IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DETALJI ISTRAGE O ,,TAJNOM TUNELU“: JESU- NIJESU ,,RUDARI“ DOŠLI IZ ALBANIJE- Od 19 komada ukradenog oružja, dva su ,,škaljaraca“, a jedan ,,kavčana“… (foto, video)

Premijer DRITAN Abazović tvrdi mnogo podataka prikupljeno u kratkom roku bez pomoći međunarodnih partnera, u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu saslušani predsjednik suda i još nekoliko službenika…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 16. IX. 2023… 12: 18… DETALJI ISTRAGE O ,,TAJNOM TUNELU“: JESU- NIJESU ,,RUDARI“ DOŠLI IZ ALBANIJE- Od 19 komada ukradenog oružja, dva su ,,škaljaraca“, a jedan ,,kavčana“… (foto, video)

sada sa sigurnošću može konstatovati: nalogodavac ovog posla nije organizovao prokopavanje tunela da bi iz depoa uzeo nekoliko komada oružja, pravi motiv ove akcije tek treba da se otkrije

Od 19 komada ukradenog oružja, dva su ,,škaljaraca“, a jedan ,,kavčana“

Prema informacijama Pobjede, dva pištolja nestala su iz predmeta gdje je prvooptuženi pripadnik škaljarskog klana, dok je jedan pištolj ukraden iz spisa predmeta protiv ,,kavčana“.

Podatak da je jedan od ukradenih pištolja oduzet od Nikšićanina Radovana Mujovića, a ostala dva od Janka Vukadinovića iz Podgorice ruši ,,nezvanične informacije od izvora bliskih istrazi“ objavljene u medijima da su ,,rudari“ prokopavali kanal do depoa Višeg suda samo za račun ,,kavčana“.

Iako je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost kazao da je ,,veoma zadovoljan“ radom policije i tužilaštva u vezi sa iskopanim tunelom i provalom u depo Višeg suda u Podgorici, informacije kojima Pobjeda raspolaže ukazuju da se dosadašnja istraga- koja se prvobitno bazirala na ,,saznanjima“ da iza svega stoji kavački kriminalni klan koji je angažovao pomagače iz susjedne Albanije- nakon analize prikupljenih tragova okrenula u drugom pravcu, te da još nijesu poznati stvarni motivi ni identiteti izvršioca i nalogodavaca senzacionalne kriminalne akcije.

Ipak, odlazeći premijer je javno iskazao optimizam, napominjući da su se ,,obavezali da ne govore o detaljima i dokazima“ koji su im prezentovani tokom sjednice.

– Iz sata u sat se mijenja situacija u našu korist, imamo više podataka nego što je bilo ko očekivao u tako kratkom roku – kazao je Abazović ne nagovještavajući zbog čega je bilo potrebno da dramatično govori o satima istrage.

ORUŽJE ,,KAVČANA“, ALI I ,,ŠKALJARACA“

Sudeći prema saznanjima Pobjede, ipak je došlo do nekih tragova koji su negirali dosadašnje tvrdnje direktora Uprave policije Nikole Terzića, kao i medija kojima su dostavljane informacije da iza svega stoje pripadnici kavačke organizovane kriminalne grupe koji su, navodno, tragali za oružjem koje im je u istragama oduzeto.

To pokazuju i podaci do kojih je naš list došao: od 19 komada oružja koji su iznijeti iz depoa Višeg suda u Podgorici prošlog vikenda, tri su bili dokazi Specijalnog tužilaštva u predmetima koji se vode protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.

Kako nam je nezvanično saopšteno, dva komada oružja nestala su iz predmeta gdje je prvooptuženi pripadnik škaljarskog klana, dok je jedan pištolj iz spisa predmeta protiv ,,kavčana“.

Podatak da je jedan od ukradenih pištolja oduzet od Nikšićanina Radovana Mujovića, a ostala dva od Janka Vukadinovića iz Podgorice ruši ,,nezvanične informacije od izvora bliskih istrazi“ objavljene u medijima da su ,,rudari“ prokopavali kanal do depoa Višeg suda– samo za račun kavčana.

Podsjećamo, Mujović slovi za visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana i vođu 23-člane kriminalne organizacije optužene za niz teških krivičnih djela dok se Vukadinović visoko kotira u suprotstavljenom škaljarskom klanu.

Podatak o vlasništvu nestalih pištolja ruši još jednu od brojnih pretpostavki: da je ,,rudare“ posebno interesovao predmet visokopozicioniranog ,,kavčanina“ Slobodana Kašćelana koji je, kako je saopšteno Vijestima, navodno bio više ispreturan od ostalih, iako od Kašćelana nije oduzeto oružje.

Pobjeda saznaje da su iz depoa uzeti noviji pištolji i, vrlo je moguće, da je ovo oružje ,,rudarima“ tunela bilo jedini trofej uspješno okonačanog rada na kraju tunela.

