IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić: Nije isključeno da se MILOJKO Spajić za partnerstvo obrati koaliciji „Zajedno“… (foto)

Izjava Gabrijela Eskobara da treba izbjeći da se u crnogorsku vladu uvede antizapadna stranka usmjerena je ka Milatoviću kako bi prekinuo sa vrlo perfidnom opstrukcijom formiranja Spajićevog kabineta– kaže DANILO Kalezić…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 17. IX. 2023… 12: 58… DANILO Kalezić: Nije isključeno da se MILOJKO Spajić za partnerstvo obrati koaliciji „Zajedno“… (foto)

Kalezić je, kazao da mandatar MILOJKO Spajić mnogo bolje percipira poruke međunarodne zajednice od JAKOVA Milatovića…

Kalezić: Nije isključeno da se Spajić za partnerstvo obrati koaliciji „Zajedno“

Međunarodni partneri učiniće sve da se nova vlada formira, čak i uz minimalnu podršku koja neće uključivati bivši DF. Ne bih isključio mogućnost da se Spajić za partnerstvo obrati koaliciji „Zajedno“, što bi bilo najbolje i najsvrsishodnije u ovom trenutku– kazao je za Pobjedu Danilo Kalezić, politički analitičar.

Kalezić je, u razgovoru za naš list, kazao da mandatar Milojko Spajić mnogo bolje percipira poruke međunarodne zajednice od Jakova Milatovića, koji je, kako je istakao Kalezić, pod direktnim ili indirektnim pritiscima i kontrolom srpskih obavještajnih službi.

Komentarišući izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da treba izbjeći da se u crnogorsku vladu uvede antizapadna stranka, Kalezić je rekao da je ona usmjerena ka Milatoviću kako bi prekinuo sa vrlo perfidnom opstrukcijom formiranja Spajićevog kabineta.

– Od samog početka je bilo jasno da u Spajićevoj vladi neće biti mjesta za koaliciju „Za budućnost Crne Gore“. Njegova taktička i politička greška je što je uopšte vodio te pregovore. Bilo je lakše da je od početka rekao da ni principijelno, ni vrijednosno oni nijesu i ne mogu biti dio njegovog kabineta – kazao je Kalezić.

Rekao je da je Eskobarova poruka najoštrija do sada, te da dolazi u momentu kada Milatović upravo lobira, i javno i tajno, za koaliciju „Za budućnost Crne Gore“.

– Retorika koju Eskobar koristi je za ljestvicu podignuta. Prije smo samo slušali o protivnicima NATO integracija, a sad se precizno identifikuje antizapadni karakter tih političkih opcija. Vjerujem, kad Eskobar izađe sa tom izjavom, da se on prije svega obraća Milatoviću, a istovremeno i Demokratama koje pokušavaju na sličan način da uvuku bivši DF u vladu – poručio je Kalezić.

Prema njegovim riječima, Eskobarova izjava je samo dio šireg napora međunarodne zajednice da „urazumi“ Milatovića.

– Međunarodna zajednica je u njemu vidjela kredibilnog, prozapadnog političara. Međutim, dešava se da on reputaciju i kredibilitet gubi brže nego „tehnički“ Abazović. Sumnjam da će međunarodna zajednica moći da obuzda liderske i političke obaveze koje JAKOV Milatović ima, već više vjerujem da će fokus međunarodne zajednice biti na jednoj vrsti dogovora između DPS- a i njenih partnera, i PES- a, odnosno onoga što je u PES- u otvoreno za tu vrstu saradnje.

Očekujem da će problem sa Milatovićem tek da se pojavi i da će oni njega morati da tretiraju drugačije u budućnosti – istakao je Kalezić.

Na pitanje da li će uslijediti rascjep PES-a, Kalezić je kazao da „PES kao PES više ne postoji“.

Čitaj još:   „ISPLIVALI“ DOKAZI: Građanski aktivisti Svetlana Pajović- Musić i Aleksandar Saša Zeković dobili poštu koja ukazuje da je dio komandnog sastava policije 5. septembra prošle godine počinio teško krivično djelo... (foto, video)

Vjerujem, na osnovu onoga što smo imali kao javne informacije iz te partije, a to su vrlo kontradiktorne izjave, da PES kao PES više ne postoji. Bar ne u onom obliku u kojem je nastupio na izborima. Istovremeno mogu da zaključim da su odnosi između dva lidera do te mjere narušeni da se teško mogu popraviti.

Ono što i jedan i drugi mogu je da odgode neizbježno, a to je rascjep partije. Ako se to ne desi sad, desiće se za pola godine, jer su te koncepcijske razlike i liderske ambicije nepremostive – rekao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do formiranja vlade bez učešća „ostataka DF-a“, Milatovićeva pozicija biće značajno narušena. Kalezić kaže da Milatović konstantno pokušava da izađe iz svojih ustavnih ovlašćenja i to je, kako je istakao, vrlo opasna tendencija koja se kod njega prepoznaje.

