IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RIJEŠENA MISTERIJA: Da li treba da spavate u hladnijoj ili u toplijoj sobi? (foto, video)

Sobna temperatura igra važnu ulogu u procesu odmora našeg tjela, a evo kako mu u tome svesno možete pomoći…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 22. IX. 2023… 00: 38… RIJEŠENA MISTERIJA: Da li treba da spavate u hladnijoj ili u toplijoj sobi? (foto, video)

Ukoliko imate nemirne snove ili periodična buđenja, jedan od razloga za to može biti i temperatura prostorije u kojoj spavate.

Veliki broj ljudi preferira da toplota buda dovoljna da mogu da spavaju u šortsu ili nečemu laganom. Da li je zaista to najbolje za naše tijelo i kvalitetan san?

Kada ležite u krevetu pokušavajući da zaspite, vaša tjelesna temperatura se smanjuje da bi proces spavanja mogao da počne.

Uglavnom, preporučena temperatura, koja “izvlači” najbolje iz vašeg sna, jeste između 15 i 20 stepeni. Dakle, korisnije i bolje po vaše tijelo je da spavate u hladnijoj prostoriji, navodi “Drmayankshukla.com”.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović Stanković: DF u Vladi postala bi Vučićeva i marionetska- koja bi zemlju vukla nazad... (foto i video)

Temperatura iznad 23 stepena može vam smetati i remetiti san.

U jednom danu, u čitavom periodu od 24 sata, naše tjelesne temperature prirodno dostižu vrhunac i pad. Naša unutrašnja temperatura obično je najviša u ranim popodnevnim satima, a najniža oko pet ujutru. Kada zaspimo, naša tijela se prirodno hlade, stoga im treba pomoći da brže dođu do te niže temperature, koja podstiče dublji san.

Kod prosječnih i zdravih odraslih osoba, snižavanje temperature u tijelu priziva osjećaj umora. Zato, morate poslušati svoje tijelo kada vam šalje jasne signale da je vrijeme za spavanje.

BONUS VIDEO: ZAŠTO NE MOGU DA SPAVAM!? PROBAJ OVIH 6 STVARI I ZAUVEK ĆEŠ ZABORAVITI NA NESANICU…

izvor iBalkan.net/ agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more