IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VATROSLAV Belan: Zaglavljeni smo u tunelu, od toga da li MILOJKO Spajić „diše“ evropsku Crnu Goru i ima li hrabrosti zavisi koga će izabrati u Vladu… (foto)

Predsjednik Liberalne partije ukazuje da se još ne zna hoće li kod Spajića prevladati Evropa koja mu stoji u imenu pokreta ili će ga Milatović vratiti na početne pozicije zbog kojih se navodno vratio u Crnu Goru, tj. na SPC podešavanja…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 25. IX. 2023… 00: 28… VATROSLAV Belan: Zaglavljeni smo u tunelu, od toga da li MILOJKO Spajić „diše“ evropsku Crnu Goru i ima li hrabrosti zavisi koga će izabrati u Vladu… (foto)

„Milatovićevo insistiranje na ZBCG svrstava ga u krug Vučićevih igrača“

„Sva nesrećna crnogorska zbilja od 2020. godine do danas, koja nam je kreirana spolja, a koju smo kao društvo odabrali, čija je jedna od upečatljivijih oblasti pregovarački „proces“ sa EU koji je de facto zaustavljen, može se predstaviti, opisati, sada već ikoničnim tunelom u Višem sudu“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan

Prema njegovim riječima, ikoničan je jer je gotovo savršen simbol, “znak za politike koje su 42. i 43. Vlada sprovodile prema i protiv Crne Gore. Proces, kako kaže, naravno pod navodnicima, jer proces podrazumijeva kretanje, etapno napredovanje, a u našem slučaju istinitije je reći pregovarački zastoj.

Belan naglašava i da smo zaglavljeni u mračnom tunelu.

“Abazović je dobio puno povjerenje naših zapadnih partnera, značajnog dijela građanskih suverenističkih i proevropskih partija među kojima je i Liberalna partija da Crnu Goru brzim vozom uvede u EU, rutom koja mu je nacrtana, prugom koja mu je pripremljena.

Sve što je trebalo da uradi je da upravljač drži pravo, voz sigurno održava na toj pruzi i dodaje mu brzinu, ali on ga je oteo i uz pomoć skretničara iz Beograda i Moskve zaglavio ga u mračni tunel. Sve građanke i građani Crne Gore su putnici u tom vozu, a više od 70% njih želi stići u EU”, napominje Belan. 

Da li će Milatović vratiti Spajića na SPC podešavanja

Komentarišući proces pregovora o novoj vladi, Belan naglašava da je Crnoj Gori sada u interesu „manje zlo“. 

„Bilo koja vlada sa ovakvom ZBCG ne može biti na korist euroatlantske, građanske i sekularne Crne Gore. ZBCG želite u vladu ako ste okrenuti raznoraznim Otvorenim Balkanima, današnjoj putinovskoj agresorskoj Rusiji, srpskom svetu, teokratskoj državi. I to je legitimno, žalosno, ali legitimno. Međutim, u tom slučaju nikako se ne možete predstavljati kao proevropski političar. Barem ne Liberalnoj partiji, vjerujem ni nama bliskim partijama, a nadam se konačno ne više ni ključnim zapadnim adresama“, kaže Belan.

Kako dodaje, zbog velikog broja nepoznatih elemenata, nije moguće bilo što predviđati, ni koje partije će biti u vladi, ni da li će vlade biti, ni kada će biti formirana

„Ponavljam, ne znamo ideološku poziciju mandatara. Po sopstvenom priznanju u Crnu Goru se vratio da bi pomogao pokojnom mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću. Znamo da mitropolit Amfilohije,najblaže rečeno, nije bio zaljubljen u vrijednosti zapadnih demokratija i da je proklinjao i dijelio anateme protivnicima današnje Rusije.

Ne znamo da li će kod Spajića prevladati ono što u posljednje vrijeme propagira i prezentuje njegov visokopozicionirani kolega u PES Andrej Milović, da li će prevladati Evropa koja mu stoji u imenu pokreta, čemu se mi nadamo, ili će ga predsjednik Milatović vratiti na početne pozicije zbog kojih se navodno vratio u Crnu Goru, dakle na SPC podešavanja.

