IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOGATI BOSANAC OSVAJA EVROPU: Preuzeo španskog diva, “KONJIC” rodni grad ne zaboravlja… (foto)

Članica Lura grupe, hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS, početkom septembra preuzela je vlasništvo nad španskom firmom Mabo Farma...

KONJIC: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 17. IX. 2023… 10: 58… BOGATI BOSANAC OSVAJA EVROPU: Preuzeo španskog diva, “KONJIC” rodni grad ne zaboravlja… (foto)

Vlasnik je “Lura grupe” u čijem se sklopu nalazi nekoliko kompanija iz Hrvatske i Švicarske…

Kompanija PharmaS u vlasništvu je Luke Rajića rođenog u Konjicu. Zbog toga je vijest o ovoj velikoj akviziciji odjeknula u našoj zemlji.

Mabo Farma je najbrže rastuća generička kompanija u Španjolksoj s više od 200 proizvoda u portfelju, uglavnom lijekova na recept, ali i onih bezreceptnih, te dodataka prehrani. Ta farmaceutska kompanija sa sjedištem u Madridu ostvaruje godišnji prihod od oko 35 miliona eura s više od 70 zaposlenih.

Rajić već više od dvije decenije donira značajna sred stva za razne projekte u opštini Konjic (od donacija bolnicama i vjerskim objektima, pa sve do muzičkog centra) kako bi pomogao razvoju i kreiranju što boljeg života stanovnicima ove općine.

Za Rajića se ranije pisalo da je jedan od najbogatijih Hrvata ali i Švicaraca. Karijeru je, kako su ranije pisali regionalni mediji, započeo kao prodavac na pijaci, prvu prodavnicu je otvorio u kući dede fudbalera Darija Šimića, a danas ima bogatstvo vrijedno stotine miliona eura.

Vlasnik je “Lura grupe” u čijem se sklopu nalazi nekoliko kompanija iz Hrvatske i Švicarske.

Rajić je rođen 1964. u Konjicu, a sa porodicom se 1971. preselio u Sesvete kod Zagreba. Kao srednjoškolac je na pijaci prodavao raznu robu, a 1984. se zaposlio kao vozač kamiona u firmi “Dukat”, a uporedo je nastavio da trguje cementom i automobilima.

Zatim je iznajmio prostor u kući djeda hrvatskog fudbalera Darija Šimića i tu otvorio svoju prvu samoposlugu, a nekoliko ulica dalje i kafić. Kasnije je kupio hladnjaču i počeo uvoziti jeftine sireve iz tadašnje Čehoslovačke.

  • Započeo sam s 20 tona i to se iz dana u dan povećavalo te sam nakon kratkog vremena morao otvoriti vanjskotrgovinsku firmu koju smo nazvali Lura – rekao je ranije Rajić o svojim poduzetničkim počecima napominjući da je već 1991. ta firma imala promet od 20 miliona maraka.
Čitaj još:   CIRKUS SE NASTAVLJA: Englezi potpisuju peticiju, traže da se ponovi finale EURO- a... (foto i video)

Prema tadašnjem pisanju “Večernjeg lista”, Rajić je odlično zarađivao zbog sve veće inflacije, i 1994. je za 10 miliona maraka, u procesu privatizacije, postao većinski vlasnik “Dukata”, s kojim je dotad sarađivao.

Ubrzo nakon toga kupio je Sirelu iz Bjelovara te Mljekaru Zadar čime je formirana Lura grupa. Rajić je uskoro postao vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

U naredne dvije decenije Rajić je izgradio poslovnu imperiju vrijednu stotine miliona eura. Godine 1996. se oženio ekonomistkinjom Bornom, sa kojom ima troje djece, Bornu, Luku i Frana. Godine 2003. preselili su se u Švicarsku gdje je Rajić kupio malu tvornicu čokolade Favarger. Dvije godine kasnije razveli su se.

Godine 2007. Luka Rajić je prodao Dukat francuskom Lactalisu za 280 miliona eura.

U Popovački kod Siska 2011. otvorio je tvornicu generičkih lijekova PharmaS vrijednu 300 miliona kuna.

  • Proizvodnja je moj put, možete nešto prodati i 15 puta, ali proizvesti samo jednom – kazao je na otvaranju tog objekta.

Rajić je, prema podacima iz 2016., nalazio među 300 najbogatijih Švicaraca, a bio je drugi po bogatstvu u Hrvatskoj (odmah iza tadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića).

Redovno dolazi u Konjic, najavio i investicije

Koliko je Rajić vezan za Konjic, pokazuje činjenica da je više puta posjećivao grad u kojem je rođen i za koji je donirao i redovno uvijek donira velika sredstva.

Posljednji put je grad posjetio u junu ove godine kada se sastao sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem u namjeri da se definiraju detalji suradnje u budućnosti. Tada je najavio i da će se angažirati kao investitor u ovom gradu.

Čitaj još:   GORČINA I TUGA SARAJEVA: Na mezarju Grličića brdo klanjana dženaza bivšem fudbaleru Edinu Šaranoviću ... (foto i video)

Rajić je tada kazao da sa puno emocija i puno zadovoljstva dolazi u Konjic i svaki put je dirnut novom slikom koju vidi i doživi ovdje, jer vidi pomake naprijed.

  • Dat ćemo sve od sebe zajedničkim snagama za boljitak kvalitete života svih ljudi u Konjicu. Nastavit ćemo poticati rad muzičke škole, pokušati je dići na viši nivo. Jako me veseli da je Grad Konjic posljednje tri godine, koliko me nije bilo, intenzivno radio na strategiji i pozdravljam taj jedan pristup i mislim da je Konjic idealno mjesto za turizam, da može puno toga prihvatiti, puno toga dati – naglasio je tada Rajić.

izvor (Ljudski.ba)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more