IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTRAŽITELJI NEMAJU DOKAZE: Da iza „rudara“ stoji kriminalni klan, za prokopavanja tunela do “depoa” Višeg suda… (foto, video)

Kako su to prethodnih dana tvrdili predstavnici policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i pojedini političari…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 25. IX. 2023… 13: 28… ISTRAŽITELJI NEMAJU DOKAZE: Da iza „rudara“ stoji kriminalni klan, za prokopavanja tunela do “depoa” Višeg suda… (foto, video)

Iako su inspektori uspjeli da povežu Podgoričanku Katarinu Baćović sa pritvorenim Tonijem Đokajem, bliskim kriminalnoj grupi iz Tuzi koja se bavi švercom narkotika i cigareta, za sada nema materijalnih dokaza koji ukazuju da će ovaj slučaj preuzeti Specijalno državno tužilaštvo.

To je saopšteno Pobjedi iz Osnovnog tužilaštva.

Mogućnost da dokaze u tom pravcu pruži Predrag Mirotić, prvi uhapšeni nakon desetodnevne istrage, otpala je juče kada je pred osnovnim državnim tužiocem Markom Mugošom odlučio da se brani ćutanjem. Iako Mirotić nije želio da progovori, njemu je određeno zadržavanje do 72 sata zbog kriminalnog udruživanja i pomaganja u teškoj krađi i sprečavanju dokazivanja.

Mirotić je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela. Suđeno mu je zbog prevare, ali i optužbi da je bio dio grupe koja je 2019. godine, prijeteći pištoljem radnicima, opljačkala benzinsku pumpu ,,Montenegro petrol“ u Podgorici.

Sa kriminalnim aktivnostima prokopavanja tunela do depoa suda u kojem se čuvaju materijalni dokazi iz krivičnih postupaka osim Mirotića povezuje se Podgoričanka Katarina Baćović kao i grupa iz Loznice – Veljko Marković (1991), Milan Marković (1970), Dejan Jovanović (1993) i Vladimir Erić (1991) i još najmanje dvije neidentifikovane osobe.

Policija je prikupila dokaze koji ukazuju da je Baćović pod lažnim identitetom Andrijana Marić iznajmila privatni stan iz čijeg su podruma ,,rudari“, svi državljani Srbije, prokopali tunel do depoa Višeg suda u Podgorici.

Izgled Katarine Baćović objelodanio je, u četvrtak u emisiji ,,Načisto“ na Televiziji Vijesti, vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić, pokazavši lažnu ličnu kartu sa imenom Andrijana Marić na kojoj je, kako se ispostavilo, fotografija Baćović.

Policija je provjerama utvrdila da Baćović nije napuštala Crnu Goru dok je utvrđeno da su ostali osumnjičeni nakon provale u zgradu Višeg suda napustili našu državu.

Čitaj još:   LP: Sankcionisati policajce koji su napali Kojaševića, eskalacije politike mržnje na koju vlast žmuri... (foto, video)

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na pres konferenciji u petak saopštio da je policija otkrila vezu između grupe ,,rudara“ sa zaposlenikom u Višem sudu i pritvorenim pripadnikom jedne organizovane kriminalne grupe, Pobjedi je potvrđeno da je Katarina Baćović osoba koja se povezuje sa sudom i pritvorenim licem.

Katarina Baćović je i kćerka Maje Baćović, radnice u arhivi Višeg suda, ali za sada nije utvrđena nikakva veza sa navodnim ,,curenjem“ povjerljivih informacija, niti dugogodišnju radnicu Višeg suda sumnjiče za eventualno pomaganje u kriminalnim aktivnostima prokopavanja tunela i krađe dokaza iz sudskog depoa.

Prema saznanjima Pobjede, Baćović je nevječana supruga Tonija Đokaja koji se od juna nalazi u Istražnom zatvoru u Spužu zbog otmice T. J. i kome se sudi za članstvo u kriminalnoj organizaciji oformljenoj radi šverca narkotika.

Đokaj je i stariji brat Ilira Đokaja koji je 30. septembra 2021. godine ubio 19-godišnju nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju ispred njene porodične kuće i tom prilikom ranio Šabana Bakiju.

Toni i Ilir Đokaj hapšeni su maja 2017. godine u okviru policijske akcije ,,Šado“.

Među tada uhapšenim pripadnicima kriminalne grupe je bio i Mirko Janković, koji se osim sumnje da se bavio preprodajom narkotika, sumnjiči i za paljenje vozila tadašnjeg šefa Odsjeka za borbu protiv droge Dejana Kneževića. Upravo potraga za počiniocem ovog krivičnog djela dovela je istražitelje do otkrivanja dvije velike kriminalne grupe koje su se već duže vrijeme bavile distribucijom narkotika kako u zemlji tako i van države.

Prve informacije o indicijama koje ukazuju da je depo Višeg suda obijen pojavile su se u ponedjeljak 11. septembra, a već narednog dana, predsjednik

Višeg suda u Podgorici Boris Savić je na pres konferenciji saopštio da je konstatovano da su stvari smještene u depou suda ispreturane.

Tog dana Pobjeda je otkrila da nije policijska pretraga otkrila ,,rupu u zidu“ depoa, već službenice Višeg suda tokom popisa, kada su – sat iza ponoći i tražeći odakle struji vazduh u prostoriji gdje nema klime – iza police sa registratorima, otkrile rupu u zidu i tunel koji je vodio do zgrade preko puta.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Abazovićeva vlada paradoksa- izjednačavati žrtve genocida i njihove dželate je skandal nad skandalima... (foto)

–Prilikom vršenja popisa pronašli smo na dobro sakrivenom mjestu u prostoriji, gdje se nalazi na desetine hiljada predmeta, otvor. Taj otvor je bio takvih dimenzija da je morao biti pravljen značajan vremenski period. Dimenzije otvora tunela i onoga što se vidi u njemu ukazuju da je to nešto što nije rađeno na brzinu i bez tehničke podrške– pojasnio je Savić tada.

Iako policija i tužilaštvo još uvijek nijesu u saznanju koji je motiv provale u depo Višeg suda ova kriminalna aktivnost poslužila je određenim državnim zvaničnicima i političarima za prepucavanja, prebacivanja odgovornosti i mnogobrojne pretpostavke zašto je tunel prokopan.

Jedno se sa sigurnošću može tvrditi, čak i prije okončanja istrage: nalogodavac ovog posla nije organizovao prokopavanje tunela da bi iz depoa uzeo 19 komada oružja koji su tu kao dokazi bili pohranjeni nakon vještačenja.

BONUS VIDEO: Dejan Vukšič: Prokopavanje tunela do Višeg suda udar je na sektor bezbjednosti

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more