Jedno se sa sigurnošću može tvrditi, čak i prije okončanja istrage: nalogodavac ovog posla nije organizovao prokopavanje tunela da bi iz depoa uzeo nekoliko komada oružja koji su tu kao dokazi pohranjeni nakon vještačenja.

Za ovako rizičan, a profesionalno odrađen posao provale u depo Višeg suda, svakako su bili mnogo veći motivi od krađe nekoliko pištolja.

JESU- NIJESU ,,RUDARI“ DOŠLI IZ ALBANIJE

Iako se juče nagovještavalo da će se, za manje od 24 sata, znati ko su ,,rudari“, njihov identitet nije poznat.

U četvrtak je objelodanjeno da se istragom došlo do podataka na osnovu kojih se šest osoba sumnjiči za prokopavanje tunela. Pobjeda saznaje da je pregledom video-nadzora policija došla do šest osumnjičenih kopača te da je za četvoricu moguće napraviti neku vrstu foto-robota.

Čitaj još:   FIFA istražuje, ko je dozvolio NUSRETU turskom kuharu da dodirne “boginju” TROFEJ na SP... (foto, video)

Policija je tog dana u zetskom selu Botun pronašla kombi tuzanskih tablica koji su osumnjičeni koristili za potrebe prokopavanja tunela. Sve je to navelo – nakon saslušanja vlasnika stana i informacije da je žena koja je iznajmila prostor imala lažni identitet – neke medije da objave, pozivajući se na ,,pouzdane policijske izvore“, da su ,,rudari“ došli iz Albanije.

Juče je to naglo – demantovano. Portal RTCG, pozivajući se na izvor iz bezbjednosnog sektora, objavio je da šest osoba osumnjičenih za kopanje tunela od privatnog stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda – nijesu iz Albanije.

Pozivajući se na interes istrage, naveli su i da njihovi izvori ,,nijesu željeli da saopšte odakle su osumnjičena lica, ali su istakli da je sasvim izvjesno da nijesu iz Albanije“. Prema pisanju ovog portala Uprava policije zna gdje su osumnjičena lica, kao i da će preduzimanje daljih koraka zavisiti od policijske i istražne taktike.

Ostale su, makar dvije, nepoznanice nakon ,,ekskluzive“ Javnog servisa. Kako crnogorski istražitelji na osnovu snimka mogu znati da ,,rudari“ nijesu albanski državljani? I još intrigantnije: ukoliko policija ,,zna gdje su osumnjičena lica“– zbog čega nijesu privedena?

Pet dana istrage, čini se– uz ogradu da se detalji svakako kriju od javnosti – da još ima mnogo pitanja na koje istraga nema odgovore.

SASLUŠANJA

Provala u depo Višeg suda poslužila je određenim državnim zvaničnicima i političarima za prepucavanja, prebacivanja odgovornosti i mnogobrojne pretpostavke zašto je tunel prokopan.

U okviru istrage prokopavanja tunela i upada u depo Višeg suda u Podgorici je juče, u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, saslušan i predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić.

On je naveo da je pred tužiocem ispričao ono što je u utorak saopštio na pres konferenciji. Otkrio je novitet: da su većina zaposlenih u Višem sudu prošla poligrafsko ispitivanje i za sada otklonio mogućnost da je neko iznutra pomogao upad u depo Višeg suda.

Savić je kazao da se on ne protivi testiranju na poligrafu, uz napomenu da treba imati u vidu validnost takvih dokaza na sudu, jer oni više služe da se usmjeri istraga.

Prve informacije o indicijama koje ukazuju da je depo Višeg suda obijen pojavile su se u ponedjeljak, a već narednog dana,predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić je na pres konferenciji saopštio da je konstatovano da su stvari smještene u depou suda ispreturane.

Tog dana Pobjeda je otkrila da nije policijska pretraga otkrila ,,rupu u zidu“ depoa, već službenice Višeg suda tokom popisa, kada su – sat iza ponoći i tražeći odakle struji vazduh u prostoriji gdje nema klime – iza police sa registratorima, otkrile rupu u zidu i tunel koji je vodio do zgrade preko puta.

– Prilikom vršenja popisa pronašli smo na dobro sakrivenom mjestu u prostoriji, gdje se nalazi na desetine hiljada predmeta, otvor. Taj otvor je bio takvih dimenzija da je morao biti pravljen značajan vremenski period. Dimenzije otvora tunela i onoga što se vidi u njemu ukazuju da je to nešto što nije rađeno na brzinu i bez tehničke podrške – pojasnio je Savić u utorak.

Ljumović: Promaja bije iz tunela, a ne znamo odakle nam duva

– Promaja bije iz tunela, a ne znamo odakle nam duva, dok se čelnici Vlade i MUP-a igraju kviza i svakodnevno lansiraju nove teorije, kazao je potpredsjednik Liberalne partije Aleksandar Ljumović.