Ako je ispravno čvrsto odlučio da uradi ono što je Abazović mogao, a nije htio, da Crnu Goru nakon 2020. ponovo definitivno okrene Zapadu, ne znamo koliko je odlučan, koliki mu je autoritet unutar PES, kakva mu je snaga da ostane na tom putu, ili je politički labilan, povodljiv, neodlučan i lak zalogaj za rusko-srpske anti EU strukture“, objašnjava Belan. 

Ne znamo, dodaje dalje, ni koliko su svi preostali poslanici PES čvrsto uz evropsku agendu i koga među njima još Vučić i snažna rusko-srpska agentura mogu staviti pod svoje i „objasniti“ mu/joj da je ispunjenje evropske agende, zaštita građanske i sekularne Crne Gore moguća uz vladu sa ZBCG kao važnim konstituentom. 

„Ne znamo da li su svi oni koji su sjedali za pregovarački sto sa mandatarom ispostavili sve uslove, ili se može očekivati još „neočekivanih“ zahtjeva poput onih koje su „iznenada“ ispostavile Demokrate“, upozorava Belan.

Poziv za vladu nijesmo dobili, a nijesmo ga ni očekivali…

Liberalna partija, kako napominje, nije dobila poziv da bude dio vlade, a nijesu ga, dodaje, ni očekivali. 

„A u nekom, u ovom trenutku se čini nevjerovatnom scenariju, da bismo bili dio vlade koju će predvoditi mandatar Spajić vjerujem da je i njemu i crnogorskoj javnosti jasno što je uslov.

Nedvosmisleno, odlučno, jasno, prevropsko, euroatlantsko opredjeljenje Spajića, potpun prekid asistiranja Vučiću u izvršenju njegovih politika u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, odlučan rad na jačanju sekularne i pravne države u kojoj se politike kreiraju u njenim institucijama a ne u vjerskim organizacijama, rad na propagiranju i jačanju građanskog, antifašističkog, multietničkog identiteta Crne Gore.

Čitaj još:   REJKJAVIK: "Zmajice", savladale Islanđanke, zbog koš- razlike ostale bez EP...

U ekonomiji politike zasnovane na realnoj ekonomiji a ne na populističkim mjerama koje urušavaju ekonomski i socijalni sistem, sa vraćanjem povjerenja domaćih i stranih investitora“, ističe Belan.

Mimoilaženja u PES- u na one proevropskog i provučićevskog opredjeljenja 

Upitan da prokomentariše mimoilaženja između lidera PES Milojka Spajića i njegovog partijskog kolege, a predsjednika države Jakova Milatovića, Belan kaže da ako nas utisak ne vara u pitanju je mimoilaženje po liniji koja PES dijeli na one koji imaju jasnije proevropsko opredjeljenje i one koji gaje provučićevsko opredjeljenje i stavove i pozicioniranje Crne Gore prema zvaničnom Beogradu i Moskvi.

„Čini se da nas utisak ne vara kada je u pitanju predsjednik Milatović. Njegovo jasno insistiranje da ZBCG bude dio vlade, bez dileme njegovom voljom ga svrstava u krug Vučićevih igrača. Da li nas utisak vara u slučaju mandatara Spajića pokazaće nam on potezima i odlukama koje bude donosio“, navodi Belan.

Liberalna partija bi ga, dodaje, kao i sve političare i partije u Crnoj Gori na kraju voljela vidjeti u euroatlanstkom, građanskom, suverenističkom bloku.

„Ali na njemu i koleginicama i kolegama oko njega u PES je da odluče. Ostaje da vidimo“, kaže sagovornik Analitike. 

Spajić dobro zna što treba da uradi, pitanje je da li želi

Na pitanje koliko onda raskol u PES-u može uticati i na opstanak vlade ukoliko bude i formirana, Belan kaže – onoliko koliko Spajić bude imao odanih i čvrstih proevropskih, procrnogorskih, građanski opredjeljenih poslanika koji ne mare za diktate iz Beograda, koji će bespogovorno stati uz njega u svim izazovima koji će biti pred njim ako se otrgne Vučićevom zagrljaju i posveti se isključivo nacionalnim interesima Crne Gore. 