– Ako dođe do nekog drugog ishoda, Milatovićeva pozicija biće puno bolja. Pitanje je do koje mjere je Milatović spreman da ide, jer je on sad na potezu. Spajić je više-manje saopštio i povukao jasne političke poteze i sad se čeka njegov „odgovor“ – rekao je Kalezić.

Komentarišući poziciju SNP-a i to što iz te stranke u jednom momentu poručuju da neće vladu bez podrške 49 poslanika, a već u drugom to demantuju, Kalezić je istakao da Spajić evidentno ima problem sa svim partnerima koji su pod većom ili manjom kontrolom Beograda.

Vjerujem da je SNP- u strateški inters da bude u vladi, kako bi politički preživjeli. Međutim, siguran sam da SNP neće biti ključni glas toj vladi. SNP će u vladu ući samo ako njihovi mandati ne budu opredjeljivali sudbinu te vlade. SNP, UCG, nekoliko poslanika PES-a usklađuju svoju politiku sa koalicijom „Za budućnost Crne Gore“ ili su pod kontrolom zvaničnog Beograda, i sasvim je logično da su oni ti koji generišu nestabilnost.

U drugačijem ambijentu bi ova stvar davno bila završena, jer Demokrate, PES i partije manje brojnih naroda bi našle zajednički jezik. Međutim, svjedočite da su dva cilja – da Crna Gora ne dobije evropsku vladu i da se limitira Spajićev liderski potencijal, i na tome se radi iz dana u dan.

Za taj cilj je mobilisana sva velikosrpska medijska infrastruktura. Danima sa nacionalnih frekvencija u Srbiji slušamo kako nema Srba u vladi, kako DF treba da bude u vladi, jedna oprobana matrica i već viđen repertoar destabilizacije Crne Gore – kazao je Kalezić.

Na pitanje očekuje li da će biti formirana vlada i kojom podrškom, Kalezić je kazao da će međnarodna zajednica učiniti sve da se formira vlada.

– Mislim da će međunarodni partneri učiniti sve da se nova vlada formira, jer i ovih dana svjedočimo jednom političkom diletantizmu odlazećeg premijera koji destabilizuje ne samo Crnu Goru, nego i šire, kompromitacijom bezbjednosnog sektora posebno. Vjerujem da će oni nastojati da se formira kakva-takva vlada, čak i uz minimalnu podršku koja neće uključivati DF.

Čitaj još:   IVAN Vuković o izjavi Jelene Božović: Umjesto zgražavanja, razmislite kome dajete glas... (foto)

Problem za Crnu Goru je što ta vlada neće trajati dugo i što smo mi od 30. avgusta 2020. u kontinuiranom stanju kampanje. Ovo sve što gledamo je produžena izborna kampanja. Moje predviđanje je da će vlade biti, da će ta vlada imati minimalnu podršku,a ne bih isključio ni ono što je najracionalnije – da se u jednom trenutku Spajić za partnerstvo obrati koaliciji „Zajedno“. To bi bilo najbolje i najsvrsishodnije u ovom trenutku – istakao je Spajić.

Na pitanje da li misli na čitavu koaliciju „Zajedno“ ili možda jedan njen dio, recimo SD, Kalezić je rekao da bi najbolje bilo da cijela koalicija participira u vladi i osnaži je.

– Međutim, Spajić može da se obrati za podršku određenim djelovima te koalicije, SD-u ili nekim drugim ljudima na listi koji nijesu partijski aktivni– kazao je on.

Prema njegovim riječima, Spajićeva pozicija biće mnogo stabilnija onog trenutka kad on „uskoči“ u premijersku fotelju.

– On se sada nalazi u najtežoj političkoj poziciji jer je izložen najvećim političkim pritiscima. Što vrijeme više odmiče, šanse da formira vladu su sve manje. Zbog toga u ovom trenutku vrijeme igra protiv njega a igra za političke strukture koje Crnu Goru vide u drugom ambijentu – dodao je Kalezić.

Amaterski pristup politici…

Danilo Kalezić je rekao da Spajić čitavu svoju političku karijeru gradi na dosta naivnim pretpostavkama, kao i da njegovo nuđenje istih resora različitim partijama svjedoči o „amaterskom i naivnom pristupu politici“.

Nadao se da će nekim jeftinim političkim trikovima uspjeti da zadovolji različite strukture u političkom spektru Crne Gore i tako spoji nespojivo. Na taj način je ušao u pregovore sa ostacima DF-a, odnosno sa koalicijom „Za budućnost Crne Gore“.

Svjedočimo unazad nekoliko sedmica da su isti resori nuđeni u realnom vremenu različitim partijama. To govori o amaterskom i naivnom pristupu politici, a u politici je kreiranje vlade najozbiljniji politički napor – kazao je DANILO Kalezić.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more