Kako je dodao, na toj vjetrometini predsjednik države lijepi etikete medijima, konkretno Pobjedi, koja ga je sučelila sa problematičnim i dokumentima poduprijetim izvozom oružja.

– Umjesto da konkretno odgovori, on puca po medijima. Pritom SDT po službenoj dužnosti još uvijek ništa ne preduzima. I ta je priča skopčana sa bezbjednosnim sektorom, samo što je, makar prema publikovanim informacijama, i tada čišćeno u tom sektoru da bi dozvola za oružje ugledala svjetlo dana. Odnosno, sklonjen je onaj ko to nije odobrio, kazao je Ljumović.

Podsjetio je da je tehnički premijer Dritan Abazović sklonio Sava Kenteru sa čela ANB-a kada je ,,načeo“ ruske kadrove u našem diplomatsko/bezbjednosnom sektoru i u momentu kada je ANB u saradnji sa partnerskim službama razotkrila šeme sa švercom cigareta.

Čitaj još:   VIŠE Stotine ljudi izašlo da podrži Đilasa i njegovu porodicu... (foto)

-Kad sve to posložite, pitanje je ko se ovdje pokušava praviti blesav, ili treba da se žalimo da nas je sve ubila promaja iz tunela pravde koji prijeti da nam od države ,,ostanu samo dugmići“. I da ne zaboravimo, kao šlag na torti, N. N. lice je ukralo djelovodnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore i to djelovodnik predmeta građevinske inspekcije, naveo je Ljumović.

Vučković tražila pojačano obezbjeđenje zgrade Vrhovnog suda zbog renoviranja, obavještajni sektor – nije reagovao

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković pisala je početkom jula Upravi policije i obavijestila ih da počinje rekonstrukcija objekta u kojem su sjedišta Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, te tražila saradnju pri kontroli osoba koje obavljaju radove, kao i pojačanu bezbjednost unutar i izvan zgrade.

U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, Vučković se obraća pomoćniku direktora policije Milošu Rakonjcu.

– Imajući u vidu da će se izvoditi radovi, između ostalog na krovnom i fasadnom omotaču objekta, molimo Vas za saradnju u vidu kontrole lica koja će obavljati radove i pojačanu bezbjednost u i izvan zgrade. Nije planirana promjena režima ulaska u zgradu na glavni ulaz, kojem pristupaju građani – navedeno je u dopisu Vučković.

Činjenica da je dva mjeseca kasnije otkriven tajni tunel koji je vodio do depoa Višeg suda ukazuje da u Upravi policije nijesu preduzeli pojačane mjere. Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost ovaj detalj je – ignorisan.

Da li su međunarodni partneri okrenuli leđa?

Nekako je ,,ispod radara“ promakla informacija koju je juče, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, saopštio premijer Dritan Abazović.

– Osnovno državno tužilaštvo Podgorica, Uprava policije i ANB na ovom slučaju rade bez podrške međunarodnih partnera – otkrio je Abazović, bez daljeg obrazloženja zbog čega međunarodne partnerske službe nijesu uključene u istragu.

Ostalo je nejasno: da li iz Crne Gore nije bilo poziva, ili su međunarodni partneri okrenuli leđa?

U ovakvim slučajevima – kada je sasvim sigurno da je riječ o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi, kada je izvjesno da su imali, prije nego su se odlučili za poduhvat kopanja tunela, arhitektonsku šemu zgrade Višeg suda, ali i šemu strujnih instalacija– logično je pretpostaviti da je u svemu bilo elemenata inostranog kriminalnog faktora.

Ne samo kod angažovanja radne snage, već i zbog prirode ,,posla“ kojim se bave organizovane kriminalne grupe: riječ je o međunarodnom kriminalu, bez obzira da li je riječ o švercu narkotika, cigareta ili nečega drugog.

Izvjesno je, takođe, da je kompletan crnogorski bezbjednosni sektor zakazao, da nije bilo obezbjeđenja važnih državnih institucija, kao i da je zatajila kontraobavještajna dejaltnost i ANB-a i Ministarstva unutrašnjih poslova koja je dovela do, do sada neviđenog, skandala – otkrića da su nepoznate osobe, po nalogu nepoznate grupe, više od dva mjeseca kopaje tajni tunel u prostoru koji bi trebalo da bude najbezbjedniji dio državne teritorije Crne Gore.

Nakon svega, Abazović je samo lakonski napomenuo da međunarodni partneri nijesu uključenu u istragu o djelovanju međunarodnih kriminalnih grupa.

Logično, zar ne, ili bi, ipak, trebalo tražiti zvanične odgovore od crnogorskih zvaničnika? (D. Đ.– A.R.)

BONUS VIDEO: NAČISTO: Tunelom do Višeg suda: Ko kopa rupu crnogorskom pravosuđu?

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more