IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANIJEL Živković: Popis treba odložiti dok ne budemo imali stabilan politički ambijent… (foto)

Popis treba odložiti dok ne budemo imali stabilan politički ambijent, kazao je vd predsjednika DPS-a Danijel Živković. 

Prema njegovim riječima, popis se ne treba održavati u vremenu kada su prilike nestabilne ili kada se poklapa sa izbornom godinom. 

“Popis podrazumijeva prikupljanje podataka koji moraju biti vjerodostojni. Svi činioci moraju imati povjerenja u to i ne smije biti nikakvih manipulacija od strane onih koji vrše vlast u Crnoj Gori.

Jasno je da je Crna Gora u tehničkom mandatu bez stabilnih političkih prilika. Jasan stav DPS- a je da popis treba odložiti vrijeme za stabilan politički ambijent i kada će svi imati povjerenja u ovaj važan državni posao. Bez pune kontrole popisa njegovi rezultati ne mogu biti priznati”, kazao je Živković. 

Pozivaju relevenatne faktore poput Evropske komisije i Eurostata da isprate ovaj proces. 

“Ako dodamo na to da su institucije potpuno urušene i da Crna Gora ne može sprovesti regularni popis, onda je jasno da ovo pitanje zahtijeva adekvatan tretman od svih”, naveo je Živković. 

Dodaje da nosioci vlasti moraju imati sluha za odlaganje popisa.

“Ako je nekome cilj da čini zloupotrebe, onda je jasna što je namjera onih koji su činioci ove vlasti”, kaže on. 

Čitaj još:   DANIJEL Živković: Konkurenciji ćemo zadati nove domaće zadatke... (foto)

Ne postoje, kaže, ni tehnički uslovi za održavanje popisa. 

“Nijesu utvrđene granice između Podgorice, Tuzi i Zete. Čuli smo različite prigovore od albanske i bošnjačke zajednice jer nijesu sve aktivnosti pripremljene u zakonskim procedurama. Nijesu pripremljena ni metodologija, a ni uputstva za popisivače”, naveoje on. 

Pozivaju Vladu u tehničkom mandatu da, kako je rekao, ništa na silu ne rade. 

“Imaćemo adekvatan odgovor u odnosu na to”, poručio je Živković. 

Upitao je i kako će se organizovati popis u Budvi čiji je predsjednik Opštine Milo Božović u zatvoru.

“Tradicinalan metod je “od vrata do vrata”,a to nosi mnoge rizike, počev od bezbjednosnih. Podaci koji se budu prikupljali prikupljaće se u odnosu na uobičajno mjesto boravka. A mnogo Rusa i Ukrajinaca živi u Crnoj Gori.

Moramo dobiti vjerodostojne i tačne podatke. Niko ne izbjegava pitanje popisa, ali ovo nije ambijent u kojem institucije koje mogu sprovesti najozbiljni državni proces”, navodi Živković.

Ističe da je saglasan sa ocjenom predsjednika Milatovića da će budući konstituenti vlasti biti usmjereni na evropske principe.

“DPS je sposoban i spreman za odbranu ove politike, spremni smo da radimo za dobrobit crnogorskog društva. Sproveli smo unutarpartijske reforme i pripremili je za buduće izazove. Svi oni kojima je priopritet evropska Crna Gora u nama će uvijek imati podršku”, kazao je Živković.

Čitaj još:   DANIJEL Živković: DPS nastavlja sa bojkotom do ispunjenja svih uslova za održavanje popisa... (foto, video)

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more