„Čitamo ovih dana o mogućem isključenju iz PES poslanica koje ne žele da podrže vladu bez ZBCG. Dobro znamo kakvi ga naslovi očekuju u medijima u Srbiji i velikom broju provučićevskih medija u Crnoj Gori. Siguran sam da će se „Bitka za Nikšić“ i ostale ogavne kampanje zaboraviti pri medijskom varvarstvu koje ga očekuje od medija kojima se upravlja iz kabineta predsjednika Srbije“, naglašava Belan.

Kaže da će, kao i svakom prethodnom funkcioneru i političaru koji se vratio Crnoj Gori i spoznao da je bio u dubokoj zabludi i oslijepljen „dukatima“ zvaničnog Beograda, Liberalna partija Spajiću pomoći i biti uz njega u toj borbi, ne nužno kao politički partner, već kao odgovorna partija koja želi vidjeti što veći broj političkih subjekata koji rade za evropsku i euroatlantsku Crnu Goru. 

„Ali opet, odgovor je kod Spajića. Ako bude hrabar na trnovitom putu koji ga očekuje, a moram reći on ga je takvim napravio praveći prve političke korake u okvirima tradicionalnih crnogorskih zabluda, i bude donio hrabre državničke odluke kojima će Crnu Goru definitivno okrenuti vrijednostima zapadnih demokratija i zapadnih društava, može uspjeti.

Zna on dobro što treba da uradi, pitanje je da li to želi, da li „diše“ evropsku Crnu Goru, da li mu je Podgorica glavni grad, i da li ima karakter i hrabrost za to. Od ovoga zavisi koga će izabrati za članove vlade, a zatim ćemo imati bližu sliku koliko će ta vlada trajati“, poručuje Belan.

Koji su naši zadaci i jesmo li sposobni da ih ispunimo do 2030.

Upitan da li će slučaj “Tunel” uticati na izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori u oktobru, Belan odgovara kontra pitanjem. 

“Da li biste Vi da ste članica EU danas dali glas za učlanjenje zemlje u kojoj je na nešto više od 100 metara od ulaza u zgradu Vlade iskopan tunel do depoa Višeg suda, a pri tome to nije iznenadni incident, koji niko nije očekivao, već se radi o zemlji čiji je bezbjednosni, obavještajni, kontraobavještajni sistem izbušen rusko-srpskim anti EU i anti NATO subjektima i to zahvaljujući asistenciji prethodne dvije vlade i njihovih premijera? Da li biste odobrili pokretanje procesa zatvaranja ključnih poglavlja? Ja vjerujem da ne biste”, kategoričan je Belan.

Kako dodaje, žao mu je zbog nas, naše đece, naših izgubljenih generacija, ali, kaže, što možemo očekivati od EU u ovim okolnostima u Crnoj Gori, i pored svih promašaja koje je realno i EU napravila.

“Ajde sada da vidimo ovaj francusko-njemački plan koji ističe 2030. kao godinu mogućeg proširenja EU, pa da vidimo koji su naši zadaci i jesmo li spremni i sposobni da ih ispunimo”, kaže Belan. 

Drugo blamiranje na dva EXPO, posljedice će trajati dugo

Osvrnuvši se na odluku odlazeće Vlade da umjesto obećane podrške Rimu, podrži kandidaturu Rijada za EXPO, Belan ističe da je nevjerovatno kakve serije namjernih i smišljenih gafova i onih kreiranih iz, kako kaže, neznanja, političkih frustracija i kompleksa nam priređuju izvršna vlast i kohabitacija predsjednika i premijera.

„Posljedice će trajati dugo, a ogledaće se u tome da data riječ Crne Gore, bila ona zvanična ili nezvanična, na međunarodnoj sceni neće značiti mnogo. Biće potrebne dvije vlade u punom mandatu koje će ozbiljno i mukotrpno raditi na međunarodnom imidžu Crne Gore kako bi se ono što je „mali Perica“ zamislio kao vođenje države i diplomatije ispravilo i donekle zaboravilo“, poručuje Belan.

