IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PEN: Odložiti popis stanovništva, osmišljen je kao smrtni udarac crnogorskoj naciji… (foto)

Ako ne postoje politički faktori u zemlji i diplomatska podrška koji bi obezbijedili regularne uslove za održavanje popisa, pozivamo građane Crne Gore na bojkot popisa kao legitiman politički čin nepristajanja na rusko-srpski plan nestanka one Crne Gore 

Crnogorski PEN centar, Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK), Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK) i Matica crnogorska uputili su danas apel građanskim i državotvornim partijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice da spriječe planirani popis stanovništva u našoj zemlji.

„Crna Gora već pune tri godine živi u uslovima nacionalne asimilacije i brutalnoga kršenja osnovnih ustavno zagarantovanih vrijednosti i međunarodnim konvencijama zagarantovanih ljudskih prava koje klerošovinistički politički subjekti sprovode po nalogu rusko-srpskih centara moći.

To je danas jasno čak i onima koji su pobjedu litijaškoga kleronacionalističkog pokreta pozdravljali kao dio procesa demokratizacije društva“, navodi se u apelu.

Posljednje dvije Abazovićeve vlade, kako dodaju, Crnu Goru su sklonile s evropskoga kolosijeka, uništile ionako krhke i prilično nefunkcionalne institucije te kompletnu pravoslavnu sakralnu baštinu i najvrednije nacionalne kulturno-istorijske spomenike predale u vlasništvo Beogradske patrijaršije preko koje Moskva i Beograd vrše kadrovsku selekciju. 

„Crnogorske vlasti pokušavaju trajno promijeniti civilizacijski, kulturni i politički karakter Crne Gore. Poslije potpisivanja Temeljnoga ugovora na red je došao i popis stanovništva osmišljen kao smrtni udarac crnogorskoj naciji, građanskom državnom ustrojstvu i multikulturalizmu. Popisnim etnoinženjeringom žele se stvoriti uslovi za temeljnu preobrazbu državnoga ustrojstva kako bi Crna Gora postala nepopravljivo nefunkcionalna država“, upozoravaju u apelu.

Čitaj još:   SARAJEVO: Veliko nevrijeme, za par minuta ulice bile potpuno poplavljene, kolaps u saobraćaju... (foto i video)

Žele se, kako ističu, stvoriti uslovi za promjenu Ustava, kojim bi se Crna Gora definisala kao još jedna država srpskoga naroda. 

„U ovakvome društvenom ambijentu aktuelna marionetska Vlada Crne Gore ne može obezbijediti validan popis stanovništva. Stoga apelujemo na sve građanske i državotvorne partije te na predstavnike međunarodne zajednice da spriječe planirani popis stanovništva koji je projektovan kao posljednji čin dramatičnoga nestanka doskora jedinoga funkcionalnog građanskog društva na Balkanu“, navodi se u apelu.

Validni rezultati popisa, kako ukazuju, mogu se dobiti isključivo uz direktno praćenje i nadzor od strane opozicije i međunarodne zajednice, i to u ambijentu koji bi kreirala neka nova vlast koja bi imala puni izborni legitimitet i koja ne bi radila po nalozima Moskve i Beograda.

„U suprotnom, ako ne postoje politički faktori u zemlji i diplomatska podrška koji bi obezbijedili regularne uslove za održavanje popisa, pozivamo građane Crne Gore na bojkot popisa kao legitiman politički čin nepristajanja na rusko-srpski plan nestanka one Crne Gore koja je obnovljena na referendumu 2006. godine“, zaključuje se u apelu Crnogorskog PEN centra, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Matice crnogorske.

Čitaj još:   Ubica s Avale: Pištoljem ubio Crnogorca, tijelo sakrio u sijenu, brani se ćutanjem...

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more