IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN BURSAĆ: “Teroristi sa Kosova su državni službenici Srbije”… (foto, video)

U općinama na sjeveru Kosova prvo je proglašen Dan žalosti, radi ubijenih terorista. Nakon toga je Dan žalosti, proglašen u Srbiji, zatim u RS. Čak su i pojedine općine u Crnoj Gori, ispred službenih prostorija spustile zastave na pola koplja.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 29. IX. 2023… 00: 48… DRAGAN BURSAĆ: “Teroristi sa Kosova su državni službenici Srbije”… (foto, video)

DRAGAN Bursać se osvrnuo i na gostovanje, predsjednik Srbije Aleksandra Vučića, na RTS i njegovo pokušaj relativizacije.

Dragan Bursać o terorizmu na Kosovu (Foto: Vijesti.ba)

Nakon pogibije terorista u sukobima sa policijom Kosova, uslijedilo je svojevrsno stvaranje ‘novog kosovskog mita’. 

U općinama na sjeveru Kosova prvo je proglašen Dan žalosti, radi ubijenih terorista. Nakon toga je Dan žalosti, proglašen u Srbiji, zatim u RS. Čak su i pojedine općine u Crnoj Gori, ispred službenih prostorija spustile zastave na pola koplja.

Bosanskohercegovački novinar i kolumnista Dragan Bursać za Vijesti.ba kaže da ovaj slijed događaja nije ništa novo.

To je klasična velikosrpska mitologija. Pravljenje od zločinaca heroja je gotovo recept velikosrpske ideologije. Vidjeli smo Karadžića, Mladića i brojne druge očevidan zločince, koji su u tom pranju i prekrajanju historije, postajali velikosrpski  heroji. Tako da ovo zapravo jedan star, dobri i oprobani posao, brisanja realnosti. I zbunjivanja javnosti, ta javnost neće ili ne želi ili ne može da shvati istinu”, kaže Bursać.

On  je naglasio da se radi o teroristima.

“Mene ne bi začudilo da oni osvanu i na crkvenim freskama”, izjavio je Bursać za Vijesti.

Čitaj još:   DRAGAN BURSAĆ: "HDZ- ovi jurišnici su se dosjetili da po hitnoj proceduri pokušaju uvesti klasično rasističko žigosanje..." (foto, video)

Bursać se osvrnuo i na gostovanje, predsjednik Srbije Aleksandra Vučića, na RTS i njegov pokušaj relativizacije.

“Vučić ne radi ništa novo. Vjerojatno je negdje napisan scenario za heroje s Kosova, kao za ondašnje heroje sa Košara. Dakle to što Vučić kaže da nisu teroristi, naravno nema veze sa realnošću, ali sa druge strane naravno stvara se narativ o ‘borcima za slobodu’. 

Oni su ubili kosovskog policajca, oni su dobro naoružani ljudi, oni djeluju skupa sa državom Srbijom i Crkvom Srbije. I oni su teški kriminalci u jednoj oružanoj akciji”, ističe Bursać.

Upozorava da je narativ o pretvaranju zločinaca u heroje u upotrebi od ‘balvan revolucije’.

“Oni su državni službenici države Srbije, u službi Crkve Srbije. Koji djeluju kroz vojne i paravojne formacije. Srbija je sigurna kuća za ratne zločince. Ne treba zaboraviti da su Škorpioni i drugi ratni zločinci bili na platnom, socijalnom, zdravstveno i penzionom spisku države Srbije. 

Dakle nema ovdje govora o nekim ad hoc, organizacijama, to što neki od njih djeluju u okviru nekih navijačkih grupa, udruženja, kvazi pokreta ili Crkvi Srbije, to je samo jedan obična maska za organizovne skupine na platnom listu države Srbije. Dakle za službenike države Srbije,” zaključio je Bursać.

Čitaj još:   UŽAS:SIN(17) NOŽEM UBIO OCA PRED MAJKOM…

BONUS VIDEO: Novi snimak drona tokom napada u Banjskoj na severu Kosova

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more