Čitaj još:   TERORISTIČKI NAPAD U ČIKAGU: Nasumce pucao na ljude, troje ubijeno, a četvero se bori za život... (foto i video)

Dodaje da iako bi to bilo pogrešno, čak bi značajno manja šteta bila da je Crna Gora odmah podržala Saudijsku Arabiju, nego što je napravljena ova, kako kaže, “blamantna šarada sa otkazivanjem formalno potvrđene podrške prijateljskoj i savezničkoj Italiji“. 

„Da bi mogao pretpostavljati kako će se nova vlada opredijeliti po ovom pitanju, morao bi znati ko će biti njeni konstituenti, čija će biti „zadnja“ u toj vladi, a pri tome vidimo da mandatar Spajić nema jasnu ideološku liniju, već pregovore vodi istovremeno sa proruskim DF i recimo prozapadnim, proevropskim HGI i vjeruje da to može biti efikasna Vlada“, ukazuje sagovornik Analitike.

Kaže da iako je predsjednik države i potpredsjednik PES Jakov Milatović kazao da očekuje da nova vlada ponovo promjeni odluku i vrati se datoj podršci Italiji, cjelokupan proces sastavljanja vlade je takav da se ni po ovom pitanju ne mogu imati bilo kakva očekivanja. 

„Takođe, ne zaboravimo, ovo je drugo blamiranje na dva EXPO za redom. Već smo se bili povukli iz duboke faze pripremljenog, ugovorno davno definisanog i potvrđenog učešća u Dubaiju, a onda spoznali realnost obaveza koje proističu iz međunarodnih sporazuma i brže bolje se vratili. Italija je puno ozbiljnija zemlja, neće zbog ovoga ugrožavati naše odnose, ali da će dobro procjenjivati da li ćemo ostati pri nekoj datoj riječi, upućenoj noti, potpisanom sporazumu, sigurno hoće. Kako će nas gledati neki naredni kandidati za domaćina EXPO kada im uputimo zvaničnu notu kojom im dajemo podršku? Koliko će nam vjerovati“, pita Belan.

Ako i ostanemo van Parlamenta– već smo se organizovali

Sagovornik Analitike komentarisao je i mogućnost da, kako trenutno stvari stoje, LP nakon dugo vremena ostane van parlamenta. Belan poručuje da će se tek vidjeti da li je ta loša odluka konačna, ali u svakom slučaju LP se, kako dodaje, već organizovala, funkcioniše i nastupa kao vanparlamentarna partija. 

Dodaje da iako bi to bilo pogrešno, čak bi značajno manja šteta bila da je Crna Gora odmah podržala Saudijsku Arabiju, nego što je napravljena ova, kako kaže, “blamantna šarada sa otkazivanjem formalno potvrđene podrške prijateljskoj i savezničkoj Italiji“. 

„Da bi mogao pretpostavljati kako će se nova vlada opredijeliti po ovom pitanju, morao bi znati ko će biti njeni konstituenti, čija će biti „zadnja“ u toj vladi, a pri tome vidimo da mandatar Spajić nema jasnu ideološku liniju, već pregovore vodi istovremeno sa proruskim DF i recimo prozapadnim, proevropskim HGI i vjeruje da to može biti efikasna Vlada“, ukazuje sagovornik Analitike.

Kaže da iako je predsjednik države i potpredsjednik PES Jakov Milatović kazao da očekuje da nova vlada ponovo promjeni odluku i vrati se datoj podršci Italiji, cjelokupan proces sastavljanja vlade je takav da se ni po ovom pitanju ne mogu imati bilo kakva očekivanja. 

„Takođe, ne zaboravimo, ovo je drugo blamiranje na dva EXPO za redom. Već smo se bili povukli iz duboke faze pripremljenog, ugovorno davno definisanog i potvrđenog učešća u Dubaiju, a onda spoznali realnost obaveza koje proističu iz međunarodnih sporazuma i brže bolje se vratili. Italija je puno ozbiljnija zemlja, neće zbog ovoga ugrožavati naše odnose, ali da će dobro procjenjivati da li ćemo ostati pri nekoj datoj riječi, upućenoj noti, potpisanom sporazumu, sigurno hoće. Kako će nas gledati neki naredni kandidati za domaćina EXPO kada im uputimo zvaničnu notu kojom im dajemo podršku? Koliko će nam vjerovati“, pita Belan.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more