IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NARANDŽASTO UPOZORENJE: Stiže kiša, grmljavina i pad temperatura, poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena… (foto)

Stigla nam je jesen, očekuju se obilnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 23. IX. 2023… 10: 38… NARANDŽASTO UPOZORENJE: Stiže kiša, grmljavina i pad temperatura, poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena… (foto)

Danas je prvi dan jeseni, a na to ukazuju i vremenske prilike. Oblačno vrijeme i najavljene padavine dočekali su nas u prvom danu novog godišnjeg doba.

“Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama”, saopćeno je.

Jesen je ove godine nastupila jutros u 8:50 sati i trajat će do 22. decembra do 4:27 sati.

Sunce je jutros u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu hemisferu, tako da u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine hemisfere počinje proljeće.

Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, ali i regionu također ukazuju na dolazak hladnijeg godišnje doba. Zbog najavljenih obilnih padavina u mnogim regijama balkanskih zemalja upaljeni su meteoaralmi, a građani se pozivaju da budu oprezni i spremni na moguće poplave.

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina su zabilježeni u sjevernim, zapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 10; Bugojno, Sanski Most 16; Banja Luka, Srebrenica 17; Bihać, Sokolac 18; Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Zenica 19; Mostar, Široki Brijeg, Tuzla, Zvornik 20; Trebinje 25; Neum 26; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 5 hPa je niži od normalnog i opada.

Čitaj još:   Perović: CRKVA SRBIJE postupa po principu mudrosti Ibarske magistrale, ''Uzmi sve što ti život pruža''(video)

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, jačim pljuskovima i grmljavinom. Širom zemlje se očekuju intenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica i urbanih poplava. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 19 do 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 29 stepeni C…

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju tokom poslijepodna i noći. Dnevna temperatura oko 25 stepeni.

subota, 23.09.2023. godine
Biometeorološka prognoza je loša. Nestabilne vremenske prilike, uz obilnije padavine, kod osjetljivih osoba i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba. Moguće su reakcije na promjenu, u vidu glavobolje, reumatskih bolova, malaksalosti. Do kraja dana, uz osjetniji pad temperatura, opšta slika dodatno će se pogoršati u cijeloj zemlji.

nedjelja 24.09.2023. godine
Postepena stabilizacija, izraženije u drugom dijelu dana, povoljno će djelovati na većinu stanovništva. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Obzirom da će temperature zraka opasti, biće osjetno svježije, stoga je neophodno biti oprezniji, naročito u jutarnjim satima. U nastavku dana ugodnije, sa blagim zatopljenjem. U Hercegovini i na jugozapadu, uz povremeno jaku buru, čemu bi osjetljive osobe trebale posvetiti pažnju, te po potrebi reducirati boravak na otvorenom.

Čitaj još:   NARANDŽASTO UPOZORENJE: Vremenske neprilike trebamo očekivati večeras, od 18 sati, pa do... (foto)

U ponedjeljak se očekuje nagli pad temperatura, u nekim dijelovima zemlje čak za više od 10 stepeni C…

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more