliko prsla da bi to bilo moguće.

Da premijer ne bude sam u svojim naporima koji vode ka obesmišljenju i srozavanju institucija države Crne Gore, pobrinula se sutkinja Kovačević, zaposlena u, pogađate, Višem sudu. Ona je pred televizijskim kamerama rekla:

„Svjesno nijesmo htjeli da govorimo da li to oružje pripada bilo kojoj organizovanoj kriminalnoj grupi. Zato što će advokati koji brane optužene iz organizovanih kriminalnih grupa zahtijevati u svakom predmetu da se traži dodatno vještačenje“.

Čitaj još:   ADEM, SE VRAĆA U ITALIJU: Oglasio se i Mirsad Jahović...

Ono što je rekla Kovačević je bizarno. Ako su kramp– delije iskopale tunel u Višem sudu, Kovačević je bacila istina-bombu (truth bomb) na njega. Sutkinja Višeg suda saopštava da sud svjesno krije podatke od advokata, da oni ne bi tražili ono što po zakonu imaju pravo. Sutkinja ne saopštava informacije advokatu da ovaj ne bi iskoristio pravo koje mu je dato zakonom. Na taj način sutkinja i sud ukidaju pravo na pravično suđenje.

Poslije rečenog, hajde ti znaj, možda taman slijedi da Dritan obuče togu i sudi u Višem sudu. (CdM)

BONUS VIDEO: Ko je i zašto prokopao tunel do Višeg suda u Podgorici

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more