IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SULJO Mustafić: Suprotstavićemo se bilo kakvoj reviziji istorije i povampirenju fašističkih genocidnih ideologija… (foto)

U organizaciji Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća i organizacija iz regiona, u Podgorici je sinoć održana svečana akademija, povodom 28. septembra, međunarodnog Dana Bošnjaka...

Akademija pod nazivom „Narod za evropsku budućnost regiona” okupila je predstavnike najznačajnijih organizacija bošnjačke provenijencije, zvaničnike iz država gdje postoje bošnjačka vijeća, predstavnike diplomatskog kora, članove Vlade Crne Gore, članove akademske i kulturne zajednice, kao i predstavnike manjinskih zajednica u Crnoj Gori.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić podsjetio je u svom govoru da je 30 godina od kako je prvi Bošnjački kongres u Sarajevu, reafirmirao tradicionalno i historijsko ime – Bošnjak i ime jezika bosanskog.

“Dvadeset je godina od kako je, na ovom mjestu gdje se večeras nalazimo, stotinu i pedeset zrelih i samosvjesnih intelektualaca, društveno i nacionalno odgovornih pregalaca, ime Bošnjak reafirmiralo ovdje u Crnoj Gori. Obilježavanje ovih važnih obljetnica i datuma našeg povratka svom izvoru i imenu, naša je stalna obaveza“, rekao je Mustafić.

Govoreći o aktuelnim političkim i ukupnim geopolitičkim procesima i izazovima u regionu i u svijetu, Mustafić je kazao da oni nalažu potrebu što osmišljenijih odgovora i djelovanja, jer neka pitanja koja su ponovo otvorena najdirektnije se tiču prava i položaja, pa i opstojnosti Bošnjaka.

“Zato je prilika da i ovdje podsjetimo da je naš zajednički interes prosperitet i napredak država u kojima živimo, mir, povezivanje i saradnja u regionu, a da iza naše opredijeljenosti za euroatlantsku i prozapadnu integraciju regiona, stojimo svim svojim nacionalnim bićem.

To znači da odlučno odbacujemo svaku mogućnost prekrajanja granica, dezintegracije i da Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori ćemo se suprotstaviti bilo kakvoj reviziji historije i povampirenju fašističkih genocidnih ideologija“, istakao je Mustafić.

U susret popisu stanovništva koji će uskoro biti održan, Mustafić je kazao da je „naše opredjeljenje jasno“.

“Tražimo od državnih institucija uslove za slobodno izjašnjavanje, bez bilo kakavih pritisaka, tražimo da se u popisnim timovima, pod istim okolnostima, nađu I popisivači bošnjačke nacionalnosti. Pozivamo sve naše sunarodnike, da se slobodno opredijele i budu ono što zaista jesu!

Čitaj još:   GRAĐANSKA INICIJATIVA: Opština NIKŠIĆ da ukloni oštećene ZASTAVE...(video)

Pozivamo i naše građane koji privremno borave van granica Crne Gore da u vrijeme popisa budu ovdje kako bi oni i njihove porodice bili popisani, da ih niko ne može proglasiti nepostojećim ili statističkom greškom. Molimo naše sugrađane drugih nacionalnosti– Crnogorce, Srbe, Albance, Hrvate, Rome sve ostale, da razumiju naš apel, jer i njima želimo isto– da svoju volju na popisu iskažu na slobodan način i da zajednički učinimo boljom i prosperitetnijom našu kuću– Crnu Goru“, kazao je Mustafić.

Predsjedavajuća Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća Misala Pramenković, kazala je da su izazovi u pogledu očuvanja i afirmacije nacionalnog identiteta Bošnjaka i bosanskog jezika i dalje prisutni.

“Bošnjaci su autohton, evropski narod. Porodica evropskih naroda je nezamisliva bez Bošnjaka. Mi smo narod koji se nema čega stidjeti. Bošnjaci danas u svim zemljama u regionu pokazuju da su opredijeljeni za mir, stabilnost i opšti prosperitet“, kazala je Pramenković.

Video porukom prisutnima su se obratili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je kazao da je ovaj dan prilika da se zajedno podsjetimo vrijednosti koje je bošnjački narod, svojom posebnošću i bogatim nasljeđem, nesebično utkao u riznicu crnogorske države.

“Graditi građansku i multietničku zajedničku kuću, našu Crnu Goru, na istorijskoj vjetrometini Balkana, nije ni lako ni jednostavno. U vremenu koje je za nama, neprocjenjiv doprinos tom procesu davao je upravo bošnjački narod, njegujući toleranciju i suživot. Ne treba zaboraviti ni naše brojne Bošnjake u dijaspori koji širom svijeta u svom srcu nose Crnu Goru i decenijama unazad pružaju pouzdan oslonac ekonomskom boljitku naše zemlje”, kazao je Milatović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda dr. Denis Bečirović kazao je da su Bošnjaci most povezivanja u regionu.

Čitaj još:   Miloš NIKOLIĆ: DRITAN da obrati pažnju kako komunicira sa DPS- om... (foto)

Nakon zvaničnih govora, akademsku besjedu održao je emeritus Enes Pelidija.

Svečanoj Akademiji prisustvovali su predsjednici i predstavnici članica Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Hrvatske i Sjeverne Amerike (SAD i Kanada), Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, potpredsjednik Vlade Crne Gore, ministri u Vladi Crne Gore, te zastupnici i funkcioneri iz svih opština Crne Gore u kojoj su Bošnjaci većinski narod, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici bošnjačkih udruženja iz BiH, Turske, Albanije, Evrope, predstavnici nacionalnih manjinskih zajednica u Crnoj Gori iz reda albanskog, hrvatskog, romskog naroda, kao i istaknuti pojedinci iz privrednog, kulturnog i društvenog života Crne Gore